Γυναίκες και κορίτσια στην επιστήμη

Η 11η Φεβρουαρίου ορίστηκε το 2019 ως η Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στην Επιστήμη. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/70/212) στις 22 Δεκεμβρίου 2015 και τιμάται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου για να «επισημάνει πως η γεφύρωση του χάσματος των φύλων στην επιστήμη είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης και την εκπλήρωση της υπόσχεσης της Ατζέντας του 2030, “να μην μείνει κανείς πίσω”».

Με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στην Επιστήμη, η Κόκκινη Αλεπού επιλέγει 19 βιβλία που είτε αναφέρονται στα επιτεύγματα μεμονομένων σπουδαίων γυναικών στον ευρύτερο χώρο της Επιστήμης, είτε οι βιογραφίες των γυναικών αυτών αποτελούν μέρος μιας συλλογής σπουδαίων γυναικών, ανάμεσα στις οποίες και πολλές επιστημόνισσες.

Η Κόκκινη Αλεπού είχε δημοσιεύσει το 2017, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα τη Γυναίκας, εκτενές αφιέρωμα με αναφορές σε αμετάφραστα στα ελληνικά ως τότε παιδικά εικονογραφημένα βιβλία γνώσεων, που αφορούσαν γυναίκες που με το έργο τους σημείωσαν πρόοδο σε διάφορους τομείς της Επιστήμης. Από τότε ως σήμερα, πολλά από τα βιβλία αυτά μεταφράστηκαν και στα ελληνικά, ενώ είδαμε και κάποιες ελληνικές παραγωγές. Ευτυχώς, 6 χρόνια μετά είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε στη διάθεσή μας δεκάδες βιβλία πάνω στο θέμα για να διαλέξει ο καθένας και η καθεμία μας αυτό που αναγνωστικά του ταιράζει καλύτερα.

Παρακάτω θα δείτε μια επικαιροποιημένη λίστα βιβλίων που εξυμνούν τα σπουδαία επιτεύματα γυναικών επιστημόνων, όπως η Τζέιν Γκούνταλ, η Μαρί Κιουρί, η Σέμνη Καρούζου, η Κάθριν Τζόνσον, η Αγνοδίκη, Αμαλία Φλέμινγκ και πολλές άλλες. Μια συλλογή βιβλίων που γνωρίζουν στα παιδιά σπουδαίες γυναίκες και που μέσα από τις βιογραφίες τους ή της μυθοπλαστικές ιστορίες ενδυναμώνουν και δημιουργούν μια νεά γενιά κοριτσιών γεμάτη αυτοπεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι τα κορίτσια μπορούν να κάνουν πολλά. Ένα μόνο – όπως θα δείτε – από την τότε λίστα της Κόκκινης Αλεπούς δεν έχει μεταφραστεί ακόμα και ελπίζουμε γρήγορα να το δούμε κι αυτό στα ελληνικά βιβλιοπωλεία. Πρόκειται για το Girls Think of Everything: Stories of Ingenious Inventions by Women της Catherine Thimmesh σε εικονογράφηση Melissa Sweet, το οποίο πρωτοεκδόθηκε το 2000 και ξανακυκλοφορεί 23 χρόνια μετά, σε επικαιροποιημένη έκδοση.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο φράχτης

Η ιστορία του Soderguid είναι βαθιά αληθινή, ένας καθρέφτης της πραγματικότητας με όλες τις διαφορές και τις ομοιότητες που μπορούν