Η αυλή της χαράς

Δημιουργός: Rocio Bonilla
Μετάφραση: –
Εκδόσεις: Φουρφούρι
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 5+

Η Rocio Bonilla με την «Αυλή της χαράς» μας μεταφέρει την ιστορία μιας γειτονιάς που σταδιακά καταφέρνει να μεταμορφωθεί σε αυλή της χαράς! Μια γειτονιά με σπίτια, δρόμους και φώτα, αλλά και γείτονες που δεν είχαν συναντήσει ποτέ ο ένας τον άλλον. Ένα βιβλίο που ανατρέπει το στερεότυπο ότι ξέρω τον άλλο με βάση την εμφάνιση και το τι είναι γενικά γνωστό.

Έτσι, ο Φρίξος ο ποντικός ντύνεται τη μάσκα ενός φοβιστικού δράκου καθώς φοβάται τον Ροδόλφο τον γάτο, αφού είναι γνωστό ότι οι γάτοι τρώνε τα ποντίκια. Μόνο που ο Ροδόλφος είναι ένας ντροπαλός, χορτοφάγος γάτος που με τη σειρά του δε ρισκάρει να ενοχλήσει τον γείτονα δράκο που βλέπει μόνο στο παράθυρο. Και ο Ζήσης ο βιβλιοφάγος γίγαντας, ήταν τόσο σίγουρος πως οι γείτονες τον φοβόντουσαν, που δε τολμούσε να βγει από το σπίτι και ας ονειρευόταν να οργανώσει μια Λέσχη βιβλίου στη γειτονιά.

Όλα όμως αλλάζουν όταν μια μέρα σταματάει να λειτουργεί το Ίντερνετ της κουκουβάγιας, της κυρίας Ευλογέτας που μόνη και κλειδαμπαρωμένη στο σπίτι της παίζει πασιέντζα στον υπολογιστή. Από μηχανής θεά, η γειτόνισσα Ολίβια που το φτιάχνει. Και οι πόρτες των σπιτιών ανοίγουν για να μοιραστούν ένα αυγό που γίνεται κέικ, τσάι και χαμόγελα που τα μοιράζονται ακόμη και με έναν γίγαντα. Και ο σοβαρός κύριος Χατζησαλάτας μπορεί να αφήσει τη δικηγορία και να μεταμορφωθεί, σε αυτό που πάντα λαχταρούσε, σε κλόουν για το καλύτερο κοινό, τα δέκα μικρά και άταχτα κοτοπουλάκια της Ζαμπέτας; Αυτά που ο μικρός αναγνώστης μπορεί να αναζητά στις κρυψώνες τους μέσα στις σελίδες του βιβλίου.

Και κάπως έτσι όλα αλλάζουν, γνωστές εικόνες ανατρέπονται και αντανακλούν συνύπαρξη, αποδοχή και συντροφικότητα. Και η «αυλή της χαράς» ενώνεται σε μια ταινία με τον τίτλο «Ευχαριστώ». Ένα βιβλίο που μπορεί να δώσει αφορμή να αναλογιστούν οι μεγάλοι και να μιλήσουν στους μικρούς για την ανθρώπινη αποξένωση και για όλα εκείνα τα μικρά, μα σπουδαία ευχαριστώ που ενώνουν γειτονιές και ψυχές.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η τελεία

Η Τελεία του Peter Reynolds είναι ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα εικονογραφημένα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει. Το έχουν διαβάσει και αγαπήσει τόσα πολλά παιδιά που εδώ και μερικά χρόνια, το βιβλίο του Αμερικανού δημιουργού έχει και τη δική του Παγκόσμια Ημέρα, που γιορτάζεται κάθε χρόνο περίπου στα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Το κομμάτι που λείπει & Το κομμάτι που λείπει συναντά το Mεγάλο Ο

Τα βιβλία του Silverstein έχουν φανατικό κοινό και στην Ελλάδα, για αυτό και όταν ανακοινώθηκε η απόκτηση των δικαιωμάτων των βιβλίων του Αμερικανού δημιουργού από τις εκδόσεις Διόπτρα, πολλοί ήταν αυτοί που χάρηκαν. Όχι μόνο γιατί θα έβγαιναν σε ανανεωμένες και πολυτελείς εκδόσεις πολλά από αυτά που ήδη είχαμε γνωρίσει και αγαπήσει στο παρελθόν, αλλά επειδή θα μεταφράζονταν επιτέλους στα ελληνικά και κάποιοι τίτλοι που ποτέ έως τώρα δεν είχαμε δει στη γλώσσα μας.