Η “Φλώρα κι ο Οδυσσέας” της Kate DiCamillo στο Disney+

H Φλώρα κι ο Οδυσσέας σε στιγμιότυπο από την ομώνυμη ταινία της Disney+

To βιβλίο της βραβευμένης με Newbery Κate DiCamillo «Φλώρα και Οδυσσέας», γίνεται ταινία για λογαριασμό της διαδικτυακής πλατφόρμας Disney+. Στην ταινία, που έχει σκηνοθετήσει η Lena Khan, πρωταγωνιστεί η Matilda Lawler, η οποία ενσαρκώνει τον ρόλο της 10χρονης Φλώρας, που λατρεύει τα κόμικς και το βασικό της χαρακτηριστικό – σύμφωνα πάντα με την ίδια- είναι πως είναι κυνική. Η Φλώρα θα σώσει από βέβαιο θάνατο έναν σκίουρο που θα τον ονομάσει Οδυσσέα από το μοντέλο της ηλεκτρικής σκούπας που κόντεψε να τον καταπιεί. Οι περιπέτειες για το δίδυμο ξεκινούν όταν η Φλώρα θα ανακαλύψει πως ο Οδυσσέας έχει υπερδυνάμεις.

Εκτός από την Matilda Lawler, στους υπόλοιπους ρόλους θα δούμε πρόσωπα που γνωρίζουμε από διάσημες σειρές όπως τις Parks and Recration, Community, How I met your mother κλπ. H Alyson Hannigan και ο Ben Schwartz είναι οι πρόσφατα διαζευγμένοι γονείς της Φλώρας, ενώ ο Benjamin Evan Ainsworth ενσαρκώνει τον ρόλο του Γουίλιαμ Σπάιβερ, του νέου φίλου της Φλώρας. Ανάμεσα στους δευτεραγωνιστικούς ρόλους βλέπουμε και το όνομα της Janeane Garofolo (Reality Bites). Η ταινία θα ανέβει στο Disney+ στις 19 Φεβρουαρίου.

Η συγγραφέας Kate DiCamillo ανάμεσα στο βιβλίο της όπως μεταφράστηκε στα ελληνικά και στην αφίσα της ταινίας που βγαίνει στις 19 Φεβρουαρίου στο Disney+

Το βιβλίο

Το Φλώρα και Οδυσσέας κυκλοφόρησε στην Αμερική το 2013 και το 2014 απέσπασε το Newbery Medal, ένα από τα κορυφαία βραβεία για τα παιδικά βιβλία στις ΗΠΑ. Η έμπνευση για το συγκεκριμένο βιβλίο, σύμφωνα με τη συγγραφέα του, ήταν μια ηλεκτρική σκούπα κι ένας μισοπεθαμένος σκίουρος που πήγε να ξεψυχίσει στα σκαλιά του σπιτιού της DiCamillo. «Η μητέρα μου αγαπούσε στην κυριολεξία την ηλεκτρική της σκούπα και θεωρούσε μάλιστα ότι μπορεί να κάνει θαύματα! Κάπως λοιπόν, ήθελα να χρησιμοποιήσω τις μαγικές δυνάμεις τις σκούπας της μαμάς μου για να σώσω τη ζωή του σκίουρου».

Πέρα από τη μεταφορά του βιβλίου της Φλώρα κι Οδυσσέας, η Kate DiCamillo αποκάλυψε μιλώντας στο Publishers Weekly ότι ετοιμάζεται ακόμα μια κινητογραφική μεταφορά βιβλίου της, αυτή τη φορά το The Tiger Rising, ενώ τον Σεπτέμβριο θα κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία το νέο της βιβλίο με τίτλο The Beatryce Prophecy, σε εικονογράφηση της Sophie Blackall.

Το Φλώρα κι Οδυσσέας είχε κυκλοφορήσει το 2014 και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου).

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η Άστριντ Λίντγκρεν και η ελευθερία έκφρασης των παιδιών

Ήταν μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο, γνωστή όχι μόνο για τη συμβολή της στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας, αλλά και για το έργο της ως ακτιβίστρια. Υπήρξε ειρηνίστρια, υπέρμαχος των δικαιώματων των παιδιών, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων, αλλά και η γυναίκα που με τα καυστικά της άρθρα στην εφημερίδα Expressen και τον αγώνα της κατά της υπερβολικής φορολόγησης, οδήγησε το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών της Σουηδίας σε ήττα μετά από 40 χρόνια στην εξουσία.

Γιατί απαγορεύουν τα βιβλία στην Αμερική;

Τι συμβαίνει στην Αμερική με τις απαγορεύσεις βιβλίων και τι είναι όλα αυτά τα νομοσχέδια που κατακαιρούς περνάμε από το Κοινοβούλιο; Η Ισμήνη Μιχαήλ στέλνει ρεπορτάζ από την Αμερική με αφορμή και την πρόσφατη είδηση για τη δωρεά 100.000 δολαρίων της Laurie Halse Andrerson στο PEN America.

Ώρα για…. σιωπηλή ανάγνωση

Ελπίζουμε ο τίτλος να μην σας μπέρδεψε. Και όχι, το σίγουρο είναι ότι δεν… “αλλαξοπιστήσαμε”! Η μεγαλόφωνη ανάγνωση και η ενθάρρυνση γονέων, κηδεμόνων, φροντιστών και εκπαιδευτικών να γνωρίσουν τα σπουδαία της οφέλη παραμένει ο βασικός μας σκοπός ως περιοδικό, όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και την αξία της σιωπωλής ανάγνωσης και τον ρόλο που παίζει τόσο στην ανάγνωση γενικότερα, όσο και στην εκπαιδευτική διαδικασία.