Η φυλή των Βρομύλων

Συγγραφέας: Elise Gravel
Εικονογράφηση: Magali Le Huche
Μετάφραση: Χέντβιγκ-Μαρία Καρακούδα & Σταμάτης Ντογραματζής
Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη
Ηλικίες: 5+, 7+
Χρονιά έκδοσης: 2021

Ελάτε να γνωρίσουμε τη φυλή των Βρομύλων. Η φυλή αυτή είναι διαφορετική από όλες τις άλλες, καθώς αποτελείται αποκλειστικά από παιδιά που δεν έχουν ανάγκη την επίβλεψη των μεγάλων. Ζουν μόνα τους στο δάσος, κατασκευάζουν τα σπίτια τους πάνω στα δέντρα, ψαρεύουν και μαζεύουν καρπούς και φρούτα, μαθαίνουν να διαβάζουν από τις συσκευασίες των τσιπς που πετάνε οι ασυνείδητοι στο δάσος και δεν ενοχλούνται καθόλου ούτε από την απουσία ρούχων ούτε την απουσία, χμ, σωματικής υγιεινής. Είναι πανευτυχισμένα και ζουν παρέα με τα ζώα τους. Αρχηγός τους; Η λιλιπούτια Φανέτ Ντυκούπ. Εχθρός τους; Η μοχθηρή και πάντα καθαρή Υβόν Καρέ. Σχέδιο της Υβόν Καρέ να τους πιάσει, αν τους καθαρίσει και να τους βάλει όλους στο ολοκαίνουριο και πεντακάθαρο ορφανοτροφείο της. Γιατί πού ακούστηκε παιδιά να μένουν μόνα τους στο δάσος; Τι θα γίνει, λοιπόν, όταν η μοχθηρή Υβόν Καρέ θα βάλει μπρος το πανούργο σχέδιό της; Ποιος θα σώσει τη Φυλή των Βρομύλων;

Η Elise Gravel, γνωστή δημιουργός εικονογραφημένων βιβλίων – όχι μόνο στο κομμάτι της εικονογράφησης αλλά και της συγγραφής – συνεργάζεται εδώ με την επίσης γνωστή εικονογράφο Magali Le Huche (Ρένος, Σκοτάδι σκοταδάκι μου, Γραμμή 28), για τη δημιουργία του πιο αστείου, αληθινού, ανατρεπτικού παιδικού εικονογραφημένου βιβλίου. Ήρωες της ιστορίας τους μια παρέα μικρών σε ηλικία παιδιών που ζουν μόνα τους στο δάσος, χωρίς να έχουν την ανάγκη των ενηλίκων. Μεγαλώνουν μαθαίνοντας τον κόσμο από την ίδια τη φύση, προφυλάσσουν τους εαυτούς τους και τους φίλους τους από τους κινδύνους, μηχανεύονται τρόπους για να μάθουν καινούρια πράγματα και γενικώς φαίνονται να μην έχουν καμία ανάγκη από την παρουσία μεγάλων. Η Φυλή των Βρομύλων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το Μανιφέστο των Παιδιών, η κραυγή τους για ελευθερία, επαφή με τη φύση και παιχνίδι. Πολύ παιχνίδι. Γιατί μέσα από αυτό τα παιδιά μαθαίνουν πραγματικά.

Κείμενο αστείο, εικονογράφηση παιχνιδιάρικη, ένα μείγμα εικονογραφημένου βιβλίου και κόμικ, με πλοκή, καλοδουλεμένους χαρακτήρες (ακόμα και στη μικρή αυτή φόρμα κειμένου). Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν ένα εξαιρετικό βιβλίο, που καταφέρνει να εντυπωσιάσει και τους πιο σκληρούς κριτές: τα παιδιά. Κρατάω τρία πράγματα ως ενήλικη αναγνώστρια: το γεγονός ότι αρχηγός της Φυλής είναι το πιο μικρόσωμο από όλα τα παιδιά και μάλιστα κορίτσι, τη φράση της Υβέτ Καρέ “Τα παιδιά δεν είναι σωστό να αμφισβητούν τους ενήλικες“, η οποία καταρρίπτεται πανηγυρικά και, τέλος, την τεράστια αλλαγή στην “κακιά” της ιστορίας, όταν έρχεται σε επαφή με το παιδί που κρύβει μέσα της.

Μην το χάσετε!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα

Τα μεγάλα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα» . Όποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τετράχρονο που κλαίει γοερά γιατί έχασε το παιχνίδι του, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν μεγάλα συναισθήματα μικρών παιδιών.

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;