Η φυλή των Βρομύλων

Συγγραφέας: Else Gravel
Εικονογράφηση: Magali Le Huche
Μετάφραση: Χέντβιγκ-Μαρία Καρακούδα & Σταμάτης Ντογραματζής
Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη
Ηλικίες: 5+, 7+
Χρονιά έκδοσης: 2021

Ελάτε να γνωρίσουμε τη φυλή των Βρομύλων. Η φυλή αυτή είναι διαφορετική από όλες τις άλλες, καθώς αποτελείται αποκλειστικά από παιδιά που δεν έχουν ανάγκη την επίβλεψη των μεγάλων. Ζουν μόνα τους στο δάσος, κατασκευάζουν τα σπίτια τους πάνω στα δέντρα, ψαρεύουν και μαζεύουν καρπούς και φρούτα, μαθαίνουν να διαβάζουν από τις συσκευασίες των τσιπς που πετάνε οι ασυνείδητοι στο δάσος και δεν ενοχλούνται καθόλου ούτε από την απουσία ρούχων ούτε την απουσία, χμ, σωματικής υγιεινής. Είναι πανευτυχισμένα και ζουν παρέα με τα ζώα τους. Αρχηγός τους; Η λιλιπούτια Φανέτ Ντυκούπ. Εχθρός τους; Η μοχθηρή και πάντα καθαρή Υβόν Καρέ. Σχέδιο της Υβόν Καρέ να τους πιάσει, αν τους καθαρίσει και να τους βάλει όλους στο ολοκαίνουριο και πεντακάθαρο ορφανοτροφείο της. Γιατί πού ακούστηκε παιδιά να μένουν μόνα τους στο δάσος; Τι θα γίνει, λοιπόν, όταν η μοχθηρή Υβόν Καρέ θα βάλει μπρος το πανούργο σχέδιό της; Ποιος θα σώσει τη Φυλή των Βρομύλων;

Η Elise Gravel, γνωστή δημιουργός εικονογραφημένων βιβλίων – όχι μόνο στο κομμάτι της εικονογράφησης αλλά και της συγγραφής – συνεργάζεται εδώ με την επίσης γνωστή εικονογράφο Magali Le Huche (Ρένος, Σκοτάδι σκοταδάκι μου, Γραμμή 28), για τη δημιουργία του πιο αστείου, αληθινού, ανατρεπτικού παιδικού εικονογραφημένου βιβλίου. Ήρωες της ιστορίας τους μια παρέα μικρών σε ηλικία παιδιών που ζουν μόνα τους στο δάσος, χωρίς να έχουν την ανάγκη των ενηλίκων. Μεγαλώνουν μαθαίνοντας τον κόσμο από την ίδια τη φύση, προφυλάσσουν τους εαυτούς τους και τους φίλους τους από τους κινδύνους, μηχανεύονται τρόπους για να μάθουν καινούρια πράγματα και γενικώς φαίνονται να μην έχουν καμία ανάγκη από την παρουσία μεγάλων. Η Φυλή των Βρομύλων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το Μανιφέστο των Παιδιών, η κραυγή τους για ελευθερία, επαφή με τη φύση και παιχνίδι. Πολύ παιχνίδι. Γιατί μέσα από αυτό τα παιδιά μαθαίνουν πραγματικά.

Κείμενο αστείο, εικονογράφηση παιχνιδιάρικη, ένα μείγμα εικονογραφημένου βιβλίου και κόμικ, με πλοκή, καλοδουλεμένους χαρακτήρες (ακόμα και στη μικρή αυτή φόρμα κειμένου). Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν ένα εξαιρετικό βιβλίο, που καταφέρνει να εντυπωσιάσει και τους πιο σκληρούς κριτές: τα παιδιά. Κρατάω τρία πράγματα ως ενήλικη αναγνώστρια: το γεγονός ότι αρχηγός της Φυλής είναι το πιο μικρόσωμο από όλα τα παιδιά και μάλιστα κορίτσι, τη φράση της Υβέτ Καρέ “Τα παιδιά δεν είναι σωστό να αμφισβητούν τους ενήλικες“, η οποία καταρρίπτεται πανηγυρικά και, τέλος, την τεράστια αλλαγή στην “κακιά” της ιστορίας, όταν έρχεται σε επαφή με το παιδί που κρύβει μέσα της.

Μην το χάσετε!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.