Η Γη είναι φίλη μου

Κείμενο: Maϊa Brami
Εικονογράφηση: Karine Daisay
Μετάφραση: Σπύρος Γιανναράς
Εκδόσεις: Καπόν
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 9+

«Μετά το θαλασσινό μας μπάνιο ξαπλώνουμε στην παραλία για να ακούσουμε το νησί ν’ αναπνέει».

«Ανάμεσα στις πολύχρωμες γιρλάντες των απλωμένων ρούχων που στεγνώνουν στις σκεπές, διακρίνω τον πατέρα μου και τον θείο μου να πίνουν τσάι με μέντα, τη χάραξη των χωραφιών, το ανοιχτό πράσινο των πεύκων και των κυπαρισσιών που έχουμε φυτέψει».

Πεζοδρόμια – κήποι, ποδήλατα από μπαμπού, ελάφια στο σχολείο, μέλισσες στο ξενοδοχείο.

Η Οικολογία στην ποιητική της μορφή.  Ένα βιβλίο με πληροφορίες ουσίας για ένα θέμα που περισσότερο απ’ όλους αφορά τα παιδιά, τα οποία στο μέλλον  θα ζήσουν εντονότερα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αγόρια και κορίτσια απ’ όλα τα μέρη του κόσμου, μέρη εξωτικά, απομακρυσμένα, όχι μόνο τα γνωστά ευρωπαϊκά, μας μιλάνε για λύσεις, για εφαρμογές στην καθημερινή τους ζωή και για όσα ονειρεύονται να δημιουργήσουν για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.

Με απλές και όχι εξεζητημένες και κοστοβόρες ιδέες, τα παιδιά του κόσμου απευθύνονται στους συνομήλικούς τους, με  παραδείγματα και πρακτικές που δείχνουν όσα μπορούν να γίνουν από τον καθένα μας.

Στην πολύ καλαίσθητη έκδοση, κάθε χώρα συστήνεται με τα όμορφα, χαρούμενα πρόσωπα των παιδιών, που χαιρετούν τους συνομήλικούς τους στη γλώσσα τους, τους απευθύνονται σε πρώτο πρόσωπο και παρουσιάζουν τους τόπους τους. Ο λόγος τους είναι ποιητικός – μας ταξιδεύει στα χωριά και τις πόλεις του κόσμου. Το λεξιλόγιό τους όμως εμπεριέχει ταυτόχρονα όρους της οικολογίας, αλλά και λέξεις στη γλώσσα τους, που επεξηγούνται ακριβώς δίπλα από το κείμενο.

Οι ολοσέλιδες προσωπογραφίες των παιδιών και τα αντίστοιχα τοπία των πατρίδων τους αποπνέουν μια αισιοδοξία και απλώνουν στα μάτια του μικρού αναγνώστη τον μεγάλο κόσμο, δείχνοντάς του ότι είναι μέρος  του κι αυτός.

«Η γη είναι φίλη μου» – φίλη μας, μας λένε τα παιδιά του κόσμου, χωρίς κραυγές και απειλητικές προβλέψεις. Τα προβλήματα χρειάζονται λύσεις και οι ιδέες γεννιούνται από αυτά που ονειρευόμαστε για το μέλλον.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ