Η ιστορία της Τέχνης σε 21 γάτες

Δημιουργός: Nia Gould
Μετάφραση: Ιωάννα Χονδρού
Εκδόσεις: Φουρφούρι
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 7+, 9+

Οι γάτες έχουν ιδιαίτερη σχέση με τους καλλιτέχνες – όπως και με τους λογοτέχνες. Ο Ματίς είχε τον Κουσί, ο Πικάσο τον Μινού, ο Κλίμτ τον Κάτσε, ο Κλεέ την Μπίμπο, ο Καντίνσκυ τον Βάσκε… Πέρυσι μάλιστα πραγματοποιήθηκε μια έκθεση στη Νέα Υόρκη με τίτλο « Even a cat can look the Queen», όπου 35 εν ζωή καλλιτέχνες παρουσίασαν έργα τους με θέμα το αξιαγάπητο αιλουροειδές.

Η Nia Gould μας προτείνει εδώ μια φρέσκια, διασκεδαστική διαδρομή στην ιστορία της Τέχνης, ακολουθώντας τα ίχνη της γάτας – μοντέλου. Εικοσιένα διαφορετικά κινήματα τέχνης, με τα βασικά χαρακτηριστικά τους και τους αντιπροσωπευτικούς καλλιτέχνες που τα επινόησαν ή τα υπηρέτησαν, αποτυπώνονται επάνω σε γάτες που ποζάρουν αυτάρεσκα και με αυτοπεποίθηση στις σελίδες αυτής της καλαίσθητης έκδοσης.

Έχοντας ένα κύριο μοτίβο, η καλλιτέχνης – συγγραφέας Nia Gould μας απλώνει τον κόσμο της Τέχνης, δείχνοντάς μας τον πλούτο και την ομορφιά του. Αυτό είναι που κάνει το βιβλίο ενδιαφέρον. Το να δούμε μέσα από τις πολλές καλλιτεχνικές όψεις της γάτας τη διαδρομή της Τέχνης.

Είναι η τέχνη αποτύπωση αντικειμένων ή έκφραση των συναισθημάτων; Είναι οι ριζοσπαστικές της προσεγγίσεις ένα μέσο έκφρασης ιδεών ή ένας σχολιασμός; Είναι μήπως μία γλώσσα αντίδρασης και αμφισβήτησης; Τι ρόλο παίζει η αλλόκοτη ομορφιά του αναπάντεχου, η φαντασία, η κίνηση, το φως, η ψευδαίσθηση;

Με σύντομα κείμενα και με χιούμορ, αλλά και με την αντίστοιχη πλούσια ορολογία Τέχνης, η συγγραφέας μας δίνει ιστορικά στοιχεία για τόπους και εποχές, αναφέροντας τους συμβολισμούς μέσα από τις χαρακτηριστικές λεπτομέρειες κάθε καλλιτεχνικού ύφους, δείχνοντάς μας  τον τρόπο να διαβάζουμε ένα έργο τέχνης.

Οι 21 γάτες μας προκαλούν να ψάξουμε, να αναζητήσουμε τους καλλιτέχνες τους, να δούμε τα έργα τους, να τακτοποιήσουμε στο μυαλό μας όσα ξέραμε ήδη γι’ αυτούς – σε αυτό βοηθάει και «ο γατίσιος  χρονολογικός πίνακας» στο τέλος του βιβλίου. Είναι ένα βιβλίο αναφοράς, μια ευκαιρία – σημείο εκκίνησης να μιλήσουμε στα παιδιά για τέχνη, από την Αρχαία Αίγυπτο έως τους Νέους Βρεττανούς Καλλιτέχνες της δεκαετίας του ’80.

Αλλά μας προσκαλούν να δοκιμάσουμε και τις δικές μας «επιρροές» από τις εικόνες του βιβλίου ή τα έργα του κάθε καλλιτέχνη, ζωγραφίζοντας τις δικές μας γάτες ή ίσως πουλιά ή μήλα…

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Σειρά Ντετέκτιβ Νιαουρό

Μια νέα σειρά βιβλίων του διάσημου συγγραφέα παιδικών βιβλίων Πιερντομένικο Μπακαλάριο καλεί τους μικρούς αναγνώστες να βυθιστούν στον κόσμο της