Η κούνια

Δημιουργός: Britta Teckentrup
Μετάφραση: Ελένη Μαρκοπούλου
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Χρονιά εκδοσης: 2023
Ηλικίες: έφηβοι, νεαροί ενήλικες και ενήλικες

Αρχή και τέλος της εικονογραφημένης ιστορίας της Γερμανίδας Μπρίτα Τέκεντρουπ ένας λόφος στην κορυφή του οποίου δεσπόζει μια κούνια, μια διπλή κούνια σαν αυτές που βρίσκουμε στις παιδικές χαρές. Σημείο αναφοράς για όλους όσοι θα βρεθούν εκεί, σημείο συνάντησης ή αποχωρισμού, παιχνιδιού ή περισυλλογής, χαράς ή λύπης.

Η κουνία και το τοπίο που την περιβάλλει αλλάζει ανάλογα με το ποιος βρίσκεται εκεί. Είναι ένα μέρος γεμάτο ζωή, όνειρα και ιστορίες – όπως χαρακτηριστικά γράφει η δημιουργός του – εκεί που όλα θα μπορούσαν να συμβούν. Και συμβαίνουν. Και παράλληλα είναι ένα μέρος που ο χρόνος περνάει από πάνω του, την αλλάζει, την αλλοιώνει, μέχρι να βρεθεί αυτός που θα της χαρίσει την παλιά της λάμψη.

Το εικονογραφημένο αυτό βιβλίο, που εμείς στην Κόκκινη Αλεπού το κατατάξαμε στα καλύτερα βιβλία για εφήβους της χρονιάς που πέρασε – είναι ένα διηλικιακό κατά γενική ομολογία βιβλία, από αυτά που η αγορά λατρεύει να τα εντάσσει στην κατηγορία των cross over. Μπορεί να διαβαστεί σε ένα μικρό σε ηλικία παιδί, αλλά είναι ιδανικό για έναν έφηβο ή νεαρό ενήλικα. Μέσα από τις εικόνες και τις λέξεις της, η Τεκεντρουπ μας χαρίζει μια ποιητική απεικόνηση του χρόνου που περνάει, της ζωής που αλλάζει, των ιστοριών που γράφει κάθε ένας που βρίσκεται έστω και για λίγο στην κούνια. Αυτό είναι το σημείο αναφοράς του βιβλίου, μια σιδερένια κούνια, και όλες οι στιγμές που εκτιλύσσονται πάνω ή γύρω από αυτή. Και ο χρόνος περνάει, φιλίες γεννιούνται και χάνονται, οι εποχές αλλάζουν, τα χρόνια φεύγουν, εραστές συναντιούνται, άλλοι χωρίζουν, μεγαλώνουν, αποχωρίζονται τους φίλους τους, ακομα και η κούνια αλλάζει, σκουριάζει, χάνει την αρχικη της λάμψη. Μέχρι κάποιος να βρεθεί να της χαρίσει ξανά την παλιά της δόξα.

Όλες αυτές οι εναλλαγές στους ανθρώπους, τις ιστορίες και τα συναισθήματα που γεννιούνται μεταμορφώνονται σε εικόνα μέσα από τα κολάζ σήμα κατατεθέν της δουλειάς της Τέκεντρουπ. Χρώματα μουντά, που παίζουν με το φως και το σκοτάδι, υφές άλλοτε ξεκάθαρες και άλλοτε θολές, σαν φωτογραφίες που αποτυπώνουν τον χρόνο και αφήνουν να επηρεάσει την ποιότητα της εικόνας τους η φθορά.

Ενα εκπληκτικό, πολύ διαφορετικό και ιδιαίτερο εικονογραφημένο βιβλίο, ένα μικρό εργο τέχνης, για τη ζωή και τις στιγμές, καλές ή κακές, αλλά πάνω από όλα τις ιστορίες που γράφουμε όσο διαρκεί η ζωή μας. Αναζητήστε το!


ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ντετέκτιβ Ελεφάντων

Το “Ντετέκτιβ Ελεφάντων” του Ged Adamson είναι μία διασκεδαστική ιστορία για μικρά παιδιά με στοιχεία μυστηρίου που πραγματεύεται την φιλία