Η Λιλιπούπολη πενθεί

“Εφυγε” την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου από τη ζωή η στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή, η γυναίκα πίσω από τα τραγούδια και τα κείμενα της θρυλικής Λιλιπούπολης, της ραδιοφωνικής εκπομπής που έμελλε να μεγαλώσει γενιές και γενιές παιδιών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947, μεγάλωσε στο Ψυχικό και καταγόταν από την Ύδρα. Πέρασε στη Φιλοσοφική, αλλά δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές της. Στη συνέχεια σπούδασε Σκηνογραφία στα εργαστήρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και το 1969 έφυγε για το Παρίσι για να σπουδάσει σχέδιο υφάσματος. Επέστρεψε στην Ελλάδα, εργάστηκε ως γραφίστρια και την Άνοιξη του 1977 άρχισε να συνεργάζεται με το Τρίτο Πρόγραμμα, την περίοδο που ήταν διευθυντής ο Μάνος Χατζιδάκις. Εκεί έγραψε τους στίχους όλων των τραγουδιών της ραδιοφωνικής εκπομπής Εδώ Λιλιπούπολη, ενώ συμμετείχε και στα κείμενα, ιδίως ως συγγραφικό δίδυμο με την ηθοποιό Αννα Παναγιωτοπούλου.

Στη μακρά πορεία της ως στιχουργός συνεργάστηκε με πολλά και μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, όπως η Αρλέτα, η Ελένη Δήμου, ο Στράτος Διονυσίου, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, η Σαβίνα Γιαννάτου, η Δήμητρα Γαλάνη, ενώ στίχους της έχουν μελοποιήσει συνθέτες όπως η Λένα Πλάτωνος, ο Νίκος Κυπουργός, ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Σπανός κ.ά. Τραγούδια όπως τα Batida de coco, Αρτεσιανό μου φρέαρ, Ένα λεπτό περιπτερά, Δεν είναι εδώ, Μια νύχτα μόνο, Η ζωή είναι γυναίκα είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια που έγραψε και χιλιοτραγουδήθηκαν.

Ως παραγωγός στην Ελληνική Ραδιοφωνία παρουσίασε διάφορες εκπομπές, όπως την φιλοζωική «Μου το’πε ένα πουλάκι», τη νυχτερινή «Το νυχτικό του πύργου» και την εκπομπή «Αύριο όλα θα είναι καλύτερα».

Εκτός όμως από όλα αυτά, η Μαριανίνα Κριεζή είχε γράψει και βιβλία για παιδιά: Το κόκκινο αβγό που τα σπάζει όλα σε εικονογράφηση Διαμαντή Αϊδίνη (Άμμος, 1999), Ο καρομυτόγκας σε εικονογράφηση Σοφίας Ζαραμπούκα (Αιώρα, 2015), το Χρόνια Πολλά σε εικονογράφηση σε εικονογράφηση Μιχάλη Κουντούρη (Άμμος, 1999) ενώ οι στίχοι του τραγουδιού της “Ρόζα Ροζαλία ή το ροζ χρώμα” έγιναν εικονογραφημένο βιβλίο το 2019 από τη Μαρία Χαραλάμπους (εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο). Πέρα από τα βιβλία που έγραψε, ασχολήθηκε και με τη μετάφραση παιδικών βιβλίων για εκδόσεις Άμμος και Αιώρα.

Ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος, ο Νίκος Κυπουργός, η Μαριανίνα Κριεζή, η Λένα Πλάτωνος και ο Νίκος Χριστοδούλου στο τέλος της πρώτης συναυλίας που δόθηκε πέρυσι το καλοκαίρι στο Ηρώδειο (φωτογραφία Γιάννης Κανελλόπουλος)

Δεν έδινε συχνά συνεντεύξεις και πλέον δεν εμφανιζόταν συχνά. Την τελευταία φορά που μπλέχτηκε μαζί με το κοινό ήταν στις συναυλίες με τα τραγούδια της Λιλιπούπολης στο Ηρώδειο, τον Ιούλιο του 2021.

Ο Άρης Δημοκίδης έχει κάνει ένα πολύ ενδιαφέρον podcast για τη Λιλιπούλη, στο οποίο ακούγεται και η Μαριανίνα Κριεζή να εξηγεί πώς δημιούργησαν στο Τρίτο Πρόγραμμα την ιστορική ραδιοφωνική σειρά για παιδιά.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ