Η Ματίλντα και ο χάρτης με τις ιστορίες

Συγγραφέας: Anna James
Mετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
Σειρά: Πέιτζις και Σία
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 7+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 9+

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν… Η Ματίλντα και η οικογένειά της νιώθουν ότι ο κόσμος αλλάζει, όταν ένας πελάτης μπαίνει στο βιβλιοπωλείο τους, το Πέιτζις & Σία, ψάχνοντας για ένα βιβλίο, όμως έχει ξεχάσει τον τίτλο του. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που συνέβαινε αυτό. Στο μεταξύ, οι Άντεργουντς επεκτείνουν τον έλεγχό τους στη βιβλιοπεριπλάνηση και εξακολουθούν να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη Ματίλντα. Αφήνοντας την ασφάλεια του βιβλιοπωλείου, η Ματίλντα αποφασίζει να πάει στην Αμερική για να βρει τους θρυλικούς Αρχειοφύλακες και να σώσει τη βιβλιοπεριπλάνηση. Ή τουλάχιστον, αυτό είναι το αρχικό της σχέδιο. Περιπλανώμενοι στον χάρτη με τις ιστορίες, η Ματίλντα και ο φίλος της Όσκαρ θα έρθουν αντιμέτωποι με κινδύνους που δεν περίμεναν ποτέ να συναντήσουν, συνεργάζονται με ένα απροσδόκητα οικείο πρόσωπο, έναν θρυλικό συγγραφέα και έχοντας συμμάχους το θάρρος, την εφευρετικότητά τους και μερικούς από τους πιο αγαπημένους μυθιστορηματικούς ήρωες θα λύσουν το μυστήριο.

Η ιστορία που ξεκίνησε στα τέλη του 2019 με την Anna James να μας συστήνει τη Ματίλντα και τον κολλητό της φίλο τον Όσκαρ και να μας βάζει στον μαγικό κόσμο των βιβλιοπεριπλανήσεων, των βιβλιοπωλείων και των ασυνήθιστων βιβλιοθηκών συνεχίζεται τώρα με το τρίτο βιβλίο της σειράς «Πέιτζις & Σία», το Η Ματίλντα και ο χάρτης με τις ιστορίες, μια ακόμα διασκεδαστική περιπέτεια, που κόβει την ανάσα και μας ξαναμεταφέρει στον υπέροχο συγγραφικό κόσμο της Βρετανίδας δημιουργού. Μετά την Αγγλία και τη Γαλλία, η συγγραφέας μας ταξιδεύει νοητά, αυτή τη φορά στην Αμερική, εκεί που η Ματίλντα με τη βοήθεια του καλύτερού της φίλου, θα ψάξει να βρει τι συμβαίνει με τους αρχειοφύλακες και θα προσπαθήσει να λύησει το μυστήριο με τους Άντεργουντ και να «απελευθερώσει» τις βιβλιοπεριπλανήσεις.

Η James έχει έναν μαγικό τρόπο να αφηγείται ιστορίες, χρησιμοποιώντας με μεγάλη μαεστρία ένα από τα βασικά συστατικά που κάνουν την ανάγνωση πραγματική διασκέδαση: να μεταφέρει τον αναγνώστη μέσα στις σελίδες των βιβλίων, όπως ακριβώς κάνει η βασική της ηρωίδα και ο κολλητός της φίλος. Με βασικό στοιχείο αυτό, η James δημιουργεί μια σειρά βιβλίων που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών σε τέτοιο βαθμό που είναι δύσκολο να αφήσεις τα βιβλία της από τα χέρια σου μέχρι να φτάσεις στην τελευταία σελίδα. Μπόλικη περιπέτεια, ιδανικές δόσεις σασπένς και αγωνίας, χαρακτήρες που ήδη γνωρίζουμε από άλλα βιβλία, κυρίως κλασικά – κάτι που δημιουργεί μια οικειότητα με το κείμενο – μαγεία και κυρίως λαχτάρα για τα επόμενα που θα έρθουν.

Στη σειρά κυκλοφορούν ήδη τα βιβλία: «Η Ματίλντα και οι βιβλιοπεριπλανητές» και «Η Ματίλντα και τα Χαμένα Παραμύθια». Τη σειρά έχει μεταφράσει η Αργυρώ Πιπίνη.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη που είχε δώσει η συγγραφέας Anna James στην Κόκκινη Αλεπού.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το βιβλίο του μικροσκοπίου

Με το διάβασμα αυτού του βιβλίου ετοιμαστείτε για αναζήτηση μικροσκοπίου! Στις περίπου 60 σελίδες του μαθαίνουμε τα μέρη και την αρχή λειτουργίας του μικροσκοπίου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του σπιτιού, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπινου σώματος και του εδάφους.

Θα παίζουμε;

Το “Θα παίξουμε;” είναι μια ιστορία για μικρά παιδιά (κατά τη γνώμη μου, ακόμα και για προσχολικής ηλικίας) και για τη σχέση τους με την τεχνολογία, σε αντιδιαστολή με τη συμμετοχή τους στην πραγματική ζωή. Τον Πέδρο προσκαλούν σε παιχνίδι η αδελφή του, οι γονείς του, οι συμμαθητές, η γιαγιά και ο παππούς του, αλλά μάταια… ή μήπως τελικά όχι;

Όλα για την περίοδο

Έχουμε άλλωστε τόσα βιβλία γνώσεων για το ανθρώπινο σώμα, γιατί όχι και ένα για αυτό που αφορά κάτι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη; Και ναι, μπορεί η έμμηνος ρύση να αποτελεί ακόμα και σήμερα ταμπού σε πολλές χώρες, ακόμα και στην ελληνική επαρχία, όμως στην εποχή της τεχνολογίας και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στις πληροφορίες, ότι δεν υπήρχε ως σήμερα στα ελληνικά ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο βρίσκαμε μόνο ως κεφάλαιο ή ως αναφορά σε βιβλία γνώσεων για τη σεξουαλικότητα, είναι αδιανότητο.