Η Ματίλντα και οι βιβλιοπεριπλανητές #1

Συγγραφέας: Anna James
Εικονογράφηση: Paola Escobar
Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 7+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 9+

Η Ματίλντα είναι ένα 11χρόνο κορίτσι που ζει με τον παππού της και τη γιαγιά της στο σπίτι πίσω από το βιβλιοπωλείο τους, το Πέϊτζις & Σία. Η μαμά της εξαφανίστηκε μυστηριωδώς όταν ήταν μωρό και οι παππούδες της της είπαν πως δεν γνώρισαν ποτέ καλά τον πατέρα της. Το μόνο πράγμα που ξέρει για εκείνον είναι ότι πέθανε νέος. Το κορίτσι λατρεύει το διάβασμα, να περιπλανιέται στους ορόφους του βιβλιοπωλείου των παππούδων της και να κάνει παρέα με τον φίλο της τον Οσκαρ, ένα αγόρι με δυσλεξία που προσπαθεί να βρει τον δρόμο του και τον εαυτό του μέσα από τις ιστορίες που διαβάζει. Μια μέρα η Ματίλντα θα βρεθεί μούρη με μούρη με δύο αγαπημένες της πρωταγωνίστριες από τα βιβλία που λατρεύει: την Αννα από το βιβλίο της Lucy Maud Montgomery Η Αννα των Αγρών και την Αλίκη από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων του Lewis Carroll. Από εκείνη τη στιγμή και μετά η μικρή βιβλιοφάγος θα αρχίσει να υποπτεύεται ότι κάτι περίεργο συμβαίνει σε έκεινη και στον φιλο της τον Οσκαρ. Μαζί, οι δύο κολλητοί, θα μπουν σε μια μεγάλη περιπέτεια προσπαθώντας να ανακαλύψουν πώς είναι δυνατόν να συναντιούνται με πλασματικά πρόσωπα, να μπαίνουν μέσα στα βιβλία και να περιπλανιούνται και θα ξεσκεπάζουν μια πλεκτάνη πολλών χρόνων.

Η Anna James έγραψε ένα από τα πιο απολαυστικά βιβλία για παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών. Ενας συνδυασμός δυνατής περιπέτειας και ύμνου στην απόλαυση της ανάγνωσης. Xορταστικό σε μέγεθος, με διαλόγους και ιστορία που κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο από τις πρώτες κιόλας σελίδες, με πολλές αναφορές σε βιβλία κλασικά που όλοι έχουμε αγαπήσει ή έστω γνωρίζουμε τους πρωταγωνιστές τους κι ένα φανταστικό plot twist από τη μέση και μετά του βιβλίου που σε καθηλώνει. Αν έπρεπε να το χαρακτηρίσω με μία μόνο λέξη, αυτή θα ήταν “ΜΑΓΙΚΟ!”. Ιδανικό και για μεγαλόφωνη ανάγνωση σε παιδιά από 6, 7 ετών και άνω. Αναζητήστε το! Το βιβλίο “Η Ματίλντα και οι βιβλιοπεριπλανητές” είναι το πρώτο της σειράς “Βιβλιοπωλείο Πέιτζις & Σια“. Στην Αγγλία κυκλοφορούν ήδη το δεύτερο και το τρίτο.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Στόουν 1: Χαμένος στην Υπογειάνα

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον Στόουν, ένα μικρό πετραδάκι που κυλάει στην Υπογειάνα, αλλά δε θυμάται ούτε ποιος, ούτε από πού είναι. Είναι τυχερός, όμως, μέσα στην ατυχία του, μιας και συναντά τον Τουκ, έναν σαρανταποδαρούσο (;) που αναλαμβάνει να τον βοηθήσει να προσαρμοστεί στη νέα του ζωή στην Υπογειάνα, έναν κόσμο εκεί κάτω από το χώμα που είναι τόσο ζωντανός και πολύχρωμος, με πόλεις και δρόμους, τέρατα και το ακόμη χειρότερο, ενοίκια.

Ένα βιβλίο μες στη βρόμα

Τι γνωρίζετε για το σαπούνι; Για τα αρώματα; Τα καζανάκια; Τις αποχετεύσεις; Να ένα βιβλίο που βγάζει τα άπλυτα της ανθρώπινης φύσης στη φόρα, ξαφνιάζοντάς μας με τα όσα  εξωφρενικά, αλλά πέρα για πέρα αληθινά, στοιχεία και γεγονότα μας αποκαλύπτει.

Το βιβλίο του μικροσκοπίου

Με το διάβασμα αυτού του βιβλίου ετοιμαστείτε για αναζήτηση μικροσκοπίου! Στις περίπου 60 σελίδες του μαθαίνουμε τα μέρη και την αρχή λειτουργίας του μικροσκοπίου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του σπιτιού, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπινου σώματος και του εδάφους.