Η μέρα που έγινα κι εγώ «λύκος»

Συγγραφεάς: Amelie Javaux
Εικονογράφηση: Annick Masson
Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εκδόσεις: Δεσύλλας
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικία: 5+

Η Σάρλοτ φοβάται τους λύκους. Και όσο και αν οι μεγάλοι πιστεύουν ότι οι κακοί λύκοι ζουν μόνο στα παραμύθια, εκείνη ξέρει καλά ότι λύκοι υπάρχουν και αλλού. Όπως η Άγκνες και η αγέλη της που την τρομοκρατούν και την κοροϊδεύουν στο σχολείο με “λέξεις που κόβουν σαν δόντια κοφτερά”. Η Σάρλοτ υποφέρει εξαιτίας τους, χάνει την όρεξή της για φαγητό, για γέλια, για παιχνίδια. Αρρωσταίνει και αρνείται να πάει στο σχολείο. Μέχρι που μελετώντας ένα βιβλίο για τους λύκους, σκέφτεται ότι η καλύτερη λύση για να νικήσει τον φόβο και τον θυμό της είναι να γίνει και αυτή ένας από αυτούς… Όμως αυτό φαίνεται να τη βοηθάει για λίγο, αφού γρήγορα νιώθει μέσα της τον φόβο του παιδιού που η ίδια τρομοκράτησε, έναν φόβο που και εκείνη γνωρίζει καλά. 

Η Amelie Javaux μας παρουσιάζει ένα βιβλίο που μιλάει για τον εκφοβισμό και για την ανάγκη όλων μας για αποδοχή και ένταξη. Κυρίως όμως είναι ένα βιβλίο το οποίο καταφέρνει να μπει στην θέση του παιδιού που αναγκάζεται να πάρει και αυτό τον ρόλο του νταή για να επιβιώσει. Ένα βιβλίο που μπορεί να προκαλέσει χρήσιμες συζητήσεις με τα παιδιά ή απλώς να τους δείξει ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις στο πρόβλημα.

Η ευφυής εικονογράφηση της Annick Masson μας προσγειώνει κατευθείαν στην αυλή του σχολείου, μεταμορφώνει την Άγκνες και τα υπόλοιπα κορίτσια της παρέας της σε άγριους κακούς λύκους και μας κάνει να δούμε μέσα από τα τρομαγμένα μάτια της Σάρλοτ. Οι εικόνες, απλές αλλά παραστατικές, μας μεταφέρουν την ένταση της πάλης που γίνεται τόσο μέσα, όσο και έξω από το μυαλό του μικρού κοριτσιού. Άλλο ένα δυνατό σημείο της εικονογράφησης, τα κόκκινα ρουχαλάκια που φοράει η Σάρλοτ σε όλο το παραμύθι και παραπέμπουν στην Κοκκινοσκουφίτσα τα οποία αποχωρίζεται μόνο στις σελίδες που μεταμορφώνεται και αυτή σε λύκο.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.