Οι μυθοπλάστες: ΄Κάθε φορά… μια ιστορία

kathe-fora1

Επιστημονική θεμελίωση: Δρ Ζωή Κρόκου

Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη

Ηλικίες: 3-12

 

Οι Μυθοπλάστες: Κάθε φορά… μια ιστορία δεν είναι ένα βιβλίο όπως όλα τα άλλα. Για την ακρίβεια, δεν είναι βιβλίο. Είναι ένα μαγικό κουτί, χάρτινο, που μέσα του περιμένουν 49 χρωματιστές κάρτες. Και οι κάρτες όμως είναι μαγικές. Πως θα μπορούσαν άλλωστε να μην είναι. Η κάθε μια τους κρύβει άπειρες ιστορίες. Μία είναι η προϋπόθεση του παιχνιδιού: να σου αρέσουν οι ιστορίες. Οχι μόνο να τις ακούς, αλλά και να τις φτιάχνεις. Οι όροι είναι απλοί: διαλέγεις κάθε φορά μία κάρτα από κάθε ομάδα. Οι ομάδες επτά και χωρισμένες με χρώματα και σε κάθε χρώμα αντιστοιχεί μια κατηγορία. Για παράδειγμα πίσω από τις κόκκινες κάρτες κρύβεται ο πρωταγωνιστής της ιστορίας σου. Μπορεί να τον διαλέξεις τυχαία ή να τον επιλέξεις επειδή σου αρέσει πολύ. Οι πορτοκαλί κάρτες θα σου πουν που μένει ο ήρωάς σου, οι πράσινες κρύβουν τον κακό της ιστορίας, οι μοβ τη λύση κλπ. Οι κάρτες όμως αυτές δεν έχουν λόγια. Εχουν μόνο εικόνες, τις φανταστικές εικονογραφήσεις της Λιάνας Δενεζάκη. Αν, όμως, δεν υπάρχουν λόγια, πως θα πούμε την ιστορία μας; Μα φυσικά, θα την φανταστούμε, θα “διαβάσουμε” τις εικόνες, θα βάλουμε εμείς τα λόγια και θα φτιάξουμε τη δική μας. Και αυτό είναι που κάνει τους Μυθοπλάστες τόσο φανταστικούς!

Πρόκεται για ένα πολύτιμο εργαλείο τόσο για εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς, καθώς μέσα από το παιχνίδι, το παιδί αναπτύσσει τον περιγραφικό και τον αφηγηματικό του λόγο.

Μέσα στο κουτί, εκτός από τις κάρτες και τους κανόνες του παιχνιδιού, υπάρχει κι ένα πολύ σημαντικό φυλλάδιο, στο οποίο η Ζωή Κρόκου, Δρ Ειδικής Παιδαγωγικής, εξηγεί την χρησιμότητα του παιχνιδιού αυτού και πως μέσα από τη δημιουργία ιστοριών, τα παιδιά αναπτύσσουν τόσο το λεξιλόγιό τους, όσο και την ικανότητα να προσέχουν τα λόγια του συνομιλητή τους, να δείχνουν σεβασμό στην άποψη του άλλου, να αλληλοβοηθούνται και να συμμετέχουν ενεργά, για παράδειγμα, στην τάξη.

Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν τα:

Κάθε φορά… μια ιστορία – Παραμυθοχώρα (για παιδιά ηλικίας 3-12)

Κάθε φορά… μια ιστορία – Μυθολογία (για παιδιά ηλικίας 5-12). Αυτή η σειρά υπάρχει και στα αγγλικά.

Περισσότερες πληροφορίες για του Μυθοπλάστες εδώ.

box_game_mythologia

box_game_mythologia-eng

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ένα γράμμα

Μια τρυφερή ιστορία για τη μεταμορφωτική δύναμη του «Σ’ αγαπώ», τρυφερές καληνύχτες και πολλές συζητήσεις με μικρά παιδιά.