Η Μπέθανυ και το Τέρας (βιβλίο 1)

Συγγραφέας: Τζακ – Μέγκιτ Φίλλιπς
Εικονοφράφηση: Ιζαμπέλ Φόλαθ
Μετάφραση: Άγγελος Αγγελίδης – Μαρία Αγγελίδου
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 9+

Όταν μια ιστορία έχει τέρας, είναι μια ιστορία που σε προκαλεί να τη διαβάσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, το τέρας είναι πολύ μεγάλο, αδίστακτο, αδηφάγο, σαρκαστικό και ανελέητο. Ζει στον 15ο όροφο μιας πολυτελούς κατοικίας, κρυμμένο πίσω από βαριές βελούδινες κουρτίνες και περιμένει… Περιμένει τον Εμπενίζερ Τουίζερ, που ζει σε αυτό το υπερπολυτελές δεκαπενταόροφο κτίριο, για να του ζητήσει το επόμενο γεύμα του… Ο Εμπενίζερ είναι ένας νέος 511 χρονών, ακμαιότατος, λάτρης του εαυτού του. Ταΐζει το τέρας με ό,τι του ζητήσει· τελευταία αυτό τρέφεται με σπάνια είδη ζώων, με αντάλλαγμα ό,τι τραβάει η ψυχή του για την πολυτελή ζωή που κάνει, αλλά κυρίως το ελιξίριο που τον διατηρεί νέο. Ώσπου, μια μέρα, η όρεξη του τέρατος ζητάει… ένα ζουμερό παιδάκι.

Ποιος δεν θα ήθελε να μάθει τι θα γίνει στη συνέχεια; Η ιστορία γίνεται συναρπαστική. Ο αναγνώστης αγωνιά για το τι θα κάνει ο Εμπενίζερ. Και εδώ μπαίνει στην υπόθεση η Μπέθανυ –  το παιδί που διάλεξε ο Εμπενίζερ από ένα ορφανοτροφείο. Το κριτήριο της επιλογής του; Μα, η Μπέθανυ είναι ένα «τερατάκι» – ένα κορίτσι κακότροπο, σκληρό, αγενές και επιθετικό. Σε ποιον θα λείψει ένα τέτοιο πλάσμα;

Η σχέση που αναπτύσσεται  στο ζεύγος Εμπενίζερ – Μπέθανυ, ο τρόπος που ο ένας αλλάζει τον άλλον, μοιάζει με την κατακόρυφη σπείρα: όσο την ανεβαίνουν τόσο αλληλοεπιδρούν και συνειδητοποιούν ποιοι είναι και τι θέλουν. Το τέρας είναι το αναπόφευκτο, ο καταλυτικός παράγοντας, αυτό που δεσπόζει σε όλη την ιστορία, κρυμμένο πίσω από τις βαριές κουρτίνες, αμετακίνητο στο δωμάτιό του.  

Ο Τζακ Μέγκιτ – Φίλλιπς γράφει μια σκοτεινή ιστορία, με μαύρο χιούμορ και αναπάντεχες εξελίξεις. Αφήνει τους ήρωές του να είναι οι εαυτοί τους και να κάνουν τις επιλογές τους. Οι ήρωές του είναι χαρακτήρες. Ο Εμπενίζερ είναι η προσωποποίηση της ματαιοδοξίας, της επιδειξιομανίας, του ανθρώπου που μπροστά στο Εγώ του γίνεται με ευκολία ασυνείδητος. Οι μικρές αναλαμπές ευαισθησίας του πνίγονται γρήγορα από το ίδιο το αχόρταγο Εγώ του: «Γιατί το μόνο πράγμα που θέλησα ποτέ στη ζωή μου ήταν περισσότερη ζωή. Περισσότερα πράγματα, περισσότερα χρόνια ζωής, περισσότερη ομορφιά… περισσότερο απ’ τα πάντα!». Ο φόβος του για τα γηρατειά και τον θάνατο τον μετατρέπει σταδιακά κι αυτόν σε ένα τέρας: «Πάντα με τρομοκρατούσαν τα γηρατειά, το να χάσω το σφρίγος μου, το να πεθάνω πριν καταφέρω όσα ήθελα. Όταν, λοιπόν, το τέρας μού έδωσε μια ευκαιρία να συνεχίσω να ζω, με αντάλλαγμα μικρές χάρες, δέχτηκα αμέσως».

Η μικρή Μπέθανυ, ορφανή, μην έχοντας τίποτα άλλο να χάσει, αδίστακτη κι αυτή, είναι το παιδί του “όχι” σε όλα. Είναι αυτή που, ατρόμητη, στέκεται μπροστά στο τέρας και αναμετριέται μαζί του. Ώσπου το μακάβριο χιούμορ του τέρατος και η άκαρδη συμπεριφορά του διαλύουν σε τέτοιο βαθμό την Μπέθανυ, που αποφασίζει ότι δεν θέλει πια να είναι σαν το τέρας. Ένα χοντρό, ολοστρόγγυλο, σα σβώλος, τέρας, με τρία μάτια και δύο γλώσσες ταΐζει το Εγώ του Εμπενίζερ και αλλάζει την Μπέθανυ που καταφέρνει να αλλάξει τον Εμπενίζερ.

Η Μπέθανυ και το Τέρας είναι μια καλογραμμένη και καλομεταφρασμένη ιστορία, που διαβάζεται εύκολα χάρη στα κωμικά στοιχεία της, αλλά και στις απρόβλεπτες εξελίξεις στην πλοκή της. Μπορεί η  πρόθεση του συγγραφέα να ήταν να προσφέρει στο νεαρό κοινό του την καθαρή αναγνωστική ευχαρίστηση μιας έξυπνης τρομακτικής περιπέτειας, απαλλαγμένης από διδάγματα και «μηνύματα», ένας ενήλικας αναγνώστης πάντως θα διέκρινε πως ο Μέγκιτ ψυχογραφεί, στην υπερβολή του, αυτόν τον σύγχρονο άνθρωπο που κυνηγάει το περισσότερο και εξορκίζει με τρόμο το γήρας.

*Η Warner Bross αγόρασε τα δικαιώματα για την κινηματογραφική απόδοση του βιβλίου, με παραγωγό τον David Heyman. Κυκλοφορεί ήδη από τις εκδόσεις Πατάκη το δεύτερο βιβλίο: Η Εκδίκηση του τέρατος.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Με τα φτερά τους ενωμένα

Η ιστορία του Κλεπέταν και της Μαλένα, η ιστορία δύο λευκοπελαργών, μας χαρίζει απλόχερα – όπως έτσι κι αλλιώς κάνει

Ένα γράμμα

Μια τρυφερή ιστορία για τη μεταμορφωτική δύναμη του «Σ’ αγαπώ», τρυφερές καληνύχτες και πολλές συζητήσεις με μικρά παιδιά.