Η μυστική ιστορία

Συγγραφέας: Ντόνα Ταρτ
Μετάφραση: Μιχάλης Δελέγκος
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 15+, 17+

Σχεδόν τριάντα χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του βιβλίου στα ελληνικά και H Μυστική Ιστορία της Αμερικανίδας Ντόνα Ταρτ επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, σε νέα μετάφραση του Μιχάλη Δελέγκου. Το στόρι του βιβλίου λίγο πολύ γνωστό πλέον: μια ομάδα φοιτητών, έξυπνων, εκκεντρικών και απροσάρμοστων νεαρών που σπουδάζουν σε ένα κορυφαίο κολέγιο της Νέας Αγγλίας ανακαλύπτουν, κάτω από την επιρροή του χαρισματικού καθηγητή τους κλασικής φιλολογίας, έναν τρόπο σκέψης και ζωής που δεν έχει καμία σχέση με την ανιαρή καθημερινότητα των συνομηλίκων τους. Όταν, όμως, ξεπεράσουν τα όρια της καθιερωμένης ηθικής, καταλαμβάνονται από εμμονές και ολισθαίνουν σταδιακά από τη διαφθορά στην προδοσία, με αναπόφευκτη κατάληξη την κυριαρχία του κακού πάνω τους.

Το βιβλίο H Μυστική Ιστορία της Ντόνα Ταρτ έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες, ενώ από το 1992 που πρωτοκυκλοφόρησε στην Αμερική έχει πουλήσει περισσότερα από 5 εκατομμύρια αντίτυπα. Εφτασε τρεις φορές να γίνει ταινία, την πρώτη κιόλας από τον Alan Pakula με την Joan Didion ως συνσεναριογράφο μαζί με τον σύζυγό της, δημοσιογράφο και συγγραφέα John Gregory Dunne.

To campus novel (όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει βιβλία που η πλοκή διαδραματίζεται σε πανεπιστημιακούς χώρους, δόκιμος ήδη από τη δεκαετία του 1950) ή και dark academia ξεκινάει με ένα έγκλημα, με αφηγητή έναν από τους νεαρούς της παρέας των φοιτητών. Αν και 700+ σελίδες είναι λόγο του τρόπου γραφής της Ταρτ ευκολοδιάβαστο και εξαιρετικά ενδιαφέρον. Χωρίς να χάνει τη ροή των γεγονότων, βάζει τον αναγνώστη βαθιά στην πλοκή της ιστορίας και κρατάει αμείωτο το αναγνωστικό ενδιαφέρον ως το το τέλος. Κάποιο το έχουν χαρακτηρίσει ώς αντίστροφο νουάρ, καθώς στην πρώτη κιόλας σελίδα ο αναγνώστης μαθαίνει για την ύπαρξη ενός φόνου, η ίδια ή Ταρτ όμως έχει αναφέρει σε συνέντευξή της ότι βασίστηκε σε μια θεωρία του σκηνοθέτη Αλφρεντ Χιτσκοκ και στους Βάκχες, την τραγωδία του Ευριπίδη.

Πυρήνας της ομάδας των φοιτητών ένας εκκεντρικότατος, πλούσιο καθηγητής, που επιλέγει τους φοιτητές του και του μυεί στην Ελληνορωμαϊκή φιλοσοφία και στον τρόπο ζωής. Η ομάδα αυτή, αν και συνδέεται από ενα κοινό παράγοντα – πλούτη τους – διαφέρουν σε πολλά. Η συντροφιά αυτών των φοιτητών θα παραστρατίσει, καθώς θα γλυκαθεί από όσα έχει να της προσφέρει ο καθηγητής τους και τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με το μη αναστρέψιμο.

Η λέξη page turner το αδικεί. Ιδανικό για νεαρούς αναγνώστες που έχουν έρθει σε επαφή με την ενήλικη λογοτεχνία. Υπενθυμίζεται ότι το βιβλίο επανήλθε στην επικαιρότητα λόγω της προβολής του μέσω της πλατφόρμας TikTok και του #ΒookTok, με χιλιάδες χρήστες να μιλάνε για την ιστορία της Ταρτ και εκατομμύρια views.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ένα γράμμα

Μια τρυφερή ιστορία για τη μεταμορφωτική δύναμη του «Σ’ αγαπώ», τρυφερές καληνύχτες και πολλές συζητήσεις με μικρά παιδιά.