Η ντετέκτιβ Νίκι και το μυστικό της κόμπρας

Συγγραφέας: Anne Miller
Εικονογράφηση: Becka Moore
Μετάφραση: Αλέκα Γαβριηλίδου
Εκδόσεις Φουρφούρι
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 5+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 7+, 9+

Η Νίκι δεν είναι ένα συνηθισμένο κορίτσι. Ψάχνει συνέχεια για κώδικες και κουβαλά πάντοτε στην τσάντα της βιβλία με οδηγίες από μεγάλους κατασκόπους. Όταν κατά την επιστροφή της από το σχολείο εντοπίζει στο λεωφορείο ένα περίεργο σημείωμα, ξαφνικά η ζωή της αποκτά πραγματικό ενδιαφέρον. Καταφέρνει να σπάσει τον κώδικα και τότε, μέσα από τα μπερδεμένα γράμματα, ξεπηδά ένα παράξενο μήνυμα που οδηγεί σε κλέφτες διαμαντιών, απαγωγείς σκύλων και μια απίστευτη ομάδα με κατασκόπους, την ομάδα COBRA.

Αν ο Stephen Fry έχει διαβάσει τα βιβλία της Anne Miller και εγγυάται για την ποιότητά τους, τότε ποιοι είμαστε εμείς για να διαφωνίσουμε; Αν το επτάχρονο παιδί μας, μετά από τόση πίεση στο σχολείο κι έναν χρόνο χειρότερο και από καθημερινά βασανιστήρια με σούπα φακές και μπρόκολο για μεσημεριανό, πιάνει το βιβλιο της και δεν λέει να το αφησει, τότε η Anne Miller έχει κάνει κάτι πάρα πολύ καλό. Η Νίκι (Mickey στο πρωτότυπο) είναι ένα κορίτσι που αγαπάει τους κωδικούς, τα ζώα και τα μυστήρια. Κι όταν θα βρεθεί στον δρομο της ο πρώτος κώδικας που πρέπει να λύσει η ζωή της θα αλλάξει. Είναι έξυπνο, είναι γρήγορο, είναι αστείο, έχει δηλαδή όλα εκείνα τα στοιχεία που θα κάνει τα παιδιά να κολλήσουν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Anne Miller καταπιάνεται με τη συγγραφή βιβλίων. Απλώς ως τώρα δεν είχε ασχοληθεί με την παιδική λογοτεχνία. Ως τώρα, τη γνώριζε μόνο το ενήλικο κοινό μέσα από την αρθρογραφία της σε βρετανικά Μέσα, τα βιβλία γνώσεων KAI τη συμμετοχή της στο τηλεπαιχνίδι του BBC Quite Interesting. Οχι όμως ως παίκτρια ή ως παρουσιάστρια, αλλά ως τον άνθρωπο που κάνει όλη την έρευνα και παράγει τις ερωτήσεις για το τηλεπαιχνίδι. Το BBC QI το παρουσίαζε ως τώρα ο εκπληκτικός Βρετανός ηθοποιός, ραδιοφωνικός παραγωγός και συγγραφέας Stephen Fry, εξού και η γραπτή εγγύηση στο εξώφυλλο της αγγλόφωνης έκδοσης. Σε συνδυασμό με την εξαιρετικά ταιριαστή εικονογράφηση της Becka Moor, τα βιβλία (είναι δύο, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχει μεταφραστή μόνο το πρώτο, ενώ περιμένουμε και το δεύτερο σύντομα), είναι ιδανικά για παιδιά που αγαπούν τους κωδικούς και την περιπέτεια.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Οι μικροί φιλόσοφοι*

Κάθε βιβλίο περιέχει μικρές ιστορίες δύο ή τριών σελίδων με τις περιπέτειες μιας παρέας ανθρωπόμορφων ζώων. Απλές στιγμές, όπως το μοίρασμα μιας μερίδας πατάτες ή ένας καινούριος φίλος που δε μιλάει τη γλώσσα μας, γίνονται αφορμή για κουβέντα.

Η ιστορία της Τέχνης σε 21 γάτες

Η Nia Gould μας προτείνει μια φρέσκια, διασκεδαστική διαδρομή στην ιστορία της Τέχνης, ακολουθώντας τα ίχνη της γάτας – μοντέλου. Εικοσιένα διαφορετικά κινήματα τέχνης, με τα βασικά χαρακτηριστικά τους και τους αντιπροσωπευτικούς καλλιτέχνες που τα επινόησαν ή τα υπηρέτησαν, αποτυπώνονται επάνω σε γάτες που ποζάρουν αυτάρεσκα και με αυτοπεποίθηση στις σελίδες αυτής της καλαίσθητης έκδοσης.

Η Τζούλια και ο καρχαρίας

Μια ολιγόμηνη μετακόμιση σε ένα παλιό φάρο φέρνει αντιμέτωπο ένα δεκάχρονο κορίτσι, τη Τζούλια και τους γονείς της, με σωρεία αλλεπάλληλων προκλήσεων. Η Κίραν Μίλγουντ Χέργκρεϊ πραγματεύεται δύσκολα θέματα που αφορούν τη σχέση με την οικογένεια, τους φίλους, τον εκφοβισμό, την ψυχική ασθένεια. Το δεκάχρονο κορίτσι καλείται να διεκδικήσει καινούργιες φιλίες, να υπερασπιστεί φίλους που πέφτουν θύματα εκφοβισμού, να αντιμετωπίσει τα δικά της τραύματα και κυρίως να διαχειριστεί την ψυχική ασθένεια της μητέρας της.