Η Περ αποφασίζει – Εγώ και οι άλλοι

Συγγραφέας: Μαριέττα Κόντου
Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Χρονιά έκδοσης: 2024
Ηλικίες: 5+

Ολοένα και περισσότερες συζητήσεις γίνονται για το πως γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά από μικρή ηλικία να βάζουν όρια, να παρατηρούν συμπεριφορές και να ανταποκρίνονται με τα «ναι» και τα «όχι» τους. Η Μαριέττα Κοντού στο «Η Περ αποφασίζει. Εγώ και οι άλλοι»  μιλάει για τα “θέλω”, τα “όχι” και τα “ναι”, το τι επιτρέπει ένα παιδί στον εαυτό του και στους άλλους.  Κύριος άξονας του βιβλίου είναι η οπτική του κόσμου μέσα από τα μάτια του παιδιού, με αρωγό την εικονογράφηση της Χρύσας Σπυρίδωνος. 

Εικόνες της οπτικής του παιδιού διαδέχονται η μία την άλλη στις σελίδες του βιβλίου. Η οικογένεια και πώς ο κύκλος διευρύνεται ανάλογα με το αν στο σπίτι τους γονείς συμπληρώνουν θείοι, ξαδέρφια, γείτονες και φυσικά τα δύο κατοικίδια, η Σερενάτα και ο Όλιβερ. Η Περ παρατηρεί πώς ο σκύλος και η γάτα διαφέρουν ως προς τις ανάγκες τους και τη συμπεριφορά τους και κάνει τη σύγκριση με τον εαυτό της. Τα «θέλω» διαφοροποιούνται ανάλογα με την περίσταση και η επιλογή άπτεται στο παιδί. Ναι στην αγκαλιά, αλλά όχι πάντα και όχι με όλους. Είναι δική της επιλογή το να κάνει μόνη της μπάνιο ή να κρατάει το χέρι της φίλης της. Το τελευταίο μόνο όταν θέλει. Δηλώνει ότι «δε μου αρέσουν τα παιχνίδια που με κάνουν να νοιώθω άβολα». Έτσι το μήνυμα περνάει, απλά χωρίς διδακτισμό.

Ωστόσο, αυτή η οπτική του παιδιού δεν πλαισιώνεται από μια ιστορία. Η ύπαρξη ιστορίας ειδικά σε μικρά παιδιά, στα οποία και απευθύνεται το βιβλίο, είναι σημαντική για να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον, να διεγείρει τη φαντασία του παιδιού, να αισθανθεί και να ζητήσει ένα βιβλίο για να το ξαναδιαβάσει. Το καθιστά έτσι περισσότερο βοήθημα σε γονείς και εκπαιδευτικούς (υπάρχει και σχετικό δισέλιδο στο πίσω μέρος). Ερωτήσεις και φράσεις όπως «Εσύ τι θες να κάνεις;», «Εσύ πώς νιώθεις άνετα;», «Γιατί εγώ αποφασίζω μόνη μου» μπορούν να δώσουν έναυσμα για διάλογο μεταξύ γονιού-παιδιού ή δασκάλου-μαθητή, οδηγώντας τη σκέψη του μικρού παιδιού στο ποια μπορεί να είναι η δική του επιλογή, η ταυτότητά του και να αφουγκραστεί τις φωνές μέσα του.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Σειρά Ντετέκτιβ Νιαουρό

Μια νέα σειρά βιβλίων του διάσημου συγγραφέα παιδικών βιβλίων Πιερντομένικο Μπακαλάριο καλεί τους μικρούς αναγνώστες να βυθιστούν στον κόσμο της