Η τελευταία πίτα με φύκια

Συγγραφέας: Wenda Shurety
Εικονογράφος: Paddy Donnelly
Μετάφραση: Μάνος Μπονάνος
Εκδόσεις: Ικαρος
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 3+, 5+

Η Wenda Shurety αφηγείται την ιστορία δύο ομάδων, των Κορυφοδενδριτών που ζουν στη στεριά και των Βυθοθαλασσιτών που ζουν στη θάλασσα.

Στους πρώτους αρέσει να κατασκευάζουν πράγματα, μόνο που όσα περισσότερα φτιάχνουν, τόσα περισσότερα επιθυμούν. Όταν φτιάχνουν κάτι καινούργιο πετάνε το παλιό, μην υπολογίζοντας το κόστος σε υλικά και τον χώρο που τα πράγματα καταλαμβάνουν. Οι Βυθοθαλασσίτες, από την άλλη, παρατηρούν τη φύση και κολυμπούν μαζί με τα ψάρια. Κοινός τόπος οι πίτες, από εξωτικά φρούτα για τους Κορυφοδεντρίτες, από φύκια για τους Βυθοθαλασσίτες.

Ο χώρος όμως για τα πράγματα που φτιάχνουν οι Κορυφοδεντρίτες, στα κλαδιά και στη στεριά είναι αναπόφευκτα μικρός για να τα χωρέσει. Ύστατη λύση, η θάλασσα. Τα πράγματα όμως που καταλήγουν στη θάλασσα ολοένα και πληθαίνουν, πλέον παγιδεύουν ψάρια και κρύβουν το φως και η ζωή καταστρέφεται. Οι Βυθοθαλασσίτες δεν αργούν να φάνε την τελευταία πίτα με φύκια και αναγκάζονται να βγούνε στη στεριά αναζητώντας χώρο για να ζήσουν. Θα τους αφήσουν όμως οι Κορυφοδεντρίτες; Ποια είναι άραγε η λύση στο πρόβλημα; Αν η δημιουργικότητά τους βρει διέξοδο στην ανακύκλωση; Μπορεί ένα ξύλινο κουτί να γίνει κρεβάτι ή ένα τραπέζι να δώσει υλικό για καρέκλες. Μήπως εκεί είναι το μυστικό για να βρεθεί χώρος για όλους και να καθαρίσουν η στεριά και η θάλασσα; Λίγο πριν τη καταστροφή ίσως γεννηθεί μια φιλία που θα σφραγιστεί με την ανταλλαγή συνταγών για πίτες.

Μια αλληγορική, τρυφερή ιστορία για την αξία της ανακύκλωσης και τι αυτό σημαίνει για την προστασία της φύσης και ιδιαίτερα των θαλασσών. Η εικονογράφηση ευφάνταστη, θυμίζει συχνά ακουαρέλα και επικουρεί το κείμενο δίνοντας έμφαση στη διαφορετικότητα των πρωταγωνιστών. Το βιβλίο διαβάζεται ευχάριστα και σίγουρα δίνει το έναυσμα για πολλές συζητήσεις με τα παιδιά.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.