Η τελευταία πίτα με φύκια

Συγγραφέας: Wenda Shurety
Εικονογράφος: Paddy Donnelly
Μετάφραση: Μάνος Μπονάνος
Εκδόσεις: Ικαρος
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 3+, 5+

Η Wenda Shurety αφηγείται την ιστορία δύο ομάδων, των Κορυφοδενδριτών που ζουν στη στεριά και των Βυθοθαλασσιτών που ζουν στη θάλασσα.

Στους πρώτους αρέσει να κατασκευάζουν πράγματα, μόνο που όσα περισσότερα φτιάχνουν, τόσα περισσότερα επιθυμούν. Όταν φτιάχνουν κάτι καινούργιο πετάνε το παλιό, μην υπολογίζοντας το κόστος σε υλικά και τον χώρο που τα πράγματα καταλαμβάνουν. Οι Βυθοθαλασσίτες, από την άλλη, παρατηρούν τη φύση και κολυμπούν μαζί με τα ψάρια. Κοινός τόπος οι πίτες, από εξωτικά φρούτα για τους Κορυφοδεντρίτες, από φύκια για τους Βυθοθαλασσίτες.

Ο χώρος όμως για τα πράγματα που φτιάχνουν οι Κορυφοδεντρίτες, στα κλαδιά και στη στεριά είναι αναπόφευκτα μικρός για να τα χωρέσει. Ύστατη λύση, η θάλασσα. Τα πράγματα όμως που καταλήγουν στη θάλασσα ολοένα και πληθαίνουν, πλέον παγιδεύουν ψάρια και κρύβουν το φως και η ζωή καταστρέφεται. Οι Βυθοθαλασσίτες δεν αργούν να φάνε την τελευταία πίτα με φύκια και αναγκάζονται να βγούνε στη στεριά αναζητώντας χώρο για να ζήσουν. Θα τους αφήσουν όμως οι Κορυφοδεντρίτες; Ποια είναι άραγε η λύση στο πρόβλημα; Αν η δημιουργικότητά τους βρει διέξοδο στην ανακύκλωση; Μπορεί ένα ξύλινο κουτί να γίνει κρεβάτι ή ένα τραπέζι να δώσει υλικό για καρέκλες. Μήπως εκεί είναι το μυστικό για να βρεθεί χώρος για όλους και να καθαρίσουν η στεριά και η θάλασσα; Λίγο πριν τη καταστροφή ίσως γεννηθεί μια φιλία που θα σφραγιστεί με την ανταλλαγή συνταγών για πίτες.

Μια αλληγορική, τρυφερή ιστορία για την αξία της ανακύκλωσης και τι αυτό σημαίνει για την προστασία της φύσης και ιδιαίτερα των θαλασσών. Η εικονογράφηση ευφάνταστη, θυμίζει συχνά ακουαρέλα και επικουρεί το κείμενο δίνοντας έμφαση στη διαφορετικότητα των πρωταγωνιστών. Το βιβλίο διαβάζεται ευχάριστα και σίγουρα δίνει το έναυσμα για πολλές συζητήσεις με τα παιδιά.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;

Ευχαριστώ

Ένα μικρό αγόρι κάνει κάτι διαφορετικό σε κάθε σελίδα: περπατά, ποδηλατεί, κάθεται, είναι με φίλους, τη γάτα του, στο μπάνιο, στο παράθυρο … και σε όλες τις στιγμές του έχει ένα ‘ευχαριστώ’ να πει: σε ζώα, φυτά, πράγματα, ακόμη και στον ίδιο του τον εαυτό! 

Τα ήσυχα βράδια

Η θεματολογία του βιβλίου αυτού περιστρέφεται γύρω από τη νύχτα και απ’ ό,τι συμβαίνει ‘στα σκοτεινά’. Σε τι οφείλεται η ύπαρξη της νύχτας, τι συμβαίνει στο σκοτεινό ουρανό, πως λειτουργεί ο ύπνος, γιατί το μαύρο κυριαρχεί στην όραση του ανθρώπου το βράδυ, ποια η σχέση των ζώων και κάποιων φυτών με τη νύχτα; Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις που τυχόν έχουμε μεγάλοι και μικροί γύρω από τα λιγότερο φανερά και γνωστά ‘καμώματα της ημέρας’, απαντώνται μέσα σε 19 δισέλιδα.