Η βασίλισσα των πάντων

Συγγραφέας: Σάρα Τοσκάνο
Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά
Εκδόσεις: Χρονικό
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 5+, 7+

Η Βασίλισσα της ιστορίας της Σάρα Τοσκάνο έχει κάτι διαφορετικό από όλες τις άλλες βασίλισσες του κόσμου. Δεν είναι απλώς η βασίλισσα μιας χώρας ή ενός νησιού, είναι η βασίλισσα όλων των πραγμάτων. Η βασίλισσα αυτή έχει στην κατοχή της τα πάντα: τα πιο μικρά και τα πιο μεγάλα, τα πιο σημαντικά, αλλά και τα πιο ασήμαντα. Δεν της αρκούσαν όμως όλα αυτά. Δεν της αρκούσαν όλα τα πράγματα. Ήθελε να γίνει η βασίλισσα των πάντων! Μια μέρα θα λάβει ένα γράμμα από τον Βασιλιά της Φαντασίας, ο οποίος θα την προσκαλέσει στο βασίλειό του, με σκοπό να της δώσει την ευκαιρία να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Οπως είναι φυσικό, η Βασίλισσα όλων των πραγμάτων θα δεχτεί την πρόσκληση, μόνο που φτάνοντας στον προορισμό της δεν θα τα βρει όπως τα περιμένει. Το βασίλειο του Βασιλειά της Φαντασίας είναι… άφαντο και ο μοναδικός τρόπος να το βρει, να το δει και να εκπληρώσει τον σκοπό της είναι να ακολουθήσει τις οδηγίες που της στέλνει και… να χρησιμοποιήσει τη φαντασία της.

Το κείμενο της Σάρα Τοσκάνο, με τα έντονα παραμυθιακά στοιχεία, θυμίζει σενάριο θεατρικής παράστασης, δίνοντας τη ευκαιρία στον αναγνώστη (παιδί και ενήλικα) να στήσει στο μυαλό του μια ολόκληρη παραγωγή! Και η αλήθεια είναι πως το κείμενο θυμίζει θεατρικό γιατί παράλληλα με αυτή την έκδοση, την περασμένη θεατρική περίοδο παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής η ομώνυμη βρεφική θεατρική παράσταση. Κι ενώ η παράσταση απευθύνεται σε βρέφη, αυτό το βιβλίο μπορεί εύκολα να διαβαστεί από παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών. Κρύβει μέσα του όλη τη μαγεία των πιο πιθανών και απίθανων πραγμάτων, τα οποία μπορούν να συμβούν με μοναδικό όχημα τη φαντασία.

Η εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά προβάλλει αυτή την αίσθηση θεάτρου που χαρακτηρίζει το κείμενο. Οι ολοσέλιδες εικονογραφήσεις της λειτουργούν σαν σκηνικά, δημιουργώντας το κατάλληλο φόντο για να εξελιχθεί η πλοκή της ιστορίας και να περάσει από το ένα στάδιο της αφήγησης στο επόμενο. Το βιβλίο τραβάει την προσοχή με τα έντονα χρώματα και τη σχεδόν φλούο παλέτα που χρησιμοποιεί η εικονογράφος. Οι ζωγραφιές της, άλλοτε δραματικές και μεγάλες, “ογκώδεις” σαν να κινδυνεύουν να ξεχυλίσουν από τις σελίδες, άλλοτε με λεπτομέρειες πιο μικρές που δίνουν νέα στοιχεία στην πλοκή της ιστορίας, συμπληρώνουν το παραμύθι, το εξελίσσουν και το αναδεικνύουν.

Κείμενο και εικονογράφηση δημιουργούν ένα όμορφο, ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, ένα βιβλίο ιδανικό για μεγαλόφωνη ανάγνωση, αλλά και πρώτες ανεξάρτητες αναγνώσεις.

Για την ιστορία, η Σάρα Τοσκάνο είναι χορεύτρια και δασκάλα χορού από την Πορτογαλία και τα τελευταία χρόνια ζει στην Ελλάδα. Αν και σπούδασε και εργάστηκε στον τομέα της διαφήμισης και των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, άλλαξε επαγγελματική κατεύθυνση και πλέον ασχολείται με τον τομέα των τεχνών και του θεάματος και συγκεκριμένα με τη δημιουργία βρεφικών παραστάσεων, όπως η θεατρική παράσταση «Θα βγω απ’ το Αυγό» και η συναυλία για μωρά «Μουσικές Εποχές».  

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ