Η υπόσχεση

Συγγραφέας: Nicola Davies
Εικονογράφηση: Laura Carlin
Μετάφραση: Μαρία Παπαγιάννη
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 5+, 7+

Ενα κορίτσι που μεγαλώνει σε μια άσχημη και βρόμικη μεγαλούπολη, ένα πλάσμα που χάνει την αθωότητά του και γίνεται ένα παιδί του δρόμου, ένα κλεφτρόνι που καλείται να επιβιώσει μέσα στη μιζέρια, τη φτώχια και την εγκατάλειψη. Αυτό το κορίτσι, πάνω στην απόγνωσή της για επιβίωση, θα κλέψει από μια γριά γυναίκα την τσάντα της. Εκείνη το μόνο που θα της ζητήσει να φυτέψει αυτά που θα βρει μέσα. Τι περίεργη υπόσχεση που της ζήτησε να κρατήσει η γερόντισσα και τι ήταν αυτά που είχε κρυμμένα στην τσάντα της; Το κορίτσι θα κρατήσει τον λόγο της, θα φυτέψει σε διάφορα σημεία της άχαρης, γκρίζας πόλης τους σπόρους, για να τους δει να μεταμορφώνουν το τοπίο όπως μόνο η φύση ξέρει. Ώσπου, ένα άλλο κλεφτρόνι θα της κλέψει την τσάντα κι εκείνη με τη σειρά της, κι αφού έχει δει με τα μάτια της το θαύμα της αλλαγής, θα ζητήσει να κρατήσει την υπόσχεση.

Η Nicola Davies γράφει ένα μανιφέστο για τη δύναμη της φύσης, για τη μαγεία που ασκεί αυτή πάνω στους ανθρώπους, παρά το γεγονός ότι συνήθως εμείς είμαστε αυτοί που την καταστρέφουμε. Ένα δυνατό κείμενο που σε συνδυασμό με τις υπέροχες εικονογραφήσεις της Laura Carlin, μας υπενθυμίζει μέσα από την ιστορία του κοριτσιού ότι τίποτα δεν έχει χαθεί αν κάνουμε τον κόπο να βοηθήσουμε στην αντιστροφή της καταστροφής. Ένα βιβλίο για το περιβάλλον, για την απαξίωσή του και τη λύπη που φέρνει αυτή, αλλά και για την ελπίδα που ανθίζει μαζί με τη φύση που βρίσκει τρόπους να ριζώνει και να θεριεύει παρά τις αντιξόοτητες. Κι αν το κείμενο της Davies το χαρακτηρίσαμε δυνατό, οι εικόνες της Carlin είναι αυτές που απογειώνουν πραγματικά το βιβλίο. Στην αρχή με μουντά, σκοτεινά, “βρόμικα” χρώματα που χρησιμοποιεί για να δείξει την κατάντια των πόλεων, ως τα έντονα, βαθιά, λαμπερά (όσο το επιτρέπουν τα νεροχρώματα και τα μελάνια που επέλεξε να χρησιμοποιήσει), η Carlin, που πρώτη φορά εικονογραφεί παιδικό βιβλίο, αναδεικνύει με μεγάλη επιτυχία το θέμα για το οποίο επέλεξε να μιλήσει η Nicola Davies. Ενα εξαιρετικό βιβλίο, που δεν απευθύνεται απαραίτητα μόνο σε μικρούς σε ηλικία αναγνώστες, αλλά θα μπορούσε με ευκολία να διαβαστεί κι από έφηβους.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.