Η υπόσχεση

Συγγραφέας: Nicola Davies
Εικονογράφηση: Laura Carlin
Μετάφραση: Μαρία Παπαγιάννη
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 5+, 7+

Ενα κορίτσι που μεγαλώνει σε μια άσχημη και βρόμικη μεγαλούπολη, ένα πλάσμα που χάνει την αθωότητά του και γίνεται ένα παιδί του δρόμου, ένα κλεφτρόνι που καλείται να επιβιώσει μέσα στη μιζέρια, τη φτώχια και την εγκατάλειψη. Αυτό το κορίτσι, πάνω στην απόγνωσή της για επιβίωση, θα κλέψει από μια γριά γυναίκα την τσάντα της. Εκείνη το μόνο που θα της ζητήσει να φυτέψει αυτά που θα βρει μέσα. Τι περίεργη υπόσχεση που της ζήτησε να κρατήσει η γερόντισσα και τι ήταν αυτά που είχε κρυμμένα στην τσάντα της; Το κορίτσι θα κρατήσει τον λόγο της, θα φυτέψει σε διάφορα σημεία της άχαρης, γκρίζας πόλης τους σπόρους, για να τους δει να μεταμορφώνουν το τοπίο όπως μόνο η φύση ξέρει. Ώσπου, ένα άλλο κλεφτρόνι θα της κλέψει την τσάντα κι εκείνη με τη σειρά της, κι αφού έχει δει με τα μάτια της το θαύμα της αλλαγής, θα ζητήσει να κρατήσει την υπόσχεση.

Η Nicola Davies γράφει ένα μανιφέστο για τη δύναμη της φύσης, για τη μαγεία που ασκεί αυτή πάνω στους ανθρώπους, παρά το γεγονός ότι συνήθως εμείς είμαστε αυτοί που την καταστρέφουμε. Ένα δυνατό κείμενο που σε συνδυασμό με τις υπέροχες εικονογραφήσεις της Laura Carlin, μας υπενθυμίζει μέσα από την ιστορία του κοριτσιού ότι τίποτα δεν έχει χαθεί αν κάνουμε τον κόπο να βοηθήσουμε στην αντιστροφή της καταστροφής. Ένα βιβλίο για το περιβάλλον, για την απαξίωσή του και τη λύπη που φέρνει αυτή, αλλά και για την ελπίδα που ανθίζει μαζί με τη φύση που βρίσκει τρόπους να ριζώνει και να θεριεύει παρά τις αντιξόοτητες. Κι αν το κείμενο της Davies το χαρακτηρίσαμε δυνατό, οι εικόνες της Carlin είναι αυτές που απογειώνουν πραγματικά το βιβλίο. Στην αρχή με μουντά, σκοτεινά, “βρόμικα” χρώματα που χρησιμοποιεί για να δείξει την κατάντια των πόλεων, ως τα έντονα, βαθιά, λαμπερά (όσο το επιτρέπουν τα νεροχρώματα και τα μελάνια που επέλεξε να χρησιμοποιήσει), η Carlin, που πρώτη φορά εικονογραφεί παιδικό βιβλίο, αναδεικνύει με μεγάλη επιτυχία το θέμα για το οποίο επέλεξε να μιλήσει η Nicola Davies. Ενα εξαιρετικό βιβλίο, που δεν απευθύνεται απαραίτητα μόνο σε μικρούς σε ηλικία αναγνώστες, αλλά θα μπορούσε με ευκολία να διαβαστεί κι από έφηβους.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα

Τα μεγάλα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα» . Όποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τετράχρονο που κλαίει γοερά γιατί έχασε το παιχνίδι του, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν μεγάλα συναισθήματα μικρών παιδιών.

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;