Η ζωή της Tove Jansson γίνεται ταινία

Στις 2 Οκτωβρίου 2020 θα κάνει πρεμιέρα η ταινία Tove, η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά της ζωής της Σουηδο-φινλανδής δημιουργού παιδικών βιβλίων Tove Jansson στη μεγάλη οθόνη. Η ταινία, το σενάριο της οποίας υπογράφει η Eeva Putro και έχει σκηνοθετήσει η Zaida Bergroth, επικεντρώνεται στα πιο δημιουργικά χρόνια της Jansson, από το 1944 ως το 1956, την εποχή που πάλευε να αναγνωριστεί ως εικαστικός και την περίοδο που αρχίζει να δημιουργεί τα πρώτα βιβλία με ήρωες τα Moomin. Είναι η ίδια χρονική στιγμή που αποκαλύπτει την ομοφυλοφιλική πλευρά της, που ερωτεύεται μια γυναίκα, ενώ παράλληλά παίρνει μια πρώτη γεύση από την παγκόσμια επιτυχία και αναγνώριση που θα της φέρουν τα βιβλία της.

Η ταινία είναι γυρισμένη στα σουηδικά, τη μητρική γλώσσα της Tove Jansson και τα γυρίσματα έγιναν στη χώρα που γεννήθηκε, στο Ελσίνκι αλλά και σε άλλες τοποθεσίες που αποτέλεσαν κέντρο της ζωής και τη δημιουργίας της.

Την Τove παίζει η Alma Pöysti, η οποία είναι Σουηδο-φινλανδή, όπως ακριβώς ήταν και η Jansson, η Krista Kosonen ενσαρκώνει το ρόλο της Vivica Bandler, θεατρική σκηνοθέτις και πρώτη σύντροφος της Jansson και ο Shanti Roney που παίζει τον Φινλανδό αριστερό πολιτικό, δημοσιογράφο και κριτικό Atos Wirtanen, έναν από τους άνδρες εραστές της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Pöysti έχει ξαναπαίξει το ρόλο της Jansson αυτή τη φορά στο θέατρο και συγκεκριμένα στο Helsinki’s Svenska Teatern.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το πρώτο τρέιλερ της ταινίας που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Επιπλέον υλικό για διάβασμα

Την Tove Jansson οι περισσότεροι τη γνωρίζουμε ως τη δημιουργο των Moomin. Ηταν όμως κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Παρακάτω θα βρείτε προτάσεις για άρθρα και βιβλία που αφορούν τη ζωή της και το έργο της.

Η επίσημη βιογραφία της δημιοργού, Tove Jansson Life, Art, Words: The Authorised Biography γραμμένη από την Boel Westin, καθηγήτρια λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, με εξειδίκευση στην παιδική και νεανική λογοτεχνία, κριτικός λογοτεχνίας, ερευνήτρια και πρόεδρος της επιτροπής του Βραβείου ALMA.

Sculptor’s Daughter: A Childhood Memoir γραμμένο από την ίδια την Tove Jansson, ένα βιβλίο, το πρώτο της για ενήλικες, που μιλάει για τις παιδικές της αναμνήσεις, τις προκλήσεις και του φόβους της ως παιδί που μεγάλωνε στο Ελσίνκι της δεκαετίας του ’10 και του ’20. Το βιβλίο συμπληρώνεται από σπάνιες φωτογραφίες που ανήκουν στην οικογένεια της Jansson.

Letters from Tove Συλλογή γραμμάτων που έστελνε η Tove Jansson στην οικογένειά της, τους φίλους και τους εραστές της, γυναίκες και άντρες, επιμελημένα από την Boel Westin και την Helen Svensson. Eνα διαφορετικό πορτρέτο της δημιουργού φτιαγμένο από τις δικές της λέξεις, που χρησιμοποιούσε για να επικοινωνήσει με τους αγαπημένους της.

Ενα πρόσφατο, εκτενές άρθρο του περιοδικού The New Yorker για τη ζωή και το έργο της Τove Jansson, γραμμένο από την Καναδή συγγραφέα Sheila Heti.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

“Building Stories”: αρχιτεκτονική και παιδικά βιβλία

Μια νέα έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Κτιρίων στην Ουάσιγκτον DC των Ηνωμένων Πολιτειών, εξερευνά τα κτίρια, τα περιβάλλοντα και τους κόσμους που υπάρχουν μέσα σε αυτές τις ιστορίες που γράφτηκαν για να διαβαστούν από παιδιά.

Βιβλία για τη διαφορετικότητα, τον σεβασμό και τη συναίνεση

Η σύγχρονη τάση στο παιδικό βιβλίο σταδιακά μετατοπίζει την επιλογή με βάση την εικονογράφηση και την ιστορία, σε βιβλία που το παιδί μπορεί να δει και να αποδεχτεί τον εαυτό του από πολύ μικρή ηλικία και που οι διαφορετικές πραγματικότητες παίρνουν σάρκα και οστά. Το βιβλίο συχνά καλείται να γίνει αρωγός προκειμένου να μιλήσουν γονείς και εκπαιδευτικοί για δύσκολα θέματα. Δύο πρόσφατες εκδόσεις που απευθύνονται σε διαφορετικές ηλικίες έρχονται να συνεισφέρουν σε αυτό.

Βιβλιοφιλικό advent calendar 2023

Είστε έτοιμοι να μετρήσουμε αντίστροφα ως την ημέρα των Χριστουγέννων με ένα ακόμα βιβλιοφιλικό ημερολογίο; Εμείς εδώ στην “Κόκκινη Αλεπού” φτιάξαμε μια λίστα με τα πιο όμορφα χριστουγεννιάτικα βιβλία που κυκλοφόρησαν φέτος, για να διαβάζετε ένα κάθε μέρα, από σήμερα ως και τις 25 Δεκεμβρίου.