«Βάλω μαγιό, πάω βουνό, κάνω μπάνιο». Αυτή ήταν η πρώτη μου φράση, κάτι που θορύβησε τους γονείς μου, αλλά όχι εμένα. Με λένε Μαρίνα και, για να είμαι ειλικρινής, δεν καταλαβαίνω τίποτα απ’ όσα γίνονται γύρω μου. Όπως πού πάει ένας μπαμπάς με μια βαλίτσα στο χέρι. Ή γιατί η μαμά μου έγινε μπεζ και το «βλαμμένο», η αδερφή μου δηλαδή, εξαφανίζεται συνεχώς πίσω από ένα τηλέφωνο. Έτσι, προτιμώ να παρακολουθώ τα δρομολόγια αεροπορικών στον ουρανό και τους γλάρους να κρατούν με το ράμφος τους εργόχειρα με βελονάκι. Προτιμώ να περπατώ με τον γάτο μου στον ώμο, να κάνω φίλους που μοιάζουν με καρότα ή γοριλάκια και να φτιάχνω τζιζκέικ λεμόνι. Τι κάνεις όμως όταν οι «καταστάσεις σε προλαβαίνουν», που λένε κι οι μεγάλοι;
Ή όταν ερωτευτείς;
Μπορείς να τους συντηρήσεις όλους στην κατάψυξη, ώστε να την ανοίγεις και να τους βλέπεις εκεί όπως τους ήξερες, για να μην ταράζεσαι. Ή αναγκαστικά να «με-γα-λώ-σεις» με όποιο τρόπο μπορείς. Αρκεί μέσα σου, βαθιά στην ψυχή σου, να κρατάς ό,τι έχει σημασία για σένα.
Όπως την εικόνα του ήλιου με δυο μεγάλα μουστάκια να τεντώνεται στο ηλιοβασίλεμα, σαν μια τεράστια πύρινη γάτα.

Αυτό είναι το κείμενο που διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του πρώτου εφηβικού βιβλίου της δημοσιογράφου Μελίνας Σιδηροπούλου, που θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, σε εικονογράφηση της Πέρσας Ζαχαριά. Η Κόκκινη Αλεπού εξασφάλισε την προδημοσίευση μιας από τις ιστορίες, από τις συνολικά 26 που περιλαμβάνονται στο βιβλίο.

Βρείτε το “Ηλιος με Μουστάκια” αυτό το Σαββατοκύριακο στην 48η Εκθεση Βιβλίου στο Ζάππειο (περίπτερο 60) και σε όλα τα βιβλιοπωλεία από την επόμενη εβδομάδα.

ILIOS_ME_MOUSTAKIA-7