Ημερολόγιο Φάρου

Δημιουργός: Sophie Blackall
Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 5+, 7+

Ένας άντρας που μένει σε έναν φάρο, η ζωή του και η καθημερινότητά του μέσα στα στρογγυλά δωμάτια, οι αμέτρητες και πολύ σημαντικές δουλειές που κάνει ένας φαροφύλακας, η παρέα της θάλασσας, αλλά και η μοναξιά, η απουσία αγαπημένων. Μέχρι που καταφθάνει η αγαπημένη του σύζυγος και η ζωή του, αν και η θάλασσα και καιρός τη δυσκολεύει, η δική της παρουσία και του νεογέννητου παιδιού τους την αλαφρώνει.

Κάπου μακριά, καταμεσής των πελάγων μας ταξιδεύει η ιστορία της Sophie Blackall, μια ιστορια γλυκιά, φορτωμένη όμως με τις ιστορίες αμέτρητων φαροφυλάκων. Οι φάροι πάντα γοήτευαν τη δημιουργό και όταν κάποια στιγμή σε ένα παζάρι βρήκε έναν παλιό πίνακα που απεικόνιζε το εσωτερικό ενός τέτοιου κτίσματος, γεννήθηκε η ιδέα του βιβλίου Ημερολόγιο Φάρου. Η ιστορία της Blackall είναι ανθρωποκεντρική, διανθίζεται όμως από την άλλοτε σκληρή και περιπετειώδη, κι άλλοτε ήρεμη ζωή μέσα στον φάρο. Ο λόγος της είναι ποιητικός, η εικονογράφηση είναι μαγευτική, θυμίζει γκραβούρες, έγχρωμες όμως, καθώς το χρώμα εδώ και ειδικά το μπλε, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Ακόμα και το σχήμα του βιβλίου συμμετέχει στην αφήγηση, καθώς η μακρόστενη μορφή του θυμίζει φάρο.

Δεν είναι απλώς η ιστορία που κατορθώνει να μεταφέρει τον αναγνώστη μέσα στις σελίδες του βιβλίου, προφανώς κάνει πολύ καλή δουλειά και η εικονογράφηση, με τα εντυπωσιακά δισέλιδα. Και δεν μένει μόνο στην ιστορία του φαροφύλακα και της συζύγου του.

Είναι ένα πολυεπίπεδο εικονογραφημένο βιβλίο, που μας πάει πίσω στον χρόνο, μας μιλάει για την εξέλιξη των φάρων, την είσοδο της τεχνολογίας και πώς το επάγγελμα του φαροφύλακα έμεινε να δίνει έμπνευση σε συγγραφείς, εικονογράφους και εικαστικούς.

Όταν τελειώσει το βιβλίο, μην παραλείψετε να διαβάσετε το τελευταίο δισέλιδο, καθώς εκεί υπάρχουν πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα σπουδαία αυτά κτίσματα, τη χρησιμότητά τους και το σπουδαίο έργο των ανθρώπων που δούλεψαν σε αυτά.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Με τα φτερά τους ενωμένα

Η ιστορία του Κλεπέταν και της Μαλένα, η ιστορία δύο λευκοπελαργών, μας χαρίζει απλόχερα – όπως έτσι κι αλλιώς κάνει

Ένα γράμμα

Μια τρυφερή ιστορία για τη μεταμορφωτική δύναμη του «Σ’ αγαπώ», τρυφερές καληνύχτες και πολλές συζητήσεις με μικρά παιδιά.