Ίσως

Συγγραφέας: Kobi Yamada
Εικονογράφη: Gabriella Barouch
Εκδόσεις: Λιβάνης
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 5+, 7+, 9+, 12+

Ο Kobi Yamada, γνωστός και επιτυχημένος συγγραφέας των βιβλίων “Τι μπορείς να κάνεις με μια ιδέα;”, “Τι μπορείς να κάνεις με ένα πρόβλημα;” μεταξύ άλλων, μας χαρίζει εδώ ένα βιβλίο – ύμνο στη θετική σκέψη, ένα βιβλίο αφιερωμένο στις άπειρες δυνατότητες που όλοι έχουμε μέσα μας και στους απεριόριστους δρόμους που ανοίγονται μπροστά μας.

Γεμάτο εκπληκτικές εικόνες της Gabriella Barouch, η οποία έχει βάλει τα δυνατά της να δώσει σχήμα και χρώμα στα υπέροχα λόγια του Yamada, το βιβλίο μας παίρνει από το χέρι και μας οδηγεί σε έναν πραγματικό και ταυτόχρονα μαγικό κόσμο, όπου τα όνειρα γίνονται αληθινά. Ακολουθώντας ένα κορίτσι και το γουρουνάκι της στην προσπάθειά τους να καταφέρουν αυτό που θέλουν, κάτι φαινομενικά αδύνατο, διανύουμε μια ονειρική πορεία προς το ανέφικτο.

Χωρίς ίχνος διδακτισμού, ο Yamada συγκεντρώνει παραινέσεις, θετικές δηλώσεις και διακριτικές συμβουλές, ειπωμένες όλες με τον πιο γλυκό, τον πιο απαλό τρόπο. Οι λέξεις και οι φράσεις του είναι απλές αλλά γεμάτες έμπνευση και παρέα με τις μοναδικές εικόνες, συνθέτουν μια σειρά από μικρά θετικά μάντρας που γεμίζουν τον αναγνώστη αυτοπεποίθηση και σιγουριά ότι όλα είναι δυνατά. “Όπου και αν πας, πάρε μαζί σου τις ελπίδες, τα όνειρά σου. Και ποτέ να μην ξεχνάς ότι ταξιδεύοντας γίνονται οι ανακαλύψεις.” Ενώ συμπληρώνει με ρεαλισμό ότι “θα υπάρξουν μάχες, θα υπάρξει φόβος και δεν θα είναι πάντα εύκολα τα πράγματα. […] Μπορεί ακόμα και να τα θαλασσώσεις. […] Ίσως να αποτύχεις.”

Το “Ίσως” ανήκει σε αυτή την κατηγορία βιβλίων που σε κάθε ηλικία, σε κάθε περίσταση, σε κάθε ανάγκη, αποκτούν άλλη ανάγνωση και διάσταση. Είναι το βιβλίο που θα μπορούσε κανείς να διαβάσει συγκινημένος πάνω από την κούνια ενός νεογέννητου, δίνοντας εικόνα στις δικές του σκέψεις για το μωρό. Θα μπορούσε από την άλλη να το διαβάζει συχνά παρέα με ένα τετράχρονο και να το παρακινεί να προσπαθεί για όσα θέλει και να αναγνωρίζει λίγο λίγο τις δυνάμεις του. Θα μπορούσε εξίσου να το συζητήσει με ένα 10χρονο παιδί που αρχίζει να συνειδητοποιεί τη μοναδικότητα και την αξία της ή να το χαρίσει σε έναν δυσκολεμένο έφηβο και να του δείξει δρόμους που δεν είχε σκεφτεί.

Τα μηνύματά του, εύληπτα αλλά όχι επιφανειακά, γίνονται κατανοητά από τα παιδιά και τα ωθούν με ευαισθησία και τρυφερότητα, να εξερευνήσουν τις αναρίθμητες δυνατότητες του εαυτού τους και των υπόλοιπων ανθρώπινων πλασμάτων. Γιατί είναι πια γνωστό ότι για να φτάσει κάποιος να πετύχει το καινούργιο, το πρωτοποριακό, το αδύνατο, θα πρέπει πριν από όλα να πιστέψει ότι μπορεί να το κάνει.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ντετέκτιβ Ελεφάντων

Το “Ντετέκτιβ Ελεφάντων” του Ged Adamson είναι μία διασκεδαστική ιστορία για μικρά παιδιά με στοιχεία μυστηρίου που πραγματεύεται την φιλία