Ιστορίες από μακρινά προάστια

Κείμενα: Shaun Tan
Σχέδιο: Shaun Tan & Inari Kiuru
Σχεδιασμός τίτλων και κειμένων: Inari Kiuru
Μετάφραση: Αυγή Δεφερέρα
Εκδόσεις: Αίολος
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 9+, 12+, 15+ και ενήλικες

Δεκαπέντε μικρές ή λίγο μεγαλύτερες ιστορίες με ήρωες άνδρες με σκάφανδρα, μικρά αγόρια που παίζουν, περίεργα θαλάσσια θηλαστικά πάνω σε γκαζόν κήπων, νεροβούβαλους, μικροσκοπικούς φοιτητές, χειροποίητα κατοικίδια, εσωτερικές αυλές. Ιστορίες άλλοτε απλώς περίεργες, κάποιες φορές σκληρές, άλλες αστείες, που πηγάζουν από μια δυσεξήγητη καθημερινότητα των προαστίων του Περθ στη Δυτική Αυστραλία που υπό άλλες συνθήκες ίσως να περνούσαν απαρατήρητες. Οι ιστορίες που εμπνεύστηκε ο Shaun Tan κι έκανε βιβλίο.

Ο πολυβραβευμένος Αυστραλός δημιουργός είναι ένας μάγος των λέξεων και των εικόνων. Σε αυτό το εικονογραφημένο του βιβλίο, που δεν απευθύνεται απαραίτητα σε παιδιά, αλλά περισσότερο σε “διαβασμένους” προέφηβους και ψαγμένους νεαρούς αναγνώστες – πέρα από ενήλικες – που θέλουν να διαβάσουν κάτι διαφορετικό, καταγράφει μια καθημερινότητα έξω απο τις νόρμες και την όποια κανονικότητα, στιγμές από τη ζωή στα προάστια όπως αυτή συμβαίνει όταν αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη. Μπορεί οι περίεργες αυτές ιστορίες να έχουν όντως συμβεί; Μπορεί. Η φαντασία αφήνει πολλά περιθώρια για να το σκεφτείς. Ιστορίες που συνοδεύονται από εικόνες περίτεχνα φτιαγμένες, που άλλες φορές αναδύουν κάτι γλυκό και παιδικό κι άλλες κάτι σκοτεινό, σοβαρό, ενήλικο.

Η ανθολογία αυτή των δεκαπέντε μικρών σε έκταση ιστοριών ήταν για πολλά χρόνια μια ιδέα που τριγύριζε στο μυαλό του δημιουργού. Ηθελε να συνθέσει ένα βιβλίο στο οποίο θα χωρούσαν όλα εκείνα τα προσχέδια που κατακαιρούς έφτιαχνε στα κλεφτά από άλλα πρότζεκτ και οι λέξεις που ξετρύπωναν από το κεφάλι του όταν δημιουργούσε άλλες ιστορίες. Ένα βιβλίο ιδανικό για να γνωρίσει κανείς τον υπέροχο κόσμο του Shaun Tan, να χαθεί στα μαγικά, περίεργα, φανταστικά εικονογραφικά και λεκτικά τοπία που δημιουργεί.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.