Ιστορίες από μακρινά προάστια

Κείμενα: Shaun Tan
Σχέδιο: Shaun Tan & Inari Kiuru
Σχεδιασμός τίτλων και κειμένων: Inari Kiuru
Μετάφραση: Αυγή Δεφερέρα
Εκδόσεις: Αίολος
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 9+, 12+, 15+ και ενήλικες

Δεκαπέντε μικρές ή λίγο μεγαλύτερες ιστορίες με ήρωες άνδρες με σκάφανδρα, μικρά αγόρια που παίζουν, περίεργα θαλάσσια θηλαστικά πάνω σε γκαζόν κήπων, νεροβούβαλους, μικροσκοπικούς φοιτητές, χειροποίητα κατοικίδια, εσωτερικές αυλές. Ιστορίες άλλοτε απλώς περίεργες, κάποιες φορές σκληρές, άλλες αστείες, που πηγάζουν από μια δυσεξήγητη καθημερινότητα των προαστίων του Περθ στη Δυτική Αυστραλία που υπό άλλες συνθήκες ίσως να περνούσαν απαρατήρητες. Οι ιστορίες που εμπνεύστηκε ο Shaun Tan κι έκανε βιβλίο.

Ο πολυβραβευμένος Αυστραλός δημιουργός είναι ένας μάγος των λέξεων και των εικόνων. Σε αυτό το εικονογραφημένο του βιβλίο, που δεν απευθύνεται απαραίτητα σε παιδιά, αλλά περισσότερο σε “διαβασμένους” προέφηβους και ψαγμένους νεαρούς αναγνώστες – πέρα από ενήλικες – που θέλουν να διαβάσουν κάτι διαφορετικό, καταγράφει μια καθημερινότητα έξω απο τις νόρμες και την όποια κανονικότητα, στιγμές από τη ζωή στα προάστια όπως αυτή συμβαίνει όταν αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη. Μπορεί οι περίεργες αυτές ιστορίες να έχουν όντως συμβεί; Μπορεί. Η φαντασία αφήνει πολλά περιθώρια για να το σκεφτείς. Ιστορίες που συνοδεύονται από εικόνες περίτεχνα φτιαγμένες, που άλλες φορές αναδύουν κάτι γλυκό και παιδικό κι άλλες κάτι σκοτεινό, σοβαρό, ενήλικο.

Η ανθολογία αυτή των δεκαπέντε μικρών σε έκταση ιστοριών ήταν για πολλά χρόνια μια ιδέα που τριγύριζε στο μυαλό του δημιουργού. Ηθελε να συνθέσει ένα βιβλίο στο οποίο θα χωρούσαν όλα εκείνα τα προσχέδια που κατακαιρούς έφτιαχνε στα κλεφτά από άλλα πρότζεκτ και οι λέξεις που ξετρύπωναν από το κεφάλι του όταν δημιουργούσε άλλες ιστορίες. Ένα βιβλίο ιδανικό για να γνωρίσει κανείς τον υπέροχο κόσμο του Shaun Tan, να χαθεί στα μαγικά, περίεργα, φανταστικά εικονογραφικά και λεκτικά τοπία που δημιουργεί.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.