΄Ιστορίες για τα παιδιά του κόσμου

Κείμενo: Εύη Τριανταφυλλίδη
Εικονογράφηση:
Νεφέλη Μαλέκου
Μετάφραση:
Σοφία Γρηγορίου
Εκδόσεις:
Ψυχογιός
Χρονιά έκδοσης:
2022
Ηλικίες:
5+

Το βιβλίο “Ιστορίες για τα παιδιά του κόσμου” είναι μια συλλογή ιστοριών μικρών παιδιών με καταγωγή από 30 χώρες του πλανήτη. Οι δημιουργοί αφιερώνουν τέσσερις σελίδες σε κάθε χώρα, όπως Καναδά, Περού, Αυστραλία, Κίνα, Νότια Αφρική, Κένυα, Συρία, Ελλάδα και Κύπρο και μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των παιδιών μαθαίνουμε πολλά για τη φύση, τον πολιτισμό, χαρακτηριστικές λέξεις και τις συνήθειες του κάθε τόπου.

Την πρώτη σελίδα η συγγραφέας την αφιερώνει σε μια μικρή ιστορία για κάθε παιδί (ή παιδιά). Ο τρόπος που είναι γραμμένη συμπαρασύρει τον αναγνώστη και -χωρίς να τον διδάσκει- του περνά πληροφορίες για τον τόπο στον οποίο αναφέρεται. Βρήκα τον εαυτό μου και την κόρη μου να συνδεόμαστε με τους πρωταγωνιστές από τις πρώτες γραμμές της ιστορίας τους και να εμπλεκόμαστε σε αυτήν, ακολουθώντας την ως το τέλος με ενδιαφέρον και θαυμασμό. Έτσι, όταν έρχεται το καθαρά πληροφοριακό κομμάτι για κάθε χώρα, είμαστε έτοιμοι να αφεθούμε στη μάθηση για τα διάσημα φαγητά, μέρη, ζώα, συνήθειες και παιχνίδια της κάθε χώρας.

Ο επίλογος για τον κάθε πολιτισμό είναι πάντα μια δράση για τον αναγνώστη: μια τοπική συνταγή, ένα παραδοσιακό παιχνίδι, ένα διάσημο τραγούδι κ.ά. Μια μικρή τοπική λεξούλα και μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια κλείνουν τον κύκλο γνωριμίας με τις 30 χώρες. Μην ξεχνάμε ότι πλέον η Ελλάδα είναι μια έντονα πολυπολιτισμική χώρα και βιβλία σαν και αυτό την αντιπροσωπεύουν, καθιστώντας Έλληνες, Σύρους, Κενυάτες, Φιλιππινέζους και Βραζιλιάνους ξεχωριστούς και ισότιμους πολίτες αυτής και κάθε χώρας.

Η εικονογράφος εμπνέεται από την κάθε ιστορία και σχεδιάζει δίπλα της τους ήρωες σ’ ένα ολοσέλιδο πολύχρωμο τοπίο, χαρακτηριστικό της φύσης και του πολιτισμού της χώρας τους. Κάθε εικόνα είναι μοναδική και ελκυστική και λειτουργεί τόσο ως πρόσκληση όσο και ως συμπλήρωμα για την κάθε ιστορία. Οι υπόλοιπες δύο σελίδες της κάθε χώρας και ιστορίας διακοσμούνται πάντα με το σκίτσο του πρωταγωνιστή, καθώς και με μικρές, βοηθητικές εικαστικές παραμβάσεις που συνοδεύουν την προτεινόμενη δραστηριότητα.

Αν και τα ονόματα των δημιουργών ίσως μας παρασύρουν, πρόκειται για βιβλίο κυπριακής παραγωγής από το Worldwide Buddies, δημιούργημα της συγγραφέα και της εικονογράφου, με σκοπό τη μύηση των μικρών αναγνωστών στις διαφορετικές κουλτούρες και το αγκάλιασμα της διαφορετικότητας.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Η γη είναι παγωμένη… Ή μάλλον με άμμο καυτή… Ή όχι-όχι, είναι καταπράσινη. Μπα… είναι πλημμυρισμένη με νερό. Τα πλάσματα