Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες

Συγγραφείς: Ελενα Φαβίλι – Φραντσέσκα Καβάλο

Εικονογράφηση: 60 διαφορετικές εικονογράφοι

Μετάφραση: Έρρικα Πάλλη

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 7+

 

Το βιβλίο που κατέκτησε τον κόσμο για την πρωτοτυπία του, εξέπληξε με τον τρόπο που εκδόθηκε (crowdfunding) και που έβαλε τις γυναίκες στο επίκεντρο ενός παιδικού βιβλίου ήρθε και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Εκατό ξεχωριστές γυναίκες από όλον τον κόσμο παρελαύνουν στις 200 και πλέον σελίδες του. Εκατό μικρά σε έκταση, αλλά περιεκτικά κείμενα για τη ζωή τους, τη δράση τους και τον τρόπο που άλλαξαν τον κόσμο που συνοδεύονται από ισάριθμα μοναδικά πορτρέτα, φιλοτεχνημένα από 60 γυναίκες εικονογράφους. Ακτιβίστριες, συγγραφείς, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, τραγουδίστριες και ροκ σταρ, εφευρέτριες, επιστήμονες, αθλήτριες, εικαστικοί, σεφ, αυτοκράτειρες, γυναίκες που με πάθος ξεπέρασαν όλα τα εμπόδια της εποχής που έζησαν, έσπασαν τα στερεότυπα του φύλου τους και βγήκαν νικήτριες. Πέρα από τις γνωστές Αμέλια Ερχαρτ, Εβίτα Περόν, Γιόκο Ονο, Κλεοπάτρα, Κοκό Σανέλ, Μαρί Κιουρί, Μαρία Κάλας, υπάρχουν και γυναίκες που στο ελληνικό κοινό είναι παντελώς άγνωστες, όπως οι Γκρέις Ο’Μάλεϊ, Ελεν Κέλερ, Ζανγκ Σιάν, Κλόντια Ρουτζερίνι, Χάριετ Τάπμαν, Τσολίτας, Τζιλ Τάρτερ και τόσες ακόμα που περιμένουν να τις ανακαλύψουμε μαζί μετα παιδιά.

 

Διαβάστε τη μοναδική συνέντευξη των Elena Favilli & Francesca Cavallo στα ελληνικά εδώ.

Διαβάστε για την αμερικάνικη έκδοση εδώ.

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Οι μικροί φιλόσοφοι*

Κάθε βιβλίο περιέχει μικρές ιστορίες δύο ή τριών σελίδων με τις περιπέτειες μιας παρέας ανθρωπόμορφων ζώων. Απλές στιγμές, όπως το μοίρασμα μιας μερίδας πατάτες ή ένας καινούριος φίλος που δε μιλάει τη γλώσσα μας, γίνονται αφορμή για κουβέντα.

Η ιστορία της Τέχνης σε 21 γάτες

Η Nia Gould μας προτείνει μια φρέσκια, διασκεδαστική διαδρομή στην ιστορία της Τέχνης, ακολουθώντας τα ίχνη της γάτας – μοντέλου. Εικοσιένα διαφορετικά κινήματα τέχνης, με τα βασικά χαρακτηριστικά τους και τους αντιπροσωπευτικούς καλλιτέχνες που τα επινόησαν ή τα υπηρέτησαν, αποτυπώνονται επάνω σε γάτες που ποζάρουν αυτάρεσκα και με αυτοπεποίθηση στις σελίδες αυτής της καλαίσθητης έκδοσης.

Η Τζούλια και ο καρχαρίας

Μια ολιγόμηνη μετακόμιση σε ένα παλιό φάρο φέρνει αντιμέτωπο ένα δεκάχρονο κορίτσι, τη Τζούλια και τους γονείς της, με σωρεία αλλεπάλληλων προκλήσεων. Η Κίραν Μίλγουντ Χέργκρεϊ πραγματεύεται δύσκολα θέματα που αφορούν τη σχέση με την οικογένεια, τους φίλους, τον εκφοβισμό, την ψυχική ασθένεια. Το δεκάχρονο κορίτσι καλείται να διεκδικήσει καινούργιες φιλίες, να υπερασπιστεί φίλους που πέφτουν θύματα εκφοβισμού, να αντιμετωπίσει τα δικά της τραύματα και κυρίως να διαχειριστεί την ψυχική ασθένεια της μητέρας της.