Βιβλία που προβληματίζουν και συγκινούν

Αυτό το μήνα θα ξεκινήσω με δύο βιβλία για τις μεγαλύτερες ηλικίες (8+) που προβληματίζουν και συγκινούν με τον τρόπο που προσεγγίζουν το τώρα και το μέλλον και θα συνεχίσω με βιβλία για μικρότερες ηλικίες, όπου τον κύριο ρόλο τον έχουν τα παιδιά, που μεγαλώνουν αντιμετωπίζοντας δυσκολίες, μας καθοδηγούν και μας χαρίζουν την απόλυτη χαρά.

Φαίνεται πως για τους Έλληνες εκδότες είναι η χρονιά του Σων Ταν (Shaun Tan), γιατί μετά το graphic novel “Η άφιξη” (εκδόσεις Φουρφούρι), οι εκδόσεις Αίολος μας παρουσιάζουν το βιβλίο του «Ιστορίες από τα μακρινά προάστια» (μτφρ. Αυγή Δεφερέρα). Ο βραβευμένος με το Kate Greenaway medal (για το βιβλίο του “Tales from the inner city”) Σων Ταν, αφηγείται ιστορίες που κινούνται μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας για να μας μιλήσει με τον πιο ευαίσθητο τρόπο για τη σύγχρονη καθημερινότητα μας. Τι σχέση μπορεί να έχει ένα μεγάλο θαλάσσιο ντιγκόνγκ που εμφανίστηκε στο μπροστινό γκαζόν του σπιτιού με το παιδί που μένει εκεί; Οι δύο ερωτευμένοι θα κατορθώσουν να βρούν όλα τα αντικείμενα της λίστας και να γυρίσουν εγκαίρως για τους γαμήλιους όρκους; Σε ποιά ξένη χώρα όταν βρεθείς τα σπίτια έχουν εσωτερική αυλή, μα εσύ πρέπει να ανακαλύψεις αυτή που μοιάζει σαν κήπο και ηλιόλουστο καταφύγιο; Ιστορίες για αυτό που έχουμε πάψει να βλέπουμε, για τον σεβασμό στο διαφορετικό ακόμα κι αν δεν  το καταλαβαίνουμε, για ό,τι κρύβεται κάτω απο την επιφάνεια. Ιστορίες για την ποίηση και τις αξίες μιας καθημερινότητας που ξεχνάμε.

Όταν ο αλλόκοτος Τζορτζ εμφανίζεται στο σχολείο του Ντάνιελ, του Μάξι, του Μπίλλυ και της Λουίζ όλοι τον καλωσορίζουν. Αν και οι δάσκαλοι φέρονται περίεργα και υπερπροστατευτικά μαζί του, τα παιδιά πιστεύουν πως μόνο η παρέα μαζί τους θα τον βοηθήσει και η εκδρομή στο Δάσος του Κόγκαν είναι ό,τι χρειάζεται. Πάντως όλοι παρατηρούν πως «είναι λίγο ζαβό το παιδί», αλλά «πιο ζαβό από ΄μας… που ερχόμαστε εδώ πέρα σαν τα ζόμπι κάθε μέρα;» O Ντέιβιντ  Άλμοντ, γνωστός κυρίως από το αγαπημένο Skellig, στο βιβλίο του «Ο καινούριος» που κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Πατάκη αγγίζει και πάλι ευαίσθητα θέματα με λόγο πάντα απλό, αλλά διεισδυτικό και με χιούμορ, μένοντας κοντά στην παιδική ιδιοσυγκρασία. Θέματα όπως τι είναι η ζωή, η ελεύθερη βούληση και η αγάπη απασχολούν τους ήρωες του βιβλίου που δεν είναι άλλοι από τα «καινούρια παιδιά που θα φτιάξουν έναν ολοκαίνουριο κόσμο». Να αναφέρω και την εικονογράφηση της  Mάρτα Άλτες που συνοδεύει το κείμενο του Άλμοντ δίνοντας μορφή στους ήρωες και την ιστορία τους.

Στο εξαιρετικό βιβλίο «Ο Κάφκα και η κούκλα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα η συγγραφέας Larissa Theule και η εικονογράφος Rebecca Green  μας αφηγούνται τι συνέβει όταν ο Κάφκα σε μια βόλτα στο πάρκο συνάντησε τη μικρή  Ίρμα που έκλαιγε απαρηγόρητη για την κούκλα που έχασε. Ο Κάφκα συναισθάνεται την αγωνία και τη θλίψη του κοριτσιού και επινοεί μία ιστορία κατορθώνοντας να παρηγορήσει τη μικρή Ίρμα για να μπορέσει να διαχειριστεί την απώλεια. Η μικρή Ίρμα μετά από αυτή τη συνάντηση θα νιώσει πιο μεγάλη, πιο δυνατή, έτοιμη να εξερευνήσει τη ζωή που ανοίγεται μπροστά της. Ένα βιβλίο για τις απώλειες που βιώνουμε καθώς μεγαλώνουμε, για την ανακουφιστική δύναμη των ιστοριών και της γραφής (όπως μέσα από το προσωπικό ημερολόγιο μας), για τη ζωή που περιμένει να τη ζήσουμε.

Η Helen Stephens που γνωρίσαμε από το αγαπημένο «Πώς να κρύψεις ένα λιοντάρι» και τα υπόλοιπα της σειράς, έρχεται με το νέο της βιβλίο «Σώστε τον κύριο Κου», στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ίκαρος, να μας γνωρίσει ακόμα ένα υπέροχο παιδί, τον μικρό Μπεν. Ο Μπεν είναι ο μόνος που αντιλαμβάνεται την ύπαρξη της κουκουβάγιας που έχει τη φωλιά της στο δέντρο έξω από το σπίτι του. Τη στιγμή που κανείς δεν τον πιστεύει για την ύπαρξη της πώς θα μπορέσει να προστατέψει τη φωλιά της όταν ανακαλύψει πως το δέντρο πρόκειται να κοπεί; Ένα παιδί βλέπει κι αφουγκράζεται ό,τι οι μεγάλοι έχουν ξεχάσει ή προσπερνούν από συνήθεια ή αδιαφορία, αφυπνίζει για την άγρια ζωή που υπάρχει γύρω μας και χρειάζεται την προστασία μας, ίσως γιατί ένα παιδί είναι ακόμα κοντά στη φύση και στις εκπλήξεις της, σε ό,τι χρειάζεται προστασία, σε ό,τι δεν τιθασεύεται. Όπως λέει σε κάποιο σημείο το βιβλίο «Κανείς άλλος δεν έχει προσέξει τον κύριο Κου. Ίσως γιατί οι κουκουβάγιες είναι άγρια ζώα και δεν κάνουν αυτό που θέλουμε.»

Τα Μαρσουπιλαμί που είχε δημιουργήσει ο Βέλγος κομίστας Andre Franquin επανέρχονται στο βιβλίο «Η νέα φωλιά των Μαρσουπιλαμί» με την απολαυστική εικονόγραφηση του Benjamin Chaud που είχαμε γνωρίσει από τη σειρά των βιβλίων με ήρωες την οικογένεια αρκούδων (Ένα νανούρισμα για αρκούδες κλπ). Με χαρά μετά από τόσο καιρό υποδεχόμαστε μία ακόμα διασκεδαστική ιστορία του, αυτή τη φορά από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη, (τα προηγούμενα βιβλία του τα γνωρίσαμε από τις εκδόσεις Κόκκινο), και την απολαμβάνουμε. Όταν μια τρομερή καταιγίδα διαλύει τη φωλιά των Μαρσουπιλαμί αλλά και ολόκληρο το δάσος, η οικογένεια των Μαρσουπιλαμί, ο μπαμπάς Μαρσού, η μαμά Μαρσού και η Μικρή Λα, ο Μικρός Πι, η Μικρή Μι, αναζητούν νέο μέρος για να στήσουν τη φωλιά τους ξανά. Αλλά δεν είναι εύκολο, καθώς κάθε κλαδί και κάθε πέτρα είναι ήδη κατειλημμένα. Η αγωνία μεγαλώνει όταν η Μικρή Λα στην προσπάθεια της να σώσει τον Λεμούριο πέφτει στο ποτάμι συμπαρασύροντας και τα υπόλοιπα ζώα που έτρεξαν προς βοήθεια, με το ρεύμα να τους παρασύρει στους τρομερούς καταρράκτες. Μία περιπέτεια όπου η οικογένεια, η αλληλεγγύη και η φιλία έχουν τον κύριο ρόλο.

Στον Αναστάση αρέσουν τα φωτεινά χρώματα,το πορτοκαλί, το μωβ, το ροζ και το κίτρινο. Θέλει και καμία κουκλίτσα «για να μιλάει με τους ιππότες του όταν κάνουν διάλειμμα από τις μάχες» όπως μας εκμυστηρεύεται. Αλλά καθώς δεν τον ρωτάει κανείς έχει γεμίσει παντού δεινόσαυρους και σούπερ ήρωες, ρομπότ κι αυτοκίνητα. Ο Αναστάσης αναρωτιέται γιατί η αδερφή του μπορεί να παίρνει ελεύθερα τα αυτοκινητάκια του για να συνοδεύει στον χορό τις κούκλες της και εκείνος δεν μπορεί να παίρνει τα κουζινικά της για να μαγειρέψει που τόσο του αρέσει; Τη λύση τη βρίσκει στη μεγάλη ντουλάπα που έχει στο δωμάτιο του. Στο βιβλίο «Η ντουλάπα», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ποταμός, η συγγραφέας Στέργια Κάββαλου μας χαρίζει μια φρέσκια, τρυφερή, βαθιά και αληθινή ιστορία για τα χρώματα και τα παιχνίδια που είναι για όλα τα παιδιά και η εικονογράφος Ζακλίν Πολενάκη μας προσφέρει το πιο φωτεινό παιδικό δωμάτιο για να μεγαλώνουμε υγιή και ελεύθερα παιδιά, που δεν  χρειάζεται να κρύβονται σε καμία ντουλάπα!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ