Καποέιρα, μια ιστορία για γενναίους

Κείμενο: Ννέννα Ελένη Οκέκε
Εικονογράφηση: Μαρία Κουτσανοπούλου
Εκδόσεις: Φώσφορος
Ηλικίες: 5+ 7+

Η ιστορία έχει ηρωίδα την Νταντάρα, παρατσούκλι που της έδωσε ο δάσκαλός της, Μέστρε Πίτμπουλ. Οι πρόγονοί τους ήταν από την Αφρική, αλλά πριν πολλά πολλά χρόνια αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν από τις πατρίδες τους στη Βραζιλία. Η ζωή εκεί δεν ήταν εύκολη. Όμως, ο πολιτισμός που κουβαλούσαν μέσα τους, το θάρρος και η επιμονή τους, ήταν τα όπλα για μία νέα αρχή σε αυτόν το μακρινό τόπο. Όμως, τί σχέση έχουν όλα αυτά με το «παιχνίδι» που λέγεται Καποέιρα;

Η απάντηση σε αυτό ήταν για μένα μία αποκάλυψη. Μία δυνατή ιστορία που δένει τη σκλαβιά με την τέχνη, την προπόνηση με το χαμόγελο, τη διαφορετικότητα με τη δύναμη. Ο μικρός αναγνώστης έρχεται σε επαφή με τη σκοτεινή ιστορικότητα του ρατσισμού – μέσα από ένα φωτεινό ππαιιδκό βιβλίο. Κατανοεί τις ρίζες του, αλλά τον λυτρώνουν τα «συστατικά» και τα «ιδανικά» της Καποέιρα. Ως Ελληνο-Νιγηριανής καταγωγής, η συγγραφέας επιτυγχάνει να δώσει ταυτόχρονα την ερμηνεία και την αξία της πολυπολιτισμικότητας στο εσωτερικό μιας χώρας και την υπερηφάνεια που μπορεί και αξίζει να πηγάζει από κάθε άνθρωπο που νιώθει διαφορετικός. Η εικονογράφηση εμπνέεται από αυτά από και συμπληρώνει κάθε σελίδα, με φαντασία, γεωμετρικότητα και συμβολισμούς. Ξεχώρισα την εικόνα της Αφρικής παλιά, που μαζί με τη λαμπερή και πλούσια περιγραφή της, αντιμάχονται τα στερεότυπα που επικρατούν για αυτήν την Ήπειρο στο Δυτικό κόσμο. Η στιγμή της απελευθέρωσης είναι μια πολύ δυνατή εικόνα.

Η Καποέιρα δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι. Η ιστορία της, αν και δύσκολη, είναι όμορφη, γεμάτη ρυθμό, τραγούδι και ακροβατικά. Αλλά είναι γεμάτη και πίστη. Πίστη στην ελευθερία, την ισοτιμία και την αγάπη.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα

Τα μεγάλα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα» . Όποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τετράχρονο που κλαίει γοερά γιατί έχασε το παιχνίδι του, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν μεγάλα συναισθήματα μικρών παιδιών.

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;