Κάθε μέρα άλλος

Συγγραφέας: Ντέιβιντ Λέβιθαν

Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη

Σχεδιασμός εξωφύλλου: Φωτεινή Τίκκου

Εκδόσεις: Πατάκη

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 15+

 

Ο Α. ξυπνάει κάθε μέρα σε άλλο σώμα. Κάθε μέρα είναι διαφορετική και κάθε βράδυ που κλείνει τα μάτια του για να κοιμηθεί ξέρει πως την επόμενη μέρα θα ξυπνήσει στο σώμα κάποιου άλλου. Ετσι γεννήθηκε, το ίδιο πράγμα συμβαίνει από την πρώτη του στιγμή. Δεν μπορεί να το εξηγήσει και δεν υπάρχει κάποιος να του πει γιατί συμβαίνει. Ονόμασε τον εαυτό το Α γιατί κανείς δεν του έδωσε κάποιο άλλο όνομα. Δεν έχει αισθανθεί ποτέ στη ζωή του, δεν αφήνει τον εαυτό του να αναμιχθεί με τα συναισθήματα των ανθρώπων που καταλαμβάνει. Μέχρι την ημέρα που θα συναντήσει τη Ριάννον και θα θελήσει κάθε μέρα να είναι η ίδια για να μπορεί να βρίσκεται μαζί της. Κάθε μέρα θα γίνει για τον Α. ένας αγώνας δρόμου για να μπορεί να βρεθεί δίπλα της κι όταν δεν μπορεί, οι ώρες περνούν αργά και βασανιστικά. Μόνο σε εκείνη θα αποκαλύψει το μυστικό του, πως κάθε μέρα ξυπνάει στο σώμα κάποιου άλλου 16χρονου, αγοριού ή κοριτσιού μέχρι που ο αινιγματικός αιδεσιμότατος Πουλ θα του δείξει ότι μπορεί να παραμείνει παραπάνω από μια μέρα σε ένα σώμα. Τι θα αποφασίσει τότε ο Α; Και τι θα απογίνει η σχέση του με την Ριάννον;

Ενα καταπληκτικό βιβλίο- ένα από τα καλύτερα αν όχι το καλύτερο εφηβικό βιβλίο που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή– που σου κεντρίζει το ενδιαφέρον από την πρώτη γραμμή. Καθε σελίδα του είναι και μια νέα ιστορία, κάθε κεφάλαιο ένα καινούργιο πρόσωπο. Νέα στοιχεία, νέα τροπή. Ανατρεπτικό, γλυκό, πέρα για πέρα αληθινό. Ενα υπέροχο κείμενο για την αγάπη και τον έρωτα σε αυτή την τρυφερή ηλικία των 16 ετών που σε συγκλονίζει και μένει μαζί σου για πάντα. Μια ιστορία για τα όρια και την αγάπη, το υπέρτατο συναίσθημα του έρωτα, τα διλήμματα, τις δυσκολίες της ζωής, τους διαφορετικούς ανθρώπους, τις διαφορετικές ζωές, ένας ύμνος στην εφηβεία, στα καθημερινά πράγματα που προσπερνάμε, στο διαφορετικό. Ενα must read όχι μόνο από έφηβους, αλλά κι από ενήλικες.

Το βιβλίο μεταφέρθηκε πρόσφατα και στον κινηματογράφο με την Angourie Rice στον ρόλο της Ριάννον και τον Justice Smith (όσοι έχετε δει το Get Down θα τον αναγνωρίσετε σίγουρα) στον ρόλο του Τζάστιν, σε σκηνοθεσία Michael Sucsy.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.