Κάτω απ’ τον ίδιο ουρανό

Kείμενο – Εικονογράφηση: Britta Teckentrup

Επιμέλεια κειμένων: Patricia Hegarty

Eκδόσεις: Τζιαμπίρης – Πυραμίδα

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 3+, 5+

 

Λιτό, χωρίς πολλά-πολλά, με ονειρεμένη εικονογράφηση, κοπτικά και κρυμμένα κείμενα, το βιβλίο “Κάτω απ’ τον ίδιο ουρανό” μιλάει για την ειρήνη, δίνοντας παραδείγματα μέσα από την ίδια τη φύση. Εκεί που τα ζώα όλα ζουν μαζί αρμονικά, στους πρόποδες ψηλών βουνών, στα καταπράσινα λιβάδια, σε παγωμένες εκτάσεις και σε σαβάνες. Γιατί,  στην τελική, όλοι μοιραζόμαστε τον ίδιο ουρανό, σε όποιο σημείο της Γης κι αν βρισκόμαστε. Η βραβευμένη Γερμανή εικονογράφος/συγγραφέας Britta Teckentrup, δημιουργός δεκάδων όμορφων παιδικών βιβλίων, πολλά εκ των οποίων έχουν βραβευτεί, μιλάει μέσα από την εικονογράφησή της και τα περιεκτικά κείμενά της για την ουσία της ίδιας μας της ζωής, μιας ζωής που μπορεί να κυλήσει ειρηνικά και ήρεμα, χωρίς πολέμους. Αν έπρεπε λοιπόν με κάποιον τρόπο να εξηγήσω την έννοια της ειρήνης στο προσχολικής ηλικίας παιδί μου, αυτό το βιβλίο θα επέλεγα να διαβάσω.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.