Εσείς πόσα βιβλία θα διαβάσετε φέτος;

 

Πώς τα πάτε με τις προκλήσεις; Αν σας έλεγε, δηλαδή, κάποιος να βάλουμε ένα στοίχημα πόσα βιβλία θα διαβάσουμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς, θα το κάνατε; Κι αν ναί, πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να μπει στο παιχνίδι και το παιδί; Ο Γιάννης Σαχανίδης είναι ο δημιουργός του So much reading και εμπνευστής των προκλήσεων αυτών. Ήδη, τα μέλη της σελίδας “μετρούν” το τρίτο readathon και φέτος, για πρώτη φορά, μπορούν να συμμετέχουν και τα παιδιά στη δική τους αναγνωστική πρόκληση, που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους. H Kόκκινη Αλεπού μίλησε με τον Γιάννη Σαχανίδη και μάθαμε όσα περισσότερα μπορούσαμε για το Kids Reading Challenge 2017.

 

Μαζί με την αναγνωστική πρόκληση των ενηλίκων (readathon), που “τρέχει” για τρίτη χρονιά, έχει ήδη ξεκινήσει και η αντίστοιχη για παιδιά. Πώς προέκυψε η ιδεά για το παιδικό κομμάτι και πώς βλέπεις να πηγαίνει μέχρι στιγμής; Εχει απήχηση;

Πριν λίγο καιρό στο Somuchreading έπαιξε η ειδήση που έκανε το γύρο του βιβλιοφιλικού κόσμου, για ένα κοριτσάκι 4 χρονών στην Αμερική που έχει διαβάσει πάνω από 1.000 βιβλία , όπου και ξεναγήθηκε και της απονεμήθηκε ο τίτλος “Βιβλιοθηκάριος για μια ημέρα”. Στα σχόλια του ποστ ακολούθησε μια συζήτηση με μια κοπέλα που προσπάθησε να με πείσει πως είναι υπερβολικό όλο αυτό και πως τα παιδιά σε αυτή την ηλικία θα πρέπει μόνο να παίζουν, ενώ τα βιβλία που διαβάζει προφανώς και δεν τα βλέπει σαν παιχνίδι. Λίγες μέρες αργότερα ξεκίνησε το kidsreadathon17. Από την πρώτη στιγμή που η σελίδα έγραψε για την πιθανότητα μιας παιδικής αναγνωστικής πρόκλησης, υπήρξε άμεσο ενδιαφέρον. Πολλοί από τους συμμετέχοντες του ενήλικου readathon17 είναι γονείς και γνωρίζουν τη διαδικασία, αλλά και το fun που προσφέρει μια αναγνωστική πρόκληση, οπότε είδαν με καλό μάτι την είσοδο των μικρών τους σε μια αντίστοιχη παιδική πρόκληση.

 

Όταν διάβασα την ανακοίνωση για το Readathon Kids Edition, δεν σου κρύβω πως ενθουσιάστηκα. Γιατί, μεταξύ μας, αυτό είναι κι ένα «παιχνίδι» για τον γονιό (να διαβάζει βιβλία στο παιδί, να τσεκάρει τα κουτάκια στο αρχείο, να ανεβάζει φωτογραφίες στο Instagram). Ένα παιδί δημοτικού ή και γυμνασίου όμως, δεν υπάρχει πιθανότητα να «κλωτσήσει», να αντιδράσει, να μην θέλει να μπει στη διαδικασία «υποχρεωτικά» να διαβάζει ένα βιβλίο την εβδομάδα;

Φυσικά και υπάρχει τέτοια περίπτωση, εννοείται. Αλλά το kidsreadathon17 είναι αρκετά ελεύθερο στο πώς θα το ακολουθήσει ο καθένας. Είναι ας πούμε στην ευχέρια παιδιού και γονέα το ποιός στόχος θα επιλεχθεί (ο μικρότερος στόχος της πρόκλησης αποτελείται από 13 βιβλία που θα διαβαστούν μέσα στο 2017, περίπου 1 κάθε 4 εβδομάδες), ανάλογα με το πόσος χρόνος αφιερώνεται στην ανάγνωση, στο πόσο μεράκι έχει για τα βιβλία το κάθε παιδί. Το βασικότερο όμως είναι πως η πρόκληση αντιμετωπίζει την ανάγνωση βιβλίων σαν παιχνίδι: υπάρχει ένας στόχος, πολλές επιλογές μέχρι να φτάσεις σε αυτόν, το εκτυπώσιμο pdf με τις 52 προτάσεις για να βλέπεις την πρόοδο σου, προκλήσεις που απαιτούν να δεις τα βιβλία σαν μέσο μάθησης, σαν αντικείμενο, σαν κοινωνικό αγαθό. Είναι αυτό που λες, ένα παιχνίδι για όλους, που θα δέσει γονιό και παιδί μέσα από τα βιβλία.

 

Πως κατέληξες στις κατηγορίες αυτές που έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της αναγνωστικής πρόκλησης για παιδιά;

Το απαραίτητο στοιχείο που έχω στο μυαλό μου για όλες τις λίστες των αναγνωστικών προκλήσεων που έχει διοργανώσει το Somuchreading, είναι να σπρώχνει τους αναγνώστες να διαβάσουν βιβλία που πιθανά μόνοι τους να μην αγγίζανε ποτέ και που προωθούν την έννοια της διαφορετικότητας. Καταρχάς λοιπόν, για το kidsreadathon17, ξεκίνησα από τη λίστα του readathon17 των ενηλίκων, κοιτώντας τί μπορεί να περάσει αυτούσιο από τη μια πρόκληση στην άλλη, όπως Ένα βιβλίο που ο πρωταγωνιστής είναι μετανάστης ή πρόσφυγας ή Ένα βιβλίο που εκδόθηκε για πρώτη φορά μέσα στο 2017. Πρόσθεσα μερικές ακόμη προτάσεις που θεώρησα απαραίτητες, όπως Ένα βιβλίο για το bullying ή Ένα βιβλίο που θα δανειστείς από βιβλιοθήκη. Στη συνέχεια ζήτησα τη βοήθεια του κοινού του Somuchreading, να κάνει τις δικές του προτάσεις και επέλεξα αυτές που ταιριάζουν με το σκεπτικό που ανέφερα παραπάνω.

Eνα από τα «προαπαιτούμενα» της πρόκλησης είναι το 50%+1 των βιβλίων που θα διαβαστούν θα πρέπει να είναι έργα γυναικών συγγραφέων. Γιατί αυτό; Εννοώ, υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος;

Ακριβώς ο ίδιος κανόνας υπάρχει για πρώτη φορά φέτος και στο readathon17. Έχει να κάνει με την ανισότητα των λογοτεχνικών έργων που εκδίδονται από γυναίκες και από άντρες συγγραφείς. Οι πρώτες αντιδράσεις στο readathon17 ήταν “θα με δυσκολέψει το 50%+1” κι αυτός ακριβώς ήταν ο στόχος μου, να δείξω πως πραγματικά οι γυναίκες συγγραφείς δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στη λογοτεχνία και να σπρώξω περισσότερους στο να ανακαλύψουν τις αξιολογότατες συγγραφείς που υπάρχουν εκεί έξω. Το ίδιο ισχύει και στο kidsreadathon17.

 

Τι θες να πετύχεις με την αναγνωστική πρόκληση για παιδιά;

Συγκεντρώνοντας όσα σου είπα πιο πριν, θα ήθελα τα παιδιά να ξεφύγουν λιγάκι από τα, πολύ cute και αναμφίβολα χρήσιμα, σκυλάκια, γατάκια, φορτηγά και μπιζέλια που μιλάνε και να ανακαλύψουν πόσο όμορφα πράγματα μπορούν να μάθουν για τον κόσμο τους από βιβλία που προκαλούν τον τρόπο σκέψης τους και τους δίνουν μια πιο γεμάτη εικόνα του σήμερα, μακριά από ηθικοπλαστικά αναγνώσματα. Κι αυτό να το κάνουν όχι γιατί “είπε ο μπαμπάς και η μαμά”, αλλά γιατί είναι κι αυτό ένα παιχνίδι, μια πρόκληση, ένας τρόπος ακόμη να περνάνε καλά. Επίσης, αφού εδώ τα λέμε όλα Κόκκινη Αλεπού μου, το kidsreadathon17 είναι κι ένας τρόπος να προτρέψω τους γονείς να ψάξουν καλύτερα, ποιοτικότερα, διαφορετικά βιβλία για τα παιδάκια τους. Υπάρχουν, αρκεί να θέλουν να τα βρουν.

 

 

Save

Save

Save

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

10 χρόνια Εκδόσεις Μάρτης

Οι Εκδόσεις Μάρτης κλείνουν φέτος τα 10 τους χρόνια και το γιορτάζουν! Το αρχικό όραμα της έκδοσης βιβλίων υψηλής αισθητικής που να εμπνέουν τα παιδιά και να πυροδοτούν τη φαντασία  τους παραμένει άσβεστο και ενδυναμώνεται χρόνο με τον χρόνο.

“Building Stories”: αρχιτεκτονική και παιδικά βιβλία

Μια νέα έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Κτιρίων στην Ουάσιγκτον DC των Ηνωμένων Πολιτειών, εξερευνά τα κτίρια, τα περιβάλλοντα και τους κόσμους που υπάρχουν μέσα σε αυτές τις ιστορίες που γράφτηκαν για να διαβαστούν από παιδιά.

Βιβλία για τη διαφορετικότητα, τον σεβασμό και τη συναίνεση

Η σύγχρονη τάση στο παιδικό βιβλίο σταδιακά μετατοπίζει την επιλογή με βάση την εικονογράφηση και την ιστορία, σε βιβλία που το παιδί μπορεί να δει και να αποδεχτεί τον εαυτό του από πολύ μικρή ηλικία και που οι διαφορετικές πραγματικότητες παίρνουν σάρκα και οστά. Το βιβλίο συχνά καλείται να γίνει αρωγός προκειμένου να μιλήσουν γονείς και εκπαιδευτικοί για δύσκολα θέματα. Δύο πρόσφατες εκδόσεις που απευθύνονται σε διαφορετικές ηλικίες έρχονται να συνεισφέρουν σε αυτό.