Κουνέλι & Αλεπού: φίλοι για πάντα και παντού

Συγγραφέας: Μπεθ Φέρι
Εικονογράφος: Γκέρκεϊ Ντούντας
Μετάφραση: Μάρω Ταυρή
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 5+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 7+

Το Κουνέλι και η Αλεπού είναι αχώριστοι φίλοι και η απόδειξη πως ο καλύτερος τρόπος για να περνάς τον χρόνο σου είναι μαζί με τον κολλητό σου. Μαζί ζουν πολλές περιπέτειες, άλλες αστείες, άλλες διασκεδαστικές, άλλες ανόητες και κάποιες λίγο τρομακτικές, αλλά στο όταν όλα τελειώνουν, ξέρουν ότι έχουν ο ένας τον άλλον.

H Μπεθ Φέρι δεν είναι εντελώς άγνωστη στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Πριν τη σειρά “Κουνέλι και Αλεπού” την είχαμε γνωρίσει μέσα από το βιβλίο της “Το σκιάχτρο” που έχουν εικονογραφήσει οι αδερφοί Φαν. Έχει γράψει περισσότερα από 20 βιβλία για παιδιά και η σειρά κόμικ με ήρωες το Κουνέλι και την Αλεπού την έχουν κάνει πολύ αγαπητή στο μικρό σε ηλικία κοινό. Οι ιστορίες της δοξάζουν τη φιλία, ενώ κυρίαρχη θέση στα κείμενά της έχει το χιούμορ. Κι αυτό είναι που αγαπούν κι εκτιμούν τόσο πολύ οι αναγνώστες της. Μεγάλο μέρος φυσικά της επιτυχίας των βιβλίων ανήκει και στον Ούγκρο καλλιτέχνη Gergely Dudas, ο οποίος εκτός από τη σειρά κόμικ της Ferry, έχει δημιουργήσει μια δική του σειρά βιβλίων όπου ο αναγνώστης καλείται να βρει κρυμμένες λεπτομέρειες μέσα στις εικονογραφήσεις του (Bear’s Merry Book of Hidden Things). Τα σχέδιά του είναι γεμάτα έντονα χρώματα, ενώ οι απλές του γραμμές και οι χωρίς πολλές λεπτομέρειες εικόνες μέσα στα καρέ βοηθούν τον μικρό σε ηλικία – ανεξάρτητο πλεόν – αναγνώστη να βρει τα πατήματά του και να μπορέσει να ερμηνεύσει τόσο το κείμενο όσο και τις εικόνες. Ιδανικό για παιδιά που μόλις έχουν κατακτήσει την ανάγνωση, για θαυμαστές των κόμικς και λάτρεις των αστείων ιστοριών.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.