Κρατικό βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου στη Σοφιάννα Θεοφάνους

Φωτογραφία: Νίκος Λιβαθινός

Μια είδηση που – λόγω των γιορτινών ημερών – πέρασε στα ψιλά, ήταν αυτή της ανακοίνωσης των Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2020, η οποία ακολούθησε την ολοκλήρωση των εργασιών των τριών αρμόδιων Επιτροπών (Επιτροπή Κρατικού Βραβείου Συγγραφής Θεατρικού Έργου, Επιτροπή Κρατικού Βραβείου Συγγραφής Θεατρικού Έργου για Παιδιά και Επιτροπή Κρατικού Βραβείου για Νέους Θεατρικούς Συγγραφείς «Χρύσα Σπηλιώτη»).

Σε ό,τι αφορά το παιδικό θέατρο, το Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου για Παιδιά, απονεμήθηκε ομόφωνα στο έργο «Καλά Χριστούγεννα αγαπητέ μου Τσάρλι» της Σοφίας-Άννας (Σοφιάννα) Θεοφάνους, το οποίο υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Lotte Ingersol». Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής, το έργο «Καλά Χριστούγεννα αγαπητέ μου Τσάρλι» είναι γραμμένο με αμεσότητα και ζωντάνια, που μπορεί να συγκινήσει, να τέρψει, αλλά και να αφυπνίσει κριτικά το παιδικό και εφηβικό κοινό. Πρόκειται για τη συνάντηση δύο εφήβων–ενός αγοριού και ενός κοριτσιού–σε μια προσπάθεια να συναντηθούν, με έναν τοίχο ανάμεσά τους να τους εμποδίζει και να τους αναγκάζει να εκμυστηρευθούν τις προσωπικές τους αγωνίες και ανάγκες, αλλά να γίνεται τελικά η αφορμή να αποκαλυφθούν οι διαφορετικοί κόσμοι από όπου προέρχονται και να δουν ο ένας τον άλλον με τα μάτια της φαντασίας και της ψυχής τους. Το κείμενο – καλά δομημένο και ανεπτυγμένο με οικονομία – συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης θεατρικής γραφής, σκιαγραφεί με απλότητα αλλά και σταθερότητα τους χαρακτήρες των δύο εφήβων ηρώων, αξιοποιεί αρμονικά την εναλλαγή μεταξύ χιούμορ και σοβαρότητας, μεταξύ ποιητικότητας και ρεαλισμού, και αναδεικνύει φλέγοντα θέματα της κοινωνικής ζωής και των διαπροσωπικών σχέσεων – οικογένεια, μοναξιά, ανάγκη επικοινωνίας, μετανάστευση και διαφορετικότητα. Παράλληλα, ενώ αναδεικνύει αναγνωρίσιμα στοιχεία κοινωνικών, έμφυλων και πολιτισμικών συμπεριφορών αποφεύγει εύστοχα τη στερεοτυπική λειτουργία τους. Με μια γλώσσα ζωντανή, άμεση, περιεκτική, καθόλου κατασκευασμένη, το τραύμα της προσφυγιάς συναντά τα κεκαλυμμένα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου. Ο λόγος του είναι σύγχρονος και ανεπιτήδευτος και η ανέλιξη της δράσης κορυφώνεται χωρίς κενά και με σφιχτό ρυθμό. Το έργο διακρίνεται για την πρωτοτυπία και ευρηματικότητά του, συνιστά πρωτογενή δημιουργία με δραματική συμπύκνωση και σκηνική ευελιξία χωρίς περιορισμούς. Είναι ευρηματικό χωρίς να καταφεύγει σε κανενός είδους εντυπωσιασμό, συγκινεί αλλά και προβληματίζει χωρίς διδακτισμό και ενισχύει την ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ σκηνής και πλατείας. Ένα έργο καλογραμμένο, ευαίσθητο και συγκινητικό που είναι έτοιμο να παρουσιαστεί στη σκηνή. Το βραβείο συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.

Στην ίδια κατηγορία έπαινο έλαβαν τα έργα «Κανελόριζα» της Βασιλικής Κωνσταντοπούλου,  «Ανήσυχο πνεύμα» της Σοφίας Μαργαρίτη και το «Μια Παραμυθοκόρη, Ένας Ραφτάκος και το Δέντρο που μιλούσε Παραμύθια», της Μαρίας Γαρυφαλλιάς Δενδρινού. Η Επιτροπή που αξιολόγησε συνολικά σαράντα έργα που υποβλήθηκαν, αποτελείται από τους: Τάκη Τζαμαργιά, σκηνοθέτη, ηθοποιό, εκπαιδευτικό, μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Ε.Κ.Π.Α., ως πρόεδρο και τα μέλη Μαρία Καρανάνου, θεατρολόγο, υπεύθυνη Εκδόσεων & Βιβλιοπωλείου-Πωλητηρίου του Εθνικού Θεάτρου, Μαρία Δημάκη – Ζώρα, Επίκουρη Καθηγήτρια Θεατρολογίας Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, με γνωστικό αντικείμενο «Θεατρολογία: Νεοελληνική Δραματουργία και Πολιτισμός» και Σύμβουλο – Καθηγήτρια στο ΕΑΠ, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δημιουργική Γραφή» και Δήμητρα – Βικτωρία Πανάγου, θεατρική συγγραφέα, σκηνογράφο, Εδουάρδο – Δημήτριο Γεωργίου, ηθοποιό, σκηνογράφο, αρχιτέκτονα.

Η Σοφιάννα Θεοφάνους είναι ηθοποιός, έχει δουλέψει στο θέατρο και τον κινηματογράφο, έχει γράψει σκαλέτες για σενάρια και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια που αφορούν το θέατρο ή που είναι σχετικά με τη σκηνική πράξη. Το 2014 έγραψε τη διασκευή για τη “Βασίλισσα του Χιονιού” του Άντερσεν σε μορφή όπερας για παιδιά μετά από παραγγελία του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και η οποία μετακλήθηκε το Δεκέμβρη του 2015 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. To 2017 και κατόπιν παραγγελίας της Εναλλακτικής Σκηνής της Λυρικής έγραψε την παιδική όπερα “Ο πρίγκιπας Ιβάν και το Πουλί της Φωτιάς” σε μουσική και σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή. Το 2019 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη το πρώτο της βιβλίο για παιδιά “Αχ! Φαντάσματα…” σε εικονογράφηση Zafouko Yamamoto.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

H Διεθνής Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια σε αριθμούς

Περισσότεροι από 30.000 επισκέπτες πέρασαν τις πύλες τις BolognaFiere το τετραήμερο 8-11 Απριλίου και πήραν μέρος στην 61η Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο αριθμός των επισκεπτών και συμμετεχόντων ξεπέρασε τις 31.735, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με τους 28.894 επισκέπτες που βρέθηκαν πέρυσι στην ιταλική πόλη.

Εκθεση αφιερωμένη στο βιβλίο “Η ασημένια ζώνη” των Μέγα-Μπαχά

Mε αφορμή τους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει από την Τρίτη 2 Απριλίου 2024 την περιοδική έκθεση «Η ασημένια ζώνη», στο κτήριο του Ιδρύματος στον Ταύρο.

Τρία νέα βιβλία, τρεις μαγικές ιστορίες από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

Δεν υπάρχει τίποτε πιο όμορφο από το να μπορείς να μοιράζεσαι ωραίες ιστορίες με τα παιδιά. Και οι τελευταίες προσθήκες στο εκδοτικό πρόγραμμα των εκδόσεων Ψυχογιός μας δίνουν τη δυνατότητα να διαβάσουμε τρία εξαιρετικά εικονογραφημένα βιβλία, γεμάτα χρώματα, υπέροχες εικόνες αλλά και το κυριότερο, ιστορίες που είναι σίγουρο πως θα γίνουν οι αγαπημένες των παιδιών.