Μ’ έναν κροκόδειλο στην τσέπη

Δημιουργός: Pato Mena
Μετάφραση: Αγγελος Αγγελίδης & Μαρία Αγγελίδου
Εκδόσεις: Δεσύλλας
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 5+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 7+ (ανεξάρτητη ανάγνωση)

Η Τίνα έχει στην τσέπη της έναν μεγάλο, άγριο κροκόδειλο. O φίλος της, ο Μπαστιάν, έχει στην τσέπη του ένα φλαμίνγκο! Η Τίνα δεν έχει αποκαλύψει στη μαμά της της την παρουσία του κροκόδειλου, γιατί φοβάται ότι θα την κουράσει με τα δικά της κι εκείνη είναι ήδη πολύ απασχολημένη με τη δουλειά και το νέο μωρό. Ο Μπαστιάν από την άλλη έχει πει τα πάντα στους γονείς του και έχει την αμέριστη συμπαράστασή τους σε ό,τι χρειαστεί! Η Τίνα και ο Μπάστιαν έχουν καταστρώσει ένα μυστικό σχέδιο· για να πετύχει χρειάζεται μόνο κάτι που τα δυο παιδιά έχουν και με το παραπάνω: φαντασία!

To πλάνο είναι το εξής: η δασκάλα τους τούς ζήτησε να φέρουν στην τάξη το αγαπημένο τους ζώο. Όμως η Τίνα αγαπάει τους κροκόδειλους και ο Μπάστιαν τα φλαμίνγκο και όλοι ξέρουν πως μία σχολική τάξη δεν είναι το κατάλληλο μέρος για αυτά τα ζώα. Ετσι, οι δυό τους, με όπλο τη φαντασία τους, καταφέρνουν να παρουσιάσουν στους συμμαθητές τους την εργασία τους με έναν πολύ έξυπνο τρόπο, χωρίς φυσικά να βασανίσουν τους αγαπημένους φίλους.

Το βιβλίο του Χιλιανού Pato Mena πραγματεύεται τη φαντασία των παιδιών και την ανάγκη για ελευθερία στην έκφραση, κάτι που τελικά οδηγεί στην κριτική σκέψη. Μιλάει παράλληλα μέσα από την αστεία ιστορία του και τους δύο βασικούς της χαρακτήρες για τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στα ζώα, αλλά και τον τρόπο που τα παιδιά γνωρίζουν πολύ καλά πώς να μην τα βασανίζουν. Οι πολύχρωμες, κομίστικες και παιδικότροπες εικονογραφήσεις του, οι σπιρτόζικοι διάλογοι, ο τρόπος που τα δύο πιτσιρίκια και ειδικά η Τίνα βάζει τους μεγάλους στη θέση τους και τους λογικεύει, κάνουν την ιστορία τόσο ενδιαφέρουσα! Ιδανικό βιβλίο τόσο για μεγαλόφωνη ανάγνωση, όσο και για ανεξάρτητη ανάγνωση για παιδιά που τώρα μαθαίνουν να απολαμβάνουν μόνα τους το διάβασμα. Αναζητήστε το!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ένα γράμμα

Μια τρυφερή ιστορία για τη μεταμορφωτική δύναμη του «Σ’ αγαπώ», τρυφερές καληνύχτες και πολλές συζητήσεις με μικρά παιδιά.