Μ’αρέσει να βαριέμαι

Συγγραφέας: Ingrid Chabbert
Εικονογράφος: Sèbastien Chebret
Μετάφραση: Χριστίνα Θεοχάρη
Εκδόσεις: Φουρφούρι
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 3+, 5+

Δεν είναι μόνο η πρωταγωνίστρια που βαριέται, αλλά και όλοι της οι φίλοι. Υπάρχει όμως μία διαφορά. Στο μικρό κορίτσι αρέσει να βαριέται, ενώ οι φίλοι της κατσουφιάζουν και γκρινιάζουν. Το αίσθημα αυτό της δίνει την ευκαιρία να βρει ένα σωρό ευφάνταστους τρόπους για να απασχοληθεί και, τελικά, να περάσει καλά.

Η ιστορία της Ingrid Chabbert επαναφέρει στο προσκήνιο ένα από τα «αγαπημένα» θέματα των τελευταίων χρόνων σχετικά με το αίσθημα της βαρεμάρας που νιώθουν τα παιδιά και τη μανία των γονέων να τα κρατάνε συνεχώς απασχολημένα με εκπαιδευτικές δραστηριότητες κάθε είδους. Ο διάλογος που έχει ανοίξει έχει βοηθήσει σημαντικά ώστε το αίσθημα αυτό να μην αντιμετωπίζεται σαν κάτι κατάπτυστο και ανώφελο για τα παιδιά αλλά, αντίθετα, ισχυροποιεί την άποψη ότι τα παιδιά «πρέπει» να βαρεθούν μιας και μέσα από αυτό θα κινητοποιηθούν αυτόνομα για να κάνουν τελικά κάτι, θα πάρουν πρωτοβουλίες, θα αναπτύξουν τη φαντασία τους και χίλια δυο άλλα πράγματα.

Όσο, λοιπόν, οι ενήλικοι αναγνώστες θα επαναξιολογούν το «αρνητικό» αίσθημα της βαρεμάρας διαβάζοντας το βιβλίο, οι μικρότεροι αναγνώστες θα γνωρίσουν ένα υπέροχο κορίτσι που θα ανακαλύψει πολλούς τρόπους για να απολαύσει τον χρόνο της. Τόσα πράγματα μπορούν να προκύψουν από ένα παιδικό μυαλό που ψάχνει μόνο του να βρει τρόπους να απασχοληθεί, το μόνο που έχουν να κάνουν όλοι οι ενήλικες είναι να το αφήσουν ελεύθερο.

Η εικονογράφηση του Sebastien Chebret, πλούσια σε χρώματα, κάνει ακόμη πιο απολαυστική και καθόλου βαρετή την ανάγνωση της ιστορίας.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.