Με κάθε κλαδάκι και πιο άνοιξη

Συγγραφέας: Ροδούλα Παππά
Εικονογράφηση: Seng Soun Ratanavanh
Εκδόσεις: Νεφέλη
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 7+, 9+

Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας. Η Ροδούλα Παππά ακολουθεί τις τέσσερις εποχές με τρίστιχα ποιήματα, σε μορφή χαϊκού, και παρασύρει τους μικρούς αναγνώστες στα στιγμιότυπα των τεσσάρων εποχών που παρατηρεί. Ανακαλύπτει τις μικρές ομορφιές στις εναλλαγές τους και τις αποδίδει απέριττα, γλυκά, καθησυχαστικά, ρυθμικά.

Ποιήματα είναι και οι εικόνες της Σενγκ Σουν Ραταναβάν. Με τρυφερότητα ζωγραφίζει ψάρια που πετούν στον ουρανό μια ανοιξιάτικη μέρα στη θάλασσα, μυρμήγκια που κουβαλούν υπομονετικά καρπούς στο καλοκαιρινό λιοπύρι, καστανάκια – σαν μικροί σκαντζόχοιροι που πέφτουν από το δέντρο μαζί με τα φθινοπωρινά του φύλλα, και δαμασκηνιές που σηκώνουν παντιέρα και ανθίζουν στο τέλος του χειμώνα.

Στίχοι και εικόνες αποδίδουν τη Φύση που ζει – στολίζεται, εργάζεται, αισθάνεται, μεταμορφώνεται- συμπληρώνοντας, ρυθμικά και αυτή, κάθε φορά έναν κύκλο. Είναι η δεύτερη φορά που οι δύο δημιουργοί συνεργάζονται, μετά το εικονογραφημένο «Στη μύτη του κουταβιού μια ακριδούλα», επίσης από τις εκδόσεις Νεφέλη, προσφέροντας στους μικρούς αναγνώστες τους, ως αποτέλεσμα, για άλλη μια φορά ένα βιβλίο χάρμα οφθαλμών.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Πάρα πολλά γουρουνάκια και ένας μόνο λύκος

Αν σας αρέσουν τα παραμύθια, τότε σίγουρα θα προτιμάτε να μην τελειώνουν στο άψε σβήσε. Ένα παραμύθι θέλει αστείους ήρωες, ενδιαφέρον, λεπτομέρειες και σασπένς! Όλοι γνωρίζουμε την ιστορία του λύκου με τα τρία γουρουνάκια. Πόσες όμως παραλλαγές έχουμε ήδη διαβάσει και πόσες ακόμα μπορούμε να φανταστούμε;

Η Χόλι γεμίζει το κόκκινο σακίδιο

Η Χόλι είναι ένα μικρό πιγκουινάκι που μένει μαζί με τους γονείς και το υπόλοιπο σμήνος κάπου στον Νότιο Πόλο. Απολαμβάνει το παιχνίδι στο χιόνι, τα φρέσκα, λαχταριστά ψαράκια και τις βραδινές συναντήσεις με τους υπόλοιπους πιγκουίνους. Μια μέρα ο μπαμπάς της θα της ανακοινώσει ότι η θάλασσα δεν έχει πλέον πολλά ψάρια και θα χρειαστεί να ταξιδέψει μακριά για να μπορέσει να βρει φαγητό για όλους.