Με τα φτερά τους ενωμένα

Συγγραφέας: Caron Levis
Εικονογράφος: Charles Santoso
Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Χρονολογία έκδοσης: 2024
Ηλικίες: 5+

“Η φιλία είναι πολύ πιο δυνατή από κάθε αποχωρισμό”

Ο Κλεπέταν και η Μαλένα, δύο πελαργοί, είναι αχώριστοι φίλοι, ταξιδεύουν και εξερευνούν τον κόσμο πάντοτε παρέα. Όταν έρχεται ο καιρός για να αποδημήσουν σε ένα πιο ζεστό μέρος, η Μαλένα τραυματίζεται σοβαρά και είναι αναγκασμένη να μείνει πίσω, ενώ ο Κλεπέταν ξεκινάει μόνος το ταξίδι για τη Νότια Αφρική. Είναι η πρώτη φορά που μένουν μακριά ο ένας από τον άλλο και ανακαλύπτουν τρόπους για να περάσουν καλά, ο καθένας χωριστά,  μέχρι να έρθει η ανοιξη και να ξανασυναντηθούν.

Η Caron Levis εμπνευσμένη από την αληθινή ιστορία ενός ζευγαριού πελαργών, γράφει ένα τρυφερό παραμύθι για την φιλία που αντέχει στα απρόσμενα και αποδεικνύει πως “η φιλία είναι πιο δυνατή από κάθε αποχωρισμό”. όπως αναφέρει η ίδια στο σημείωμα της, οι δύο πελαργοί συναντιούνταν για δεκαεννιά χρόνια κάθε άνοιξη μέχρι το θάνατο της Μαλένα από γηρατειά. Το ενδιαφέρον στη συγγραφή αυτής της ιστορίας είναι πως πίσω από το λογοτεχνικό κείμενο, υπάρχει η έρευνα από την Levis που έκανε πάνω τη ζωή των πελαργών για την μετανάστευση και η παρατήρηση στη συμπεριφορά τους. Δηλαδή, “εργαλεία” που αξιοποιεί κάθε ερευνητής  για να διεξάγει μία επιστημονική έρευνα.

Ο Charles Santoso με την εικονογράφηση του αγκαλιάζει την ιστορία της Levis με έναν τρόπο, που την καθιστά σχεδόν απαραίτητη για την ροή της ιστορίας. Πλούσια εικονογράφηση, με χρώματα και εικόνες που καλύπτουν ολόκληρη τη σελίδα, ζωντανεύει τις περιπέτειες του Κλεπέταν και της Μαλένα. Κάθε εικονογραφημένη σελίδα μοιάζει πίνακας ζωγραφικής.

Η ιστορία της Caron Levis είναι μία ιστορία για τους αποχωρισμούς, τις επανασυνδέσεις, αλλά και για τους τρόπους που μπορεί κάποιος να αντέξει τον δικό του αποχωρισμό. Αποχωρισμούς εξαιτίας της μετανάστευσης, της προσφυγιάς, της εργασιας, τους λόγους υγείας που μπορεί να κρατάει μακριά τους αγαπημένους  ανθρώπους, αλλά και εξαιτίας θανάτου (όπως σχολίασε η Μ., 11 χρονών όταν το διάβασε). Είναι ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί μεγαλόφωνα σε μεγάλη ομάδα παιδιών και να ανοίξει- ευκολότερα- συζητησεις για επίκαιρα θέματα, όπως το προσφυγικό ζήτημα, ο πόλεμος, αλλά και πιο προσωπικά, όπως ο αποχωρισμός από κάποιο μέλος της οικογένειας

Η ιστορία του Κλεπέταν και της Μαλένα, η ιστορία δύο λευκοπελαργών, μας χαρίζει απλόχερα – όπως έτσι κι αλλιώς κάνει η φύση- αισοδοξία. Μας υπενθυμίζει πως η φιλία, η αγάπη, η σύνδεση που δημιουργούμε με κάθε αγαπημένο μας είναι πιο δυνατή από κάθε αποχωρισμό.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Η γη είναι παγωμένη… Ή μάλλον με άμμο καυτή… Ή όχι-όχι, είναι καταπράσινη. Μπα… είναι πλημμυρισμένη με νερό. Τα πλάσματα