Με τη φούρια του Δεκέμβρη (β’ μέρος)

Ξεκινώ το δεύτερο μέρος της αναφοράς μου σε βιβλία που κυκλοφόρησαν στο τέλος του 2020 και κίνησαν το ενδιαφέρον μου, με το βιβλίο του εικαστικού Αλέξη Κυριτσόπουλου «Κουράγιο», το οποίο βγήκε από τις εκδόσεις Κέδρος. Ο ήρωας του, το Λιοντάρι, ο βασιλιάς των ζώων έχει χάσει το σθένος του σε σημείο που αποδέχεται τον εγκλεισμό του στο ζωολογικό κήπο. Τι θα είναι αυτό που θα τον βοηθήσει να ανακαλύψει ξανά τη δύναμη του;

Στο επόμενο βιβλίο ο ήρωας είναι ένας μπλε ελέφαντας καθηλωμένος στη βαριά σκιά της μελαγχολίας του και της μοναξιάς του. Αυτό που θα τον βοηθήσει να σηκωθεί ξανά και να αφήσει πίσω την απομόνωση του δεν έρχεται με τις φλύαρες και ανόητες προσπάθειες των άλλων ζώων της σαβάνας. Μιλάμε φυσικά για το βιβλίο «Ο ελέφαντας στη σκιά» της Καναδής Ναντίν Ρομπέρ με εικονογράφηση του Ιταλού Βαλέριο Βιντάλι που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση. Ένα τόσο τρυφερό και αληθινό βιβλίο, καθώς στα “blues” που υπάρχουν στη ζωή μας η παρηγοριά και η λύση δεν έρχονται από εκείνον που επικρίνει και αποδοκιμάζει, αλλά από αυτόν που μας αποδέχεται και ξέρει να μας ακούει.

Πλήξη νιώθει η Καμηλοπάρδαλη στην αφρικανική σαβάνα στο βιβλίο «Γειά σου, Καμηλοπάρδαλη»  της Ιαπωνέζας Μεγκούμι Ιουάσα  σε εικονογράφηση του επίσης Ιάπωνα Τζουν Τακαμπατάκε, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μέλισσα. Αναρωτιέται τι βρίσκεται στην άλλη πλευρά του ορίζοντα. Έτσι όταν ανακαλύπτει την ταχυδρομική υπηρεσία ενός επίσης βαριεστημένου Πελεκάνου, αποφασίζει να γράψει ένα γράμμα που θα παραδοθεί από τον Πελεκάνο στην άλλη πλευρά του ορίζοντα και θα αλλάξει τη ζωή τους. Το να γράψεις ένα γράμμα είναι  η επιθυμία της επικοινωνίας, η δυνατότητα να φανταστείς, η απόλαυση της αναμονής όπου ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της δημιουργίας και της χαράς.

Οι αδερφοί Φαν, γνωστοί από τα αγαπημένα «Ελαφοκάραβο» και «Εκεί που ο ωκεανός συναντά τον ουρανό», μας χάρισαν το «Μπάρναμπους η μεγάλη απόδραση» (όλα από εκδόσεις Μεταίχμιο). Ο Μπάρναμπους, που είναι μισός ποντίκι και μισός ελέφαντας, ζει απορριπτέος και κρυμμένος από τα μάτια ενός τέλειου κόσμου στο τμήμα «αποτυχημένες δοκιμές» ενός εργαστηρίου που βρίσκεται βαθιά κάτω από το έδαφος και στο οποίο κατασκευάζονται τα τέλεια κατοικίδια.Η μόνη επικοινωνία με τον επάνω κόσμο είναι ο Πιπ η κατσαρίδα,ο οποίος διηγείται ιστορίες για λίμνες,βουνά και αστέρια που ονειρεύεται μια μέρα να μπορέσει να  δει και ο Μπάρναμπους. Όταν ο Μπάρναμπους μαθαίνει πως μια μέρα θα ανακυκλωθεί προκειμένου να αποκτήσει μια πιο τέλεια εμφάνιση, αναρωτιέται και αμφιβάλλει εάν θα είναι ο ίδιος ξανά, με τα ίδια συναισθήματα και όνειρα, αν θα τον αναγνωρίζουν οι φίλοι του. Και έτσι αποφασίζει να δράσει. Ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας με χιούμορ, για παιδιά, που θέτει το ερώτημα της ηθικής της ευγονικής και το πώς τα σωματικά χαρακτηριστικά μπορούν να επηρεάσουν την προσωπικότητα .

Ετσι έρχομαι στο βιβλίο «Οι δύο Φρίντες-αναμνήσεις δια χειρός Φρίντα Κάλο», σε εικονογράφηση του Τζανλούκα Φόλι  που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντης. Πρόκειται για ένα απόσπασμα από το ημερολόγιο της Φρίντα Κάλο την περίοδο που αρρώστησε. Έξι ετών, μόλις είχε αρχίσει το σχολείο, πέρασε πολιομυελίτιδα που την καθήλωσε στο κρεββάτι για εννιά μήνες. Αποτέλεσμα της ασθένειας της ήταν το δεξί πόδι της να μην μεγαλώσει κανονικά. Τα παιδιά στο σχολείο τη φώναζαν “η Φρίντα με το ξύλινο πόδι”. Η Φρίντα νιώθοντας διαφορετική και μόνη βρήκε καταφύγιο στη φαντασία της και την φανταστική της φίλη. Μέσα από μια πόρτα που ζωγράφιζε με το δάχτυλο της στο θολωμένο τζάμι ζούσε την περιπέτεια της κατεβαίνοντας στο εσωτερικό της γης όπου την περίμενε πάντα η φανταστική της φίλη. Η Φρίντα Κάλο ήρθε από νωρίς σε επαφή με τον πόνο και το φόβο και καθώς κατάλαβε πως «η πιο ισχυρή τέχνη στη ζωή είναι να κάνεις τον πόνο φυλαχτό που γιατρεύει», τα έκανε τέχνη.

Για το τέλος άφησα το βιβλίο «Συλλέκτης λέξεων» του Πίτερ Χ Ρέινολντς (εκδόσεις Μεταίχμιο). Ένα βιβλίο για τη δύναμη των λέξεων και κατ’ επέκταση και των βιβλίων, να εμπνέουν χαρά, ευγένεια, ταξίδια, να δίνουν τη δυνατότητα επικοινωνίας.

Διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος του αφιερώματος στις κυκλοφορίες του Δεκεμβρίου 2020.


Mαρία Μαντουβάλου είναι υπεύθυνη του παιδικού τμήματος του Βιβλιοπωλείου Ευριπίδης (κατάστημα της Κηφισιάς). Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στην Πάτρα. Την παιδική της ηλικία την έζησε στους κήπους και τα κτήματα του Σκαγιοπούλειου Ιδρύματος, αρχικά Γεωργικής Σχολής, όπου ο πατέρας της υπήρξε διευθυντής. Τελείωσε το σχολείο στην Πάτρα και ξεκίνησε τις σπουδές της στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, που όμως δεν τις τελείωσε, καθώς η γνωριμία της με τη Νέλλη Βουτσινά στο βιβλιοπωλείο “Τροχός” την οδήγησε σε άλλους δρόμους. Έτσι ξεκίνησε η βιβλιοπωλική της σταδιοδρομία. Στη συνέχεια η γνωριμία της με την Αναστασία Λαμπρία και τον Κώστα Παπαδόπουλο των εκδόσεων Ποταμός της έδωσε την ευκαιρία να εργαστεί στα βιβλιοπωλεία τους, Ex-Libris και Ποταμός.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ