Με την Κόκκινη Αλεπού στη Λέσβο

Το ταξίδι της Χαλιμάς θα ζωντανέψει το Σάββατο 15 Ιουλίου στη Λέσβο. Το βιβλιοπωλείο Madamaδι μας καλεί όλους, ακόμα κι όσους δεν μπορούν να βρεθούν εκείνη την ημέρα στο νησί, να παρακολουθήσουμε την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού, που ξεκινάει το ταξίδι της από τη Χώρα του Ηλιου για να φτάσει στη Χώρα της Βροχής και να φέρει πίσω στην πατρίδα της το νερό που τόσο έχουν ανάγκη. Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από Συριακές λαϊκές παραδόσεις και μύθους, απαλλαγμένη από οποιαδήποτε μορφή κακού ή πονηρού και δοσμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε τα παιδιά που θα την ακούσουν ή θα τη διαβάσουν να μείνουν με μια γλυκιά «γεύση».

Το παραμύθι αυτό είναι μέρος ενός project που ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το 2016 από την ομάδα Mermiξ. Η εντυπη και εικονογραφημένη μορφή της ιστορίας διανέμεται σε παιδιά πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα και ξεκινούν από εδώ το μακρινό ταξίδι τους προς τον Βορρά. Οι εθελοντές της ομάδας εμπνεύστηκαν αυτή την ιστορία και θέλησαν με τον τρόπο τους να δώσουν στα παιδιά αυτά μερικές ώρες ξεγνοιασιάς και διασκέδασης, που τόσο πολύ την έχουν ανάγκη. Το βιβλίο διατίθεται και σε ηλεκτρονική μορφή και μπορεί να το κατεβάσει οποιος θέλει δωρεάν στη γλώσσα του (Ελληνικά, Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Πορτογαλικά, Ισπανικά και Ιταλικά), ενώ η έντυπη μορφή που δίνεται στα παιδιά πρόσφυγες είναι γραμμένη σε τρεις γλώσσες: Φαρσί, Συριακά Αραβικά και Ελληνικά. Το project βασίζεται αποκλειστικά σε δωρέες.

Το βιβλιοπωλείο Madamaδι, που βρίσκεται σε ένα νησί που δέχτηκε μεγάλο αριθμό προσφύγων κατά τη διάρκεια της μεγάλης φυγής από την Ανατολή τα προηγούμενα δυο χρόνια αλλά και τώρα ακόμα, διοργανώνει την αφήγηση του παραμυθιού αυτού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Ιουλίου στις 8.30 το βράδυ στο YaloYalo στον Ασπροπόταμο. Εδώ κάπου μπαίνει και η Κόκκινη Αλεπού, καθώς θα είναι μία από τις  δύο αφηγήτριες. Μαζί με την Αθηνά Σουλογάνη του Madamaδι, θα είμαι εγώ εκεί να στηρίξω με τον τρόπο μου την προσπάθεια αυτή, να γίνει η ιστορία της Χαλιμάς ακόμα πιο γνωστή.

Οσοι μένουν ή βρεθούν εκείνες τις μέρες στο νησί θα παρακολουθήσουν την αφήγηση ζωντανά. Για όσους όμως δεν τα καταφέρουν, μέσα από τη σελίδα του βιβλιοπωλείου Madamaδι στο Facebook θα μπορούν να παρακολουθήσουν την παρουσίαση από το PC, το κινητό ή το tablet και να μην χάσουν στιγμή από τη μαγεία της βραδιάς.

 

 

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Στους Heinz Janisch & Sidney Smith τα Hans Christian Andersen Awards 2024

Στον Αυστριακό συγγραφέα Heinz Janisch και στον Καναδό εικονογράφο Sidney Smith απονεμήθηκαν τα φετινά βραβεία Hans Christian Andersen, η μεγαλύτερη διάκριση για δημιουργό παιδικών βιβλίων που δίνεται κάθε δύο χρόνια από την IBBY (International Board of Books for Youth), τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για νέους.

Στο 65% οι προσπάθειες λογοκρισίας βιβλίων στις ΗΠΑ

H Υπηρεσία για την Πνευματική Ελευθερία (Office for Intellectual Freedom OIF) της Αμερικανικής Ένωσης Βιβλιοθηκών (ALA) δημοσίευσε χθες νέα στοιχεία που καταγράφουν τις προσπάθειες λογοκρισίας βιβλίων σε όλες τις ΗΠΑ, διαπιστώνοντας ότι οι προσπάθειες αυτές αυξήθηκαν κατά 65% το 2023 σε σχέση με το 2022, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει ποτέ η ALA.

10 χρόνια Εκδόσεις Μάρτης

Οι Εκδόσεις Μάρτης κλείνουν φέτος τα 10 τους χρόνια και το γιορτάζουν! Το αρχικό όραμα της έκδοσης βιβλίων υψηλής αισθητικής που να εμπνέουν τα παιδιά και να πυροδοτούν τη φαντασία  τους παραμένει άσβεστο και ενδυναμώνεται χρόνο με τον χρόνο.