Μελάκ, μόνος

Συγγραφέας: Αργυρώ Πιπίνη

Εικονογράφος: Αχιλλέας Ραζής

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

Χρονιά έκδοσης: 2016

Ηλικίες: 9+

 

Ο Μελάκ, ένα αγόρι από την Ανατολή – αν και στην ιστορία δεν αναφέρεται ο τόπος καταγωγής – και η αδερφή του η Νουρ, ξεφεύγουν από την εμπόλεμη ζώνη και ξεκινούν ένα ταξίδι στο άγνωστο, ένα ταξίδι προς τη σωτηρία. Μόνοι τους, χωρίς γονείς, μόνος ο Μελάκ να διασχίζει άγνωστα μέρη και να φροντίζει και την αδερφή του. Μπαίνουν σε βάρκες, διασχίζουν θάλασσες, μόνοι τους, και φτάνουν σε μέρος ασφαλές. Εκεί ο Μελάκ θα μπορέσει να ξαναβρεί την ασφάλεια και τη ζεστασιά που άφησε πίσω στην πατρίδα του.

Το Μελάκ, μόνος είναι ένα λυρικό παραμύθι που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας δημοτικού. Παιδιά ικανά να κατανοήσουν την φρίκη του πολέμου και του ξεριζωμού, της μοναξιάς και του φόβου, χωρίς όμως να διαβάζουν ή να βλέπουν μπροστά τους εικόνες φρίκης. Η Αργυρώ Πιπίνη, βαθιά επηρεασμένη από το προσφυγικό και τις τραγικές ιστορίες που ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια κάθε μέρα στα μέσα ενημέρωσης το 2015 και το 2016, δημιούργησε σε συνεργασία με τον ζωγράφο Αχιλλέα Ραζή ένα βιβλίο-κόσμημα που θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία, όχι μόνο για το περιεχόμενό του, που έχει αμέτρητα επίπεδα ανάγνωσης και που καταφέρνει να εκθέσει τα παιδιά σε μια άλλη μορφή λογοτεχνίας γεμάτη αλήθειες, αλλά και για την εικονογράφησή του, που αποτυπώνει το νόημα της ιστορίας, ξεφεύγοντας όμως από την κλασική εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και δίνοντας στους μικρούς σε ηλικία αναγνώστες μια πολύ καλή ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την τέχνη της ζωγραφικής. Στα συν του βίβλιου είναι το σχήμα του και η ποιότητα χαρτιού στο οποίο είναι τυπωμένο. Ολα αυτά μαζί φτιάχνουν ένα βιβλίο μοναδικό στο είδος του.

Το βιβλίο κυκλοφορεί υπό την αιγίδα της Υπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

 

Save

Save

Save

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η μπάλα

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος είναι φιδωλός στις λέξεις του, χαρίζει όμως πλουσιοπάροχα τις εικόνες και τις ζωγραφιές του. Ξαναδιηγείται την ιστορία του Μπαχαριάν, αυτή που του μετέφερε η σύζυγός του Χριστίνα, και δημιουργεί ένα μοναδικό εικονογραφημένο βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά, αλλά και σε μεγάλους. Κι εκεί κρύβεται η μαγεία του και η ομορφιά του. Γιατί οι ιστορίες δεν έχουν ηλικία και ο Κυριτσόπουλος το γνωρίζει αυτό.

Η τελεία

Η Τελεία του Peter Reynolds είναι ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα εικονογραφημένα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει. Το έχουν διαβάσει και αγαπήσει τόσα πολλά παιδιά που εδώ και μερικά χρόνια, το βιβλίο του Αμερικανού δημιουργού έχει και τη δική του Παγκόσμια Ημέρα, που γιορτάζεται κάθε χρόνο περίπου στα μέσα του Σεπτεμβρίου.