Μέσα στο νερό

Κείμενα: Αργυρώ Σταματάκη
Επιστημονική επιμέλεια: Γιώργος Παπαθεοδώρου
Εικονογράφηση: Δανάη Χρηστάνη
Εκδόσεις: Μέλισσα
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 5+, 7+

Το βιβλίο «Μέσα στο Νερό» (από το Πανεπιστήμιο Πατρών και τις Εκδόσεις Μέλισσα, Ηλικίες 6+) παρουσιάζει με απλό τρόπο το ταξίδι μια πλαστικής σακούλας μέσα στη θάλασσα και τη διάσπασή της σε μικρά κομμάτια, θίγοντας έτσι με απλό και κατανοητό τρόπο στα παιδιά το μεγάλο πρόβλημα των μικροπλαστικών. Ωραία ιδέα, εξαιρετική η εικονογράφηση της Δανάης Χρηστάνη, με τη χρήση του κολάζ, με έντονη την αίσθηση της παιδικότητας και ευρηματική την παροχή της προσεγμένης επιστημονικής πληροφορίας, ενταγμένης με μικρά γράμματα στην εικονογράφηση.

Η σακούλα της ιστορίας ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη, πέφτει στα νερά του Θερμαϊκού κόλπου και παρασυρόμενη νότια περνάει την Εύβοια που διασπάται σε δύο κομμάτια. Στο ένα κομμάτι γραπώνονται πάνω του μικροσκοπικοί οργανισμοί που ζουν μέσα στο νερό, τα «νανοπλαγκτονάκια» και τελικά καταλήγει στη κοιλιά μιας φάλαινας. Το άλλο φτάνει μέχρι το νότιο Αιγαίο Πέλαγος, συναντάει στον δρόμο του μέδουσες, σαλούφες, Ποσειδωνίες ακόμα και τον μηχανισμό των Αντικυθήρων και συνεχίζει να σπάει σε μικρά κομμάτια που κάποια φτάνουν ως τον Ατλαντικό ωκεανό.

Το κείμενο ωστόσο αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι είναι η πρώτη απόπειρα της Αργυρώς Σταματάκη για συγγραφή παιδικού βιβλίου. Θα είχε ωφεληθεί από μια πιο λιτή γλώσσα και λιγότερες πληροφορίες. Η αφήγηση θα γινόταν πιο διαδραστική και περισσότερο κατανοητή σε ένα παιδί αν ο χάρτης με τα τοπωνύμια (πχ ακρωτήριο Βρασίδας στην Εύβοια, ηφαίστειο Κολούμπο στη Σαντορίνη, παραλία Κλέφτικο στη Μήλο ή ο μηχανισμός των Αντικυθήρων), είχε ενσωματωθεί μέσα στο βιβλίο αντί να είναι στο πίσω μέρος του, σε ρόλο σχεδόν παραρτήματος. Επιστημονικά ονόματα όπως «τρηματοφόρα» ή και κοινά ονόματα όπως η «σαλούφα», καλό θα ήταν να μην παρουσιάζονται σαν αυτονόητα, αλλά να δίνονται πιο επεξηγηματικά μέσα στη ροή ωστόσο του κειμένου. Αποτελεί πάντως ένα βιβλίο που μπορεί να τροφοδοτήσει συζήτηση και σκέψη για την τύχη της τεράστιας ποσότητας πλαστικών που καταλήγουν στο νερό και για το τι μπορούν να κάνουν μικροί και μεγάλοι «θαλασσοήρωες» για αυτό.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ