Μια φορά κι έναν καιρό ήταν και θα είναι

Δημιουργός: Johanna Schaible
Μετάφραση: Μυρσίνη Γκανά
Εκδόσεις: Μάρτης
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: διηλικιακό

Ενα κατάμαυρο σαλόνι γεμάτο χιλιάδες μικρά λευκά σημαδάκια, μια ζωγραφική απεικόνιση του σύμπαντός μας. Με αυτόν τον τρόπο επειλέγει η εικαστικός Johanna Schaible να μας δώσει μια πρόγευση τι θα δούμε στο εσωτερικό του βιβλίου. Ενα βιβλίο πολύ διαφορετικό από όσα έχουμε δει ως τώρα, που οι σελίδες του όσο προχωράμε προς το κέντρο μικραίνουν και από το κέντρο και μετά μεγαλώνουν.

Η Αυστριακή καλλιτέχνις κάνει μια αναδρομή στην ιστορία του Κόσμου μας, από τη δημιουργία του σύμπαντος ως τις μέρες μας, από τη δημιουργία της Γης, τους πρώτους της κατοίκους, τα πρώτα θαυμαστά ανθρώπινα έργα και τις αέναες αλλαγές των τοπίων. Κι όταν φτάσει στο τώρα, στο σήμερα, στη μέση του βιβλίου μας ζητά να κάνουμε μια ευχή σ’ ένα αστέρι που πέφτει, κάνοντας έτσι ίσως μια σύνδεση με την αρχή του βιβλίου της, πριν ξεκινήσουμε ένα νοερό ταξίδι στις καθημερινές μας συνήθειες, στις σκέψεις μας, στα όνειρά μας, σε αυτά που προγραμματίζουμε και σε αυτά που θέλουμε.

Το βιβλίο της Schaible, ένα από τα καλύτερα της χρονιάς που φεύγει σύμφωνα και με τη συντακτική ομάδα της Κόκκινης Αλεπούς, είναι ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί από όλους, μικρούς και μεγάλους, ένα βιβλίο που ξεκινά ως γνώσεων, αλλά καταλήγει ένα φιλοσοφικό, που σε βάζει στη διαδικασία να σκεφτείς για την ύπαρξή σου πάνω στη Γη. Μπορεί κάποιος να σκεφτεί πως είναι ένα βιβλίο για τον χρόνο και πάλι δεν θα έχει λάθος. Ίσως είναι ένα βιβλίο για τις επιλογές μας και τις επιπτώσεις που έχουν πάνω στον πλανήτη, το μοναδικό μας σπίτι. Οπως και να ‘χει, όπως κι αν το δει κανείς και προσπαθήσει να το αποκωδικοποιήσει, θα δει πως είναι ένα βιβλίο – αριστούργημα, δύσκολο στη σύλληψή του και την παραγωγή του, δύσκολο να κατηγοριοποιηθεί, αλλά μοναδικό στο είδος του, που μπορεί πολύ εύκολα να διαβαστεί σε μικρά παιδιά, αλλά και σε ενήλικες. Αναζητήστε το και κρατήστε το στη βιβλιοθήκη σας σαν θησαυρό.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη που είχε δώσει η Johanna Schaible στην Κόκκινη Αλεπού.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.