Μια ιστορία για τον Διονύσιο Σολωμό

Κείμενο – εικονογράφηση: Μάρια Μπαχά
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 12+, 15+

Η ιστορία ξεκινάει από πριν γεννηθεί ο Σολωμός, από τότε που η μάνα του δούλευε ως υπηρέτρια στο σπίτι του κόντε Νικόλαου Σολωμού και της γυναίκας του, της κοντέσσας Μαρνέτα Κάκνη. Η Αγγελική Νίκλη, μικρή κοπέλα από τη Μάνη, έμεινε έγκυος στον Διονύσιο και τα πρώτα χρόνια πηγαινοερχόταν στο σπίτι του Σολωμού, ώσπου η κοντέσσα πέθανε και μάνα και γιος μετακόμισαν στο Ντομενικάλε του Σολωμού.

Από αυτό το σημείο πιάνει την ιστορία του εθνικού μας ποιητή η εικαστική καλλιτέχνης Μάρια Μπαχά και ξεδιπλώνει σιγά σιγά τη ζωή του, κάνοντας στάσεις στα πιο σημαντικά στιγμιότυπα της ζωής του. Βαθιά ποιητικό, το κείμενο της Μπαχά, το πρώτο στο οποίο δοκιμάζεται εκδοτικά, τολμά να δει τη ζωή του Διονύσιου Σολωμού μέσα από τα μάτια του καλλιτέχνη και κερδίζει το στοίχημα. Τα βιογραφικά στοιχεία του σπουδαίου ποιητή, η γέννησή του, ο γάμος των γονιών του, ο θάνατος του πατέρα του, οι σπουδές του στην Ιταλία, η επιστροφή στη Ζάκυνθο και η ζωή στην Κέρκυρα, ακόμα και η σχέση του με τη μητέρα του, είναι όλα εδώ, όμως όχι σαν μια ακόμα τυπική, εγκυκλοπαιδική βιογραφία, προσαρμοσμένη στα μέτρα και τις ικανότητες του αναγνωστικού κοινού. Τα λόγια της Μπαχά ρέουν σαν νερό, παρασύροντας τον αναγνώστη στις σελίδες του βιβλίου της. Ενα άπταιστο κείμενο που οι λέξεις του δίνουν τροφή στο μυαλό να στήσει σκηνικά, σαν θεατρικά, εμπνευσμένα από τις εικόνες που η Μάρια Μπαχά δημιούργησε. Χρώματα παλ, απαλά, σχεδόν διαφανή, αλλού έντονα, βαθιά, που απλώνονται στο χαρτί και το ποτίζουν. Ακόμα και ο τρόπος που είναι στημένο το βιβλίο αυτό παραπέμπει σε κάτι άλλο από βιβλίο γνώσεων για έφηβους και νέους. Ισως σε πρόγραμμα θεατρικής παράστασης, βάζοντας πρώτα τις εικόνες, μετά το κείμενο και στο τέλος τους συνετελεστές, κατευθύνοντας με αυτόν τον τρόπο τον αναγνώστη σιγά σιγά στην καρδιά της ιστορίας.

Μία εξαιρετική έκδοση, κειμενικά, εικονογραφικά, τυπογραφικά, ένα πραγματικό διαμάντι που αξίζει να διαβαστεί και να θαυμαστεί από όλους. Μια διαφορετική ματιά στη ζωή και το έργο του εθνικού μας ποιητή, που ως τώρα δεν είχαμε την τύχη να δούμε. Ένα βιβλίο που μας συνεπήρε. Αναζητήστε το!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Με τα φτερά τους ενωμένα

Η ιστορία του Κλεπέταν και της Μαλένα, η ιστορία δύο λευκοπελαργών, μας χαρίζει απλόχερα – όπως έτσι κι αλλιώς κάνει

Ένα γράμμα

Μια τρυφερή ιστορία για τη μεταμορφωτική δύναμη του «Σ’ αγαπώ», τρυφερές καληνύχτες και πολλές συζητήσεις με μικρά παιδιά.