Μικρά κορίτσια με μεγάλες ιδέες: η σειρά

Συγγραφέας: Maria Isabel Sanchez Vegara
Εικονογράφοι: Eliza Munso, Ana Albero, Frau Isa
Μετάφραση: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Χρονιά έκδοσης: 2018
Ηλικίες: 3+, 5+

 

Είναι σχεδιάστριες μόδας, επιστήμονες, ακτιβίστριες, εικαστικοί, πρωτοπόρες στον τομέα τους, γυναίκες που αψήφισαν τις δυσκολίες και τα εμπόδια που τους έβαζε η κοινωνία μέσα στην οποία μεγάλωσαν, σπάζοντας τα στερεότυπα που τις ήθελαν μόνο συζύγους, νοικυρές και μητέρες. Ηταν Ιανουάριος του 2017 όταν εδώ στην Kόκκινη Αλεπού ανακαλύψαμε αυτά τα υπέροχα βιβλία της σειράς Pequena Y Grande, μικρές, εικονογραφημένες βιογραφίες μεγάλων γυναικών που σαν παιδιά είχαν σπουδαία όνειρα, τα οποία τελικά κατόρθωσαν να τα κάνουν πραγματικότητα. Η σειρά που ξεκίνησε από την Ισπανία, έχει έρθει πλέον και στα μέρη μας, από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος σε μετάφραση της Κλεοπάτρας Ελαιοτριβιάρη: Κοκό Σανέλ, Μαρί Κιουρί και Αγκάθα Κρίστι μιλούν πλέον ελληνικά και ήρθαν για να τις γνωρίσουν κορίτσια και αγόρια και να μαγευτούν από τις ζωές τους. Τα κείμενα, όπως προείπαμε, είναι μικρά σε έκταση, κάνοντας τα βιβλία αυτά ιδανικά για πολύ μικρούς σε ηλικία αναγνώστες, δίνοντας μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στους γονείς να γνωρίσουν στα παιδιά τρεις πολύ σπουδαίες γυναίκες, πώς ήταν όταν ήταν μικρές, με τι είχαν να παλέψουν και τελικά τι κατάφεραν. Παράλληλα, μέσα από την ποιότητα της παραγωγής των βιβλίων αυτών, από την υφή του χαρτιού, τις εικονογραφήσεις, μέχρι και τις φόδρες, αναπτύσσεται το αισθητικό κριτήριο των αναγνωστών.

 

Νέες προσθήκες στην ήδη επιτυχημένη σειρά “Pequena y Grande”

Η σειρά Pequena Y Grande είναι μια ιδέα της Maria Isabel Sanchez Vegara, η οποία υπογράφει και τα κείμενα των δεκάδων πλέον τίτλων από τους οποίους απαρτίζεtαι η σειρά. Πρωτοκυκλοφόρησε στην Ισπανία από τον εκδοτικό Alba Editorial, μεταφράστηκε στα Αγγλικά και εκδόθηκε από την Quarto Knows, για να γίνουν γνωστά σε όλον τον κόσμο και τελικά και στην Ελλάδα. Η σειρά αρχικά περιλάμβανε μόνο γυναίκες, ονόματα όπως οι Ada Lovelace, Coco Chanel, Agatha Christie, Marie Currie, Frida Kalo, Audrey Hepburn και Amelia Earhart, για να αναφέρουμε μερικές. Στην πορεία, η σειρά εμπλουτίστηκε με νέα ονόματα, την τραγουδίστρια και χορεύτρια Φλαμένκο Carmen Amaya, τη συγγραφέα, φιλόσοφο, διανοούμενη, ακτιβίστρια και φεμινίστρια Simone de Beauvoir, τη Μητέρα Τερέζα, τη σπουδαία πρωτευοντολόγο Diane Fossey, την Ann Frank, την τραγουδίστρια της jazz Ella Fitzerald, τη ζωγράφο Georgia Ο’Κeeffe, την entertainer, ακτιβίστρια και πράκτορα της Γαλλικής Αντίστασης Josephine Baker, ενώ σύντομα αναμένεται και το βιβλίο για τη σχεδιάστρια μόδας Vivienne Westwood. Φέτος, προστέθηκαν και ιστορίες για σπουδαίους άντρες, εμπλουτίζοντας ακόμα περισσότερο την παγκόσμια αυτή best-seller σειρά: David Bowie, Muhammad Ali, Stephen Hawking και ο Gandhi.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το αγόρι που έφερε το χιόνι

Στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης, εκεί που οι κάτοικοί της ζουν και περπατούν βιαστικά, ζει ένα αγοράκι, μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά τους. Για “σπίτι΄” τους έχουν ένα παγκάκι. Όταν όμως το αγόρι βρει ένα βράδυ, εντελώς μαγικά, μια χιονόμπαλα ακριβώς πλάι στο παγκάκι που κοιμάται, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Στη χιονόμπαλα μέσα υπάρχει μια πόλη σαν αυτή που βρίσκεται εκείνος, με ενα παγκάκι ακριβώς σαν αυτό που κοιμάται τώρα. Οταν θα την κουνίσει κάτι μαγικό θα έχει συμβεί.

Η Μυρτιά και ο καθρέφτης

Στην «Μυρτιά», που είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι, ζωγραφιές σαν μενταγιόν ζωντανεύουν τις λέξεις που διαλέγει η  Κατερίνα Παούρη για να φτιάξει τον κόσμο της ηρωίδας: αρώματα από τη φωτιά που τριζοβολάει, από τα βιβλία, του τσουκαλιού, της λεβάντας, του χαμομηλιού, του κρόκου, της μυρτιάς μοσχοβολούν στα απάτητα δάση του παραμυθιού.

Ο γάτος που δίδασκε Ζεν

Ο δημιουργός του διεθνούς best seller Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος επιστρέφει στα εκδοτικά πράγματα με μια εικονογραφημένη εξερεύνηση της ζωής και του Ζεν, μια ιστορία ενηλικίωσης για το ταξίδι ενός μεγάλου σε ηλικία γάτου, ο οποίος μοιράζει άπειρη σοφία αλλά και τα μαθήματα που έμαθε στην πορεία.