Μικροί Αρχαιολόγοι

Συγγραφέας: Κούλα Μπορμπουδάκη

Εικονογράφηση: Λευτέρης Κοντογιάννης/ idcreative

Εκδόσεις: Κυριακίδη

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 9+

 

Ενα παιδικό βιβλίο – ένα εγχειρίδιο, καλύτερα – για το πώς μπορεί ένα παιδί να γίνει αρχαιολόγος. Να μυηθεί στον υπέροχο κόσμο της αρχαιολογίας, να μάθει τα βασικά βήματα για το τι κάνει ένας επιστήμονας στους χώρους που έχουν αναγνωριστεί ως αρχαιολογικοί. Η Κούλα Μπορμπουδάκη, αρχαιολόγος με μεγάλη δράση σε ανασκαφές σε Αθήνα, Κρήτη και Μακεδονία, έγραψε τα δέκα πρώτα βήματα που θα οδηγήσουν ένα παιδί στον φανταστικό κόσμο της αρχαιολογίας και με απλό, αλλά εξαιρετικά λεπτεμερή τρόπο εξηγεί στους επίδοξους αρχαιολόγους πώς ξεκινάμε μια ανασκαφή. Δείχνει τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται, εξηγεί τι είναι το ημερολογίο ανασκαφής, τί είναι τα ευρήματα και τι θεωρείται εύρημα, πώς και πού επιλέγουν οι αρχαιολόγοι να κάνουν ανασκαφές, τι είναι στρωματογραφία, πώς γίνεται η συντήρηση των ευρυμάτων, η διαχείριση και η ταξινόμηση τους ακόμα και το πληροφορίες αντλούμε από κάθε εύρημα. Ενα εξαιρετικής αισθητικής βιβλίο χωρισμένο σε δέκα κεφάλαια – βήματα, που θα ενθουσιάσει τα παιδιά, ανεξάρτητα από το αν έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να γίνουν στο μέλλον αρχαιολόγοι ή όχι.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα

Τα μεγάλα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα» . Όποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τετράχρονο που κλαίει γοερά γιατί έχασε το παιχνίδι του, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν μεγάλα συναισθήματα μικρών παιδιών.

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;