Μικροί Αρχαιολόγοι

Συγγραφέας: Κούλα Μπορμπουδάκη

Εικονογράφηση: Λευτέρης Κοντογιάννης/ idcreative

Εκδόσεις: Κυριακίδη

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 9+

 

Ενα παιδικό βιβλίο – ένα εγχειρίδιο, καλύτερα – για το πώς μπορεί ένα παιδί να γίνει αρχαιολόγος. Να μυηθεί στον υπέροχο κόσμο της αρχαιολογίας, να μάθει τα βασικά βήματα για το τι κάνει ένας επιστήμονας στους χώρους που έχουν αναγνωριστεί ως αρχαιολογικοί. Η Κούλα Μπορμπουδάκη, αρχαιολόγος με μεγάλη δράση σε ανασκαφές σε Αθήνα, Κρήτη και Μακεδονία, έγραψε τα δέκα πρώτα βήματα που θα οδηγήσουν ένα παιδί στον φανταστικό κόσμο της αρχαιολογίας και με απλό, αλλά εξαιρετικά λεπτεμερή τρόπο εξηγεί στους επίδοξους αρχαιολόγους πώς ξεκινάμε μια ανασκαφή. Δείχνει τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται, εξηγεί τι είναι το ημερολογίο ανασκαφής, τί είναι τα ευρήματα και τι θεωρείται εύρημα, πώς και πού επιλέγουν οι αρχαιολόγοι να κάνουν ανασκαφές, τι είναι στρωματογραφία, πώς γίνεται η συντήρηση των ευρυμάτων, η διαχείριση και η ταξινόμηση τους ακόμα και το πληροφορίες αντλούμε από κάθε εύρημα. Ενα εξαιρετικής αισθητικής βιβλίο χωρισμένο σε δέκα κεφάλαια – βήματα, που θα ενθουσιάσει τα παιδιά, ανεξάρτητα από το αν έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να γίνουν στο μέλλον αρχαιολόγοι ή όχι.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Αγροτόσπιτο

“Είναι μια ιστορία φθοράς και μιας ιδιότυπης αναγέννησης. Η φθορά είναι φυσιολογική για τα πάντα, η αναγέννηση όμως, ακόμα και αν είναι μέσα από μια εικονογραφημένη ιστορία, έχει να κάνει με τη ματιά που ρίχνουμε στα πράγματα, στην εκτίμηση του παρελθόντος τους και στην προσπάθεια να διατηρήσουμε κάτι από την προηγούμενη ζωή τους ζωντανό, να δημιουργήσουμε μια σύνδεση με το παρελθόν ακόμα κι αν πρόκειται για μια οικογενειακή ιστορία που αλλιώς δεν θα μας αφορούσε, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα σπίτι που ποτέ δεν θα επισκεπτόμασταν. Είναι ένας γλυκός, ήπιος τρόπος για να μιλήσει ένα βιβλίο στα παιδιά γι’ αυτό που ζει, γερνάει και πεθαίνει – αλλά πεθαίνει χορτάτο από τη ζωή που έζησε και ξαναζεί γιατί κάποιος μας λέει την ιστορία του. Το “Αγροτόσπιτο” της Sophie Blackall είναι ένα διαμαντάκι για ευαίσθητους συλλέκτες ιστοριών και παρατηρητές της λεπτομέρειας”.

Το αγόρι που έφερε το χιόνι

Στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης, εκεί που οι κάτοικοί της ζουν και περπατούν βιαστικά, ζει ένα αγοράκι, μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά τους. Για “σπίτι΄” τους έχουν ένα παγκάκι. Όταν όμως το αγόρι βρει ένα βράδυ, εντελώς μαγικά, μια χιονόμπαλα ακριβώς πλάι στο παγκάκι που κοιμάται, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Στη χιονόμπαλα μέσα υπάρχει μια πόλη σαν αυτή που βρίσκεται εκείνος, με ενα παγκάκι ακριβώς σαν αυτό που κοιμάται τώρα. Οταν θα την κουνίσει κάτι μαγικό θα έχει συμβεί.

Η Μυρτιά και ο καθρέφτης

Στην «Μυρτιά», που είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι, ζωγραφιές σαν μενταγιόν ζωντανεύουν τις λέξεις που διαλέγει η  Κατερίνα Παούρη για να φτιάξει τον κόσμο της ηρωίδας: αρώματα από τη φωτιά που τριζοβολάει, από τα βιβλία, του τσουκαλιού, της λεβάντας, του χαμομηλιού, του κρόκου, της μυρτιάς μοσχοβολούν στα απάτητα δάση του παραμυθιού.