Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Κείμενα: Ίζαμπελ Τόμας
Εικονογράφηση: Geraldine Sy, Ana Seixas
Μετάφραση:
Σοφία Γρηγορίου
Εκδόσεις:
Μεταίχμιο
Ηλικίες:
9+

Ο αόρατος κόσμος των μικροβίων… και η επίδρασή τους στη ζωή μας

«Καλώς ήρθες στο πρώτο βιβλίο αυτής της σειράς που διευρύνει το νου με μια έκρηξη γνώσης!», διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο αυτού του παιδικού βιβλίου. Μαθαίνουμε για τα μικρόβια, τους ιούς, τα βακτήρια, τις λοιμώξεις και τις μεταδοτικές ασθένειες. Ορισμούς, ιστορικά στοιχεία, απαραίτητους τρόπους πρόληψης (φυσικές άμυνες, εμβόλια, προσωπική υγιεινή) και αποτελεσματικής θεραπείας (φάρμακα, αντιβιοτικά κλπ). Ενημερωνόμαστε για τη σημαντικότητα των μικροβίων για τον πλανήτη και του μικροβιώματος για τον άνθρωπο, ενώ απαντώνται τέσσερις ερωτήσεις και ανησυχίες μικρών και μεγάλων για το μέλλον της ανθρωπότητας παρέα με τα μικρόβια.

Πρόκειται για ένα επιστημονικό ανάγνωσμα, με εκτενή κείμενα και δεκάδες πληροφορίες γύρω από τον αόρατο κόσμο των μκροσκοπικών οργανισμών. Τα παιδιά μαθαίνουν τι μπορεί να κάνει η επιστήμη και η τεχνολογία για να είναι ασφαλή, αλλά και τους λόγους που κάτι τόσο απλό, όπως το πλύσιμο της τροφής και των χεριών, είναι θεμέλιος τρόπος ασφάλειας και προστασίας τους. Η αξία της δίκαιης πρόσβασης σε τεχνολογίες, γιατρούς και φάρμακα, όποιοι και αν είμαστε, όπου και αν μένουμε, σχολιάζεται σε τουλάχιστο δύο σημεία στο κείμενο, αποδοκιμάζοντας την προνομιακή πρόσβαση στα υφιστάμενα αγαθά και υπηρεσίες. Γίνεται μνεία σημαντικών προσωπικοτήτων της Ιστορίας που συνέβαλαν στην προαγωγή της μικροβιολογίας και της ιατρικής, με επιλογές που αναδεικνύουν την πολυπολιτισμικότητα και τον ρόλο της γυναίκας στις επιστήμες αυτές.

Κάθε σελίδα είναι στολισμένη από -συνήθως διακριτικές σε μέγεθος- εικόνες: ζωγραφιές ιών, αλλά και ρεαλιστικές φωτογραφίες τους, σκίτσα ανθρώπων, εικόνες εμπνευσμένες από στιγμιότυπα του κειμένου, προσωπογραφίες ή φωτογραφίες διάσημων επιστημόνισσων και επιστημόνων, ακόμα και σειρές κόμικ που συμπληρώνουν και διασκεδάζουν το κείμενο. Αν και η εικονογράφηση είναι κυρίως διακοσμητική, ωστόσο πλήθος σκίτσων και φωτογραφιών προέρχεται από τον φακό του μικροσκοπίου, δίνοντας έτσι όψη και σχήμα στον αόρατο -και συχνά τρομαχτικό- κόσμο της μικροβιολογίας. Το χιούμορ δεν θα μπορούσε να λείπει από την εικονογράφηση μιας τόσο ‘σοβαρής’ θεματολογίας, το οποίο μάλιστα θα χαρακτήριζα σαρκαστικό, μαύρο και ενίοτε μακάβριο.

Ρομπότ, γκάτζετ και τεχνητή νοημοσύνη… και πώς μεταμορφώνουν τον κόσμο μας

Στην ίδια σειρά ανήκει και το βιβλίο «Ρομπότ, γκάτζετ και τεχνητή νοημοσύνη». Σε μία περίοδο που όλοι δοκιμάζουμε τις δυνατότητες του ChatGPT και συζητάμε τις προκλήσεις που αναμένεται να έχει η τεχνητή νοημοσύνη στις ζωές των παιδιών μας, το βιβλίο αυτό έρχεται να δώσει το ιστορικό υπόβαθρο της τεχνολογίας του μέλλοντος με απλό και κατανοητό τρόπο. Περιγράφεται η εξέλιξη της ρομποτικής επιστήμης και το ιστορικό των ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι χρήσεις της εικονικής πραγματικότητας, εξηγείται ο αριθμητικός προγραμματισμός, οι ψηφιακοί κώδικες και αλγόριθμοι, δίνονται ορισμοί για τα νευρωνικά δίκτυα, τα μεγάλα δεδομένα, το διαδίκτυο των πραγμάτων, το έξυπνο σπίτι και εξηγείται πώς όλα αυτά μεταμορφώνουν τον κόσμο μας.

Τη σειρά συμπληρώνουν τέσσερα ακόμα βιβλία, «Τα μυστικά του σύμπαντος», «Οι αιτίες και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», «Η εκπληκτική δύναμη του ακτιβισμού» και «Οι απέραντοι ωκεανοί της γης». Αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόκειται για πανεπιστημιακές εκδόσεις (Oxford University Press), με τη συμβολή επιστημονικών συμβούλων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Για το τέλος άφησα μια σημαντική ‘λεπτομέρεια’: πρόκειται για βιβλία άψογης αισθητικής. Θα τα χαρακτήριζα ‘τσέπης’, λόγω μικρού και βολικού μεγέθους, με πολύχρωμα εξώφυλλα και γυαλιστερές σελίδες, η καθεμιά διαφορετικού χρώματος. Πρόκειται για χαρακτηριστικά που κάνουν ελκυστικά τα βιβλιαράκια αυτά, ιδιαίτερα για παιδιά με ενδιαφέρον για απόκτηση γνώσεων γύρω από την Επιστήμη, τη φύση και τον άνθρωπο.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το φιλάκι για αντίο

Η Audrey Penn μας έχει συνηθίσει σε βιβλία για τις δύσκολες στιγμές των μικρών παιδιών. Εδώ οι εκδόσεις Ciel μας

Μέδουσα

Αυτή η σκληρόδετη και πλούσια εικονογραφημένη έκδοση δεν είναι απλώς μια ακόμα αναδιήγηση ενός μύθου, αλλά μια σχεδόν νέα ιστορία