Μικροί οδηγοί, σπουδαίοι άνθρωποι

Συγγραφείς: Ιζαμπελ Τόμας, Νταν Γκριν
Εικονογράφοι: Μαριάννα Μαντρίζ, Ντάλια Αντιγιόν, Ρέιτσελ Κατστάλλερ
Μετάφραση: Αναστασία Καραστάθη
Εκδόσεις: Μέλισσα
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 7+, 9+

Μέσα στην πληθώρα των παιδικών βιβλίων με βιογραφίες σπουδαίων αντρών και γυναικών που άλλαξαν τον κόσμο, ξεχωρίζει μια σειρά που έφερε στην Ελλάδα ο εκδοτικός οίκος Μέλισσα. Η ιδέα για σειρά αυτή ανήκει στην Elizabeth Jenner των εκδόσεων Laurence King, η οποία μαζί με τη συγγραφέα Isabel Thomas δημιούργησαν τα βιβλία αυτά που έχουμε σήμερα στα χέρια μας. Μικρά σε μέγεθος, με κείμενα που απευθύνονται σε παιδιά 7+ και άνω, είναι γεμάτα πληροφορίες για τους ανθρώπους στους οποίους αναφέρονται, ενώ παράλληλα αποτελούν μικρά έργα τέχνης, τόσο λόγω εικονογράφησης όσο και από πλευράς έκδοσης. Το σκληρό εξώφυλλο, η χρωματική αντίθεση ανάμεσα στο εξώφυλλο και τη φόδρα, το μικρό τους μέγεθος και η ποιότητα του χαρτιού αποτελούν τα πρώτα στοιχεία που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Τα κείμενα είναι πλούσια σε πληροφορίες, που δεν αρκούνται μόνο στα κατορθώματα των ανθρώπων, γυναικών και ανδρών, που αναφέρονται, αλλά και στα λάθη τους, τον τρόπο που πάλεψαν και πολλές φορές απέτυχαν να πετύχουν τον στόχο τους, τις αδυναμίες τους και τα εμπόδια που έπρεπε να προσπεράσουν ώστε να επιτύχουν τον σκοπό τους και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Η Φρίντα Κάλο εικονογραφημένη από την Μαριάννα Μαντρίζ

Η πρωτότυπη σειρά αποτελείται από δέκα βιβλία, ενώ στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τεσσερα από αυτά: Φρίντα Κάλο, Φερδινάνδος Μαγκελάνος, Στίβεν Χόκινγκ και Κάρολος Δαρβίνος. Κάθε βιβλίο εικονογραφείται μοναδικά από διαφορετικούς καλλιτέχνες, ενώ η οδηγία του εκδοτικού πίσω από την κάθε εικονογράφηση είναι η χρωματική παλέτα που χρησιμοποιείται να αντιπροσωπεύει τον άνθρωπο για τον οποίο το βιβλίο μιλάει. Η Elizabeth Jenner έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ενώ τα εικονογραφημένα βιβλία συνήθως τυπώνονται σε τετραχρωμία (κόκκινο – μπλε – κίτρινο – μαύρο), εδώ χρησιμοποιούνται τρία μόνο χρώματα pantone, τα οποία έχουν επιλεγεί ώστε να αντιπροσωπεύουν τον άνθρωπο για τον οποίο διαβάζουμε. Ετσι, για παράδειγμα, τα χρώματα στο βιβλίο για τη Φρίντα Κάλο θυμίζουν τα χρώματα του Μεξικού: πράσινο και κόκκινο από τη σημαία και ώχρα, ένα από τα χρώματα που απαντάται πιο συχνά στα κτήρια της χώρας.

Τα εξαιρετικά λεπτομερή κείμενα υπογράφει η γνωστή Βρετανή συγγραφέας Isabel Thomas, η οποία ειδικεύεται στα βιβλία επιστημονικών γνώσεων για παιδιά. Ενα από τα βιβλία, αυτό για τον Δαρβίνο, το έχει γράψει ο επίσης συγγραφέας επιστημονικών βιβλίων για παιδιά, Dan Green.

Μια εξαιρετική έκδοση που λειτουργεί πολυεπίπεδα και χρησιμοποιεί τόσο τα κείμενα για να μας δώσει τεράστιο πλήθος πληροφοριών, όσο και την εικονογράφηση από την οποία μπορούμε να αντλήσουμε πολλά επιπλέον στοιχεία για τη ζωή και την ατμόσφαιρα της εποχής που έζησαν οι Κάλο, Μαγκελάνος, Χόκινγκ και Δαρβίνος.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ένα γράμμα

Μια τρυφερή ιστορία για τη μεταμορφωτική δύναμη του «Σ’ αγαπώ», τρυφερές καληνύχτες και πολλές συζητήσεις με μικρά παιδιά.