Να γιατί!

Συγγραφέας: Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης
Εικονογράφηση: Κατερίνα Χοχλιδάκη
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 6+, 7+ (ανεξάρτητη ανάγνωση)

Πόσες δικαιολογίες μπορεί να σκεφτεί ένα παιδί γιατί πήγε στο σχολείο αδιάβαστο; Το αγόρι που πρωταγωνιστεί στην ιστορία του Γιώργου Παναγιωτάκη σίγουρα έχει σκεφτεί πάρα πολλές και όλες έχουν βάση! Απίστευτο; Μια η θεία Νεκταρία με τα 12 ή μήπως 13 σκυλιά της, μια η πλημμύρα που έκανε το μπάνιο Βενετία, μία ο αέρας που φύσαγε που τον έστειλε πετώντας ως τη Δανία και τελικά διάβασμα και μαθήματα δεν έγιναν ούτε για πλάκα.

Με πολύ χιούμορ και επιστρατεύοντας όλη τη φαντασία ενός παιδιού, ο συγγραφέας γράφει μια ιστορία κατάλληλη για παιδιά που τώρα έχουν κατακτήσει την ικανότητα της ανάγνωσης, μια ιστορία που θα τα διασκεδάσει, θα ταυτιστούν με τον πρωταγωνιστή (γιατί ποιος δεν έχει στ’ αλήθεια βαρεθεί να διαβάσει τα μαθήματα της επόμενης ημέρας;) και θα τα κάνει να θέλουν να διαβάσουν κι άλλο και μετά κι άλλο. Γιατί η ανάγνωση είναι μια συνήθεια που χτίζεται σιγά σιγά και βασίζεται πολύ στις ιστορίες που τα παιδιά αγαπούν να διαβάζουν. Για περισσότερη έμπνευση δικαιολογιών, το “Να γιατί!” του Γιώργου Παναγιωτάκη μπορεί να διαβαστεί παρέα με το “Δεν έκανα τα μαθήματά μου γιατί…” του Davide Cali, σε εικονογράφηση Benjamin Chaud, που κυκλοφορεί από τις ίδιες εκδόσεις σε μετάφραση Μαρίας Παπαγιάννη (2016).

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα

Τα μεγάλα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα» . Όποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τετράχρονο που κλαίει γοερά γιατί έχασε το παιχνίδι του, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν μεγάλα συναισθήματα μικρών παιδιών.

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;