Να γιατί!

Συγγραφέας: Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης
Εικονογράφηση: Κατερίνα Χοχλιδάκη
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 6+, 7+ (ανεξάρτητη ανάγνωση)

Πόσες δικαιολογίες μπορεί να σκεφτεί ένα παιδί γιατί πήγε στο σχολείο αδιάβαστο; Το αγόρι που πρωταγωνιστεί στην ιστορία του Γιώργου Παναγιωτάκη σίγουρα έχει σκεφτεί πάρα πολλές και όλες έχουν βάση! Απίστευτο; Μια η θεία Νεκταρία με τα 12 ή μήπως 13 σκυλιά της, μια η πλημμύρα που έκανε το μπάνιο Βενετία, μία ο αέρας που φύσαγε που τον έστειλε πετώντας ως τη Δανία και τελικά διάβασμα και μαθήματα δεν έγιναν ούτε για πλάκα.

Με πολύ χιούμορ και επιστρατεύοντας όλη τη φαντασία ενός παιδιού, ο συγγραφέας γράφει μια ιστορία κατάλληλη για παιδιά που τώρα έχουν κατακτήσει την ικανότητα της ανάγνωσης, μια ιστορία που θα τα διασκεδάσει, θα ταυτιστούν με τον πρωταγωνιστή (γιατί ποιος δεν έχει στ’ αλήθεια βαρεθεί να διαβάσει τα μαθήματα της επόμενης ημέρας;) και θα τα κάνει να θέλουν να διαβάσουν κι άλλο και μετά κι άλλο. Γιατί η ανάγνωση είναι μια συνήθεια που χτίζεται σιγά σιγά και βασίζεται πολύ στις ιστορίες που τα παιδιά αγαπούν να διαβάζουν. Για περισσότερη έμπνευση δικαιολογιών, το “Να γιατί!” του Γιώργου Παναγιωτάκη μπορεί να διαβαστεί παρέα με το “Δεν έκανα τα μαθήματά μου γιατί…” του Davide Cali, σε εικονογράφηση Benjamin Chaud, που κυκλοφορεί από τις ίδιες εκδόσεις σε μετάφραση Μαρίας Παπαγιάννη (2016).

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ούτε στο όνειρό σας!

Συγγραφέας-εικονογράφος: Beatrice AlemangaΜετάφραση: Φίλιππος ΜανδηλαράςΕκδόσεις: ΠατάκηΧρονιά έκδοσης: 2023Ηλικίες: 3+, 5+ Το αιώνιο πρόβλημα με τα παιδιά και τα σχολεία: κανένα

Σειρά: Γιατί ξεχώρισα

Από τις εκδόσεις Διόπτρα μας έρχεται μια νέα σειρά χαρτονένιων βιβλίων, που απευθύνονται σε μικρά σε ηλικία παιδιά και περιλαμβάνουν μικρές βιογραφίες σπουδαίων ανθρώπων, που με το έργο τους άλλαξαν τον κόσμο.