Να σε κανω μια αγκαλιά;

Συγγραφέας: Φρόσω Φωτεινάκη
Εικονογράφος: Φωτεινή Τίκκου
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 5+

Η μικρή Αντιγόνη αγαπάει τις αγκαλιές από τον μπαμπά της και τη μαμά της, αλλά και από τον φίλο της τον Σωτήρη, όμως υπάρχουν και αγκαλιές που δεν την κάνουν να αισθάνεται άνετα. Ομως, επειδή είναι μικρή ντρέπεται να μιλήσει και να πει τι αληθινά αισθάνεται. Η μικρή Αντιγόνη, στις πολύχρωμες εικονογραφημένες σελίδες αυτού του βιβλίου, μιλάει για τις αγκαλιές που τη γεμίζουν χαρά και αγάπη, και τις άλλες την κάνουν να ντρέπεται ή να αγχώνεται και να θέλει να πει ένα τεράστιο και βροντερό «όχι!».

Η  Ψυχολόγος & Ψυχοθεραπεύτρια Φρόσω Φωτεινάκη στο βιβλίο Να σε κάνω μια αγκαλιά; δημιουργεί την ιστορία της μικρής Αντιγόνης για να μιλήσει πρωτίστως στους γονείς για το ποια αγκαλιά είναι ασφαλής για το παιδί μας. Η πρωταγωνίστρια μιλάει για τον αυτοσεβασμό, την οριοθέτηση και τη συναίνεση και η συγγραφέας δίνει εργαλεία στους γονείς για να μπορέσουν να κατανοήσουν όλα τα παραπάνω και να «ψιλιάσουν» το παιδί χωρίς όμως να του δημιουργήσουν νέες φοβίες.

Με το εύρημα της αγκαλιάς – αυτής της τόσο αγαπησιάρικης πράξης, και πρόλογο από έναν άλλο συγγραφέα & εκπαιδευτικό που είχε γράψει κι εκείνος ένα βιβλίο για αγκαλιές, τον Μάριο Μάζαρη, η Φρόσω Φωτεινάκη επιχειρεί να δώσει εργαλεία στους νέους γονείς, ώστε να μπορέσουν να χειριστούν με αποτελεσματικό τρόπο ένα θέμα που ειδικά το τελευταίο διάστημα βρίσκεται και πάλι – δυστυχώς- στις κεντρικές ειδήσεις.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.