Νουμεράλια

Συγγραφέας: Jorge Lujan
Εικονογράφος: Isol
Μετάφραση: Μαργαρίτα Μέλμπεργκ
Εκδόσεις: Μάρτης
Χρονιά έκδοσης: 2014
Ηλικία: 5+

Με το «Νουμεράλια» ξεχάσαμε ό,τι ξέραμε ως τώρα για την εκμάθηση των αριθμών! Μια καρέκλα, οι εφτά νάνοι, το ασχημόπαπο και μια κλεψύδρα φέρνουν τα πάνω κάτω σε καθε τάξη και κάθε σπίτι.  Αφήνουμε κάτω μολύβια και τετράδια, ανοίγουμε το «Νουμεράλια» και μαθαίνουμε να μετράμε από το 0 έως το 10, χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις και τη φαντασία μας.

Η πρωτότυπη εικονογράφηση της Isol ζωντανεύει τους αριθμούς μέσα από τις παστέλ καφέ-πράσινες αποχρώσεις. Οι αριθμοί μοιάζουν να είναι κρυμμένοι στις ζωγραφιές. Διαβάζοντάς το μας έρχεται στη μνήμη ο μικρός μας εαυτός, στο σχολείο, όταν αναρωτιόμασταν «πού στο καλό θα μας χρησιμεύσουν τα μαθηματικά και ένα σωρό αριθμοί;». Με το βιβλίο αυτό, συνειδητοποιούμε πως πράγματι οι αριθμοί βρίσκονται παντού και είναι αδιαμφισβήτητα απαραίτητοι. Τα φρύδια μας σχηματίζουν ένα τρία, όπως και τα χείλη μας. τα μάτια μας το μηδέν. Αφιερώνοντας λίγο παραπάνω χρόνο με εργαλείο το «Νουμεράλια», οι εκπαιδευτικοί μετατρέπουν στο λεπτό τη γνώση των πρώτων αριθμών σε ένα σούπερ παιχνίδι. Ύστερα από αυτό το βιβλίο, οι εικόνες και τα αντικείμενα της καθημερινότητάς μας ποτέ δεν θα είναι τα ίδια. Γίνεται –  θα αναρωτιέστε – μικρά ζωάκια να έχουν για σπίτι τους ένα γάντι, μία καρέκλα να στέκεται ανάποδα στο ταβάνι και να μην μας παραξενεύει; Κι όμως γίνεται! Η Isol με τη δημιουργία του βιβλίου αυτού, σπάει τα κλισέ σε ό,τι αφορά τη μέθοδο γνωριμίας και κατάκτησης της γνώσης των αριθμών στην προσχολική ηλικία και αυτό σε συνάρτηση με τις εικόνες, όπου το χρώμα δίνει την ταυτότητα του σχεδίου, χωρίς να περιορίζεται μέσα στις γραμμές. Σε κάθε αριστερή σελίδα συναντούμε τον στίχο που αναφέρεται στον εκάστοτε αριθμό και στην επόμενη ακολουθεί μια μικρή ιστορία. Οι ζωγραφιές δένουν με τους στίχους και προσφέρουν δυνατότητες επιπλέον σχολιασμού και παρατήρησης.

Η συνεργασία της Isol με τον Lujan δεν είναι τυχαία, καθώς ένα στοιχείο που τους ενώνει είναι η ενασχόλησή τους με τη μουσική. Ο Jorge Lujan υπήρξε μέλος του μουσικού συγκροτήματος «Los Saltimbaquis», ενώ η Isol υπήρξε τραγουδίστρια στο συγκρότημα «Entre Ríos» από το 2000 ως το 2005 και ιδρυτικό μέλος του μπαρόκ ενσάμπλ «The Excuse».  Ο Jorge Lujan είναι ένας  πολυτάλαντος καλλιτέχνης, αφού εκτός από λογοτεχνία έχει σπουδάσει και κινηματογράφο. Τελικά, τον κέρδισε η γοητεία της ποίησης. Η προσέγγιση του στο «Νουμεράλια» εκφράζει τη διάθεσή του να συμβάλει στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Δεν είναι επίσης, διόλου τυχαία, πως ο ίδιος έχει συμμετάσχει σε συνέδρια εκπαίδευσης και ποίησης για παιδιά.

Σε έναν κόσμο όπου προωθείται η στείρα μάθηση, το ευφάνταστο «Νουμεράλια» μας υπενθυμίζει πως η φαντασία και η δημιουργικότητα είναι σημαντικά και ανεκτίμητα στοιχεία στην ανάπτυξη ενός παιδιού.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το αγόρι που έφερε το χιόνι

Στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης, εκεί που οι κάτοικοί της ζουν και περπατούν βιαστικά, ζει ένα αγοράκι, μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά τους. Για “σπίτι΄” τους έχουν ένα παγκάκι. Όταν όμως το αγόρι βρει ένα βράδυ, εντελώς μαγικά, μια χιονόμπαλα ακριβώς πλάι στο παγκάκι που κοιμάται, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Στη χιονόμπαλα μέσα υπάρχει μια πόλη σαν αυτή που βρίσκεται εκείνος, με ενα παγκάκι ακριβώς σαν αυτό που κοιμάται τώρα. Οταν θα την κουνίσει κάτι μαγικό θα έχει συμβεί.

Η Μυρτιά και ο καθρέφτης

Στην «Μυρτιά», που είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι, ζωγραφιές σαν μενταγιόν ζωντανεύουν τις λέξεις που διαλέγει η  Κατερίνα Παούρη για να φτιάξει τον κόσμο της ηρωίδας: αρώματα από τη φωτιά που τριζοβολάει, από τα βιβλία, του τσουκαλιού, της λεβάντας, του χαμομηλιού, του κρόκου, της μυρτιάς μοσχοβολούν στα απάτητα δάση του παραμυθιού.

Ο γάτος που δίδασκε Ζεν

Ο δημιουργός του διεθνούς best seller Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος επιστρέφει στα εκδοτικά πράγματα με μια εικονογραφημένη εξερεύνηση της ζωής και του Ζεν, μια ιστορία ενηλικίωσης για το ταξίδι ενός μεγάλου σε ηλικία γάτου, ο οποίος μοιράζει άπειρη σοφία αλλά και τα μαθήματα που έμαθε στην πορεία.