Νουμεράλια

Συγγραφέας: Jorge Lujan
Εικονογράφος: Isol
Μετάφραση: Μαργαρίτα Μέλμπεργκ
Εκδόσεις: Μάρτης
Χρονιά έκδοσης: 2014
Ηλικία: 5+

Με το «Νουμεράλια» ξεχάσαμε ό,τι ξέραμε ως τώρα για την εκμάθηση των αριθμών! Μια καρέκλα, οι εφτά νάνοι, το ασχημόπαπο και μια κλεψύδρα φέρνουν τα πάνω κάτω σε καθε τάξη και κάθε σπίτι.  Αφήνουμε κάτω μολύβια και τετράδια, ανοίγουμε το «Νουμεράλια» και μαθαίνουμε να μετράμε από το 0 έως το 10, χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις και τη φαντασία μας.

Η πρωτότυπη εικονογράφηση της Isol ζωντανεύει τους αριθμούς μέσα από τις παστέλ καφέ-πράσινες αποχρώσεις. Οι αριθμοί μοιάζουν να είναι κρυμμένοι στις ζωγραφιές. Διαβάζοντάς το μας έρχεται στη μνήμη ο μικρός μας εαυτός, στο σχολείο, όταν αναρωτιόμασταν «πού στο καλό θα μας χρησιμεύσουν τα μαθηματικά και ένα σωρό αριθμοί;». Με το βιβλίο αυτό, συνειδητοποιούμε πως πράγματι οι αριθμοί βρίσκονται παντού και είναι αδιαμφισβήτητα απαραίτητοι. Τα φρύδια μας σχηματίζουν ένα τρία, όπως και τα χείλη μας. τα μάτια μας το μηδέν. Αφιερώνοντας λίγο παραπάνω χρόνο με εργαλείο το «Νουμεράλια», οι εκπαιδευτικοί μετατρέπουν στο λεπτό τη γνώση των πρώτων αριθμών σε ένα σούπερ παιχνίδι. Ύστερα από αυτό το βιβλίο, οι εικόνες και τα αντικείμενα της καθημερινότητάς μας ποτέ δεν θα είναι τα ίδια. Γίνεται –  θα αναρωτιέστε – μικρά ζωάκια να έχουν για σπίτι τους ένα γάντι, μία καρέκλα να στέκεται ανάποδα στο ταβάνι και να μην μας παραξενεύει; Κι όμως γίνεται! Η Isol με τη δημιουργία του βιβλίου αυτού, σπάει τα κλισέ σε ό,τι αφορά τη μέθοδο γνωριμίας και κατάκτησης της γνώσης των αριθμών στην προσχολική ηλικία και αυτό σε συνάρτηση με τις εικόνες, όπου το χρώμα δίνει την ταυτότητα του σχεδίου, χωρίς να περιορίζεται μέσα στις γραμμές. Σε κάθε αριστερή σελίδα συναντούμε τον στίχο που αναφέρεται στον εκάστοτε αριθμό και στην επόμενη ακολουθεί μια μικρή ιστορία. Οι ζωγραφιές δένουν με τους στίχους και προσφέρουν δυνατότητες επιπλέον σχολιασμού και παρατήρησης.

Η συνεργασία της Isol με τον Lujan δεν είναι τυχαία, καθώς ένα στοιχείο που τους ενώνει είναι η ενασχόλησή τους με τη μουσική. Ο Jorge Lujan υπήρξε μέλος του μουσικού συγκροτήματος «Los Saltimbaquis», ενώ η Isol υπήρξε τραγουδίστρια στο συγκρότημα «Entre Ríos» από το 2000 ως το 2005 και ιδρυτικό μέλος του μπαρόκ ενσάμπλ «The Excuse».  Ο Jorge Lujan είναι ένας  πολυτάλαντος καλλιτέχνης, αφού εκτός από λογοτεχνία έχει σπουδάσει και κινηματογράφο. Τελικά, τον κέρδισε η γοητεία της ποίησης. Η προσέγγιση του στο «Νουμεράλια» εκφράζει τη διάθεσή του να συμβάλει στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Δεν είναι επίσης, διόλου τυχαία, πως ο ίδιος έχει συμμετάσχει σε συνέδρια εκπαίδευσης και ποίησης για παιδιά.

Σε έναν κόσμο όπου προωθείται η στείρα μάθηση, το ευφάνταστο «Νουμεράλια» μας υπενθυμίζει πως η φαντασία και η δημιουργικότητα είναι σημαντικά και ανεκτίμητα στοιχεία στην ανάπτυξη ενός παιδιού.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Πικ νικ με μπισκότα

Ο Φρανκ και ο Μπερτ, η αρκούδα και η αλεπού, επιστρέφουν με μια ακόμα σπαρταριστή ιστορία. Το δίδυμο που αγαπήσαμε

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Η γη είναι παγωμένη… Ή μάλλον με άμμο καυτή… Ή όχι-όχι, είναι καταπράσινη. Μπα… είναι πλημμυρισμένη με νερό. Τα πλάσματα